Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

16 Μαρ 2017

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ,
15 ολόκληρες ημέρες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, σε ώρα εργασίας, ο συνάδελφος (φύλακας) στο Διοικητικό Μέγαρο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, η Διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ τηρεί μια απαράδεκτη στάση θεατή...ακόμα και στο να ξεκαθαρίσει αν έχει δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα!
Επίσης, γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο ο συνάδελφος δεν πήγε σε κάποιο από τα γειτονικά, στο ΔΜ, νοσοκομεία και αναγκάστηκε να περιμένει το ΕΚΑΒ το οποίο έφθασε με καθυστέρηση και αφού τον περιέφερε σε 3 νοσοκομεία κατέληξε μετά από ώρες στην εντατική;


Είναι γεγονός ότι εργοδοσία και κυβερνήσεις θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου για να μπορούν να θυσιάζουν ανενόχλητες τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στο βωμό της καπιταλιστικής τους κερδοφορίας. Όμως στην περίπτωση του συναδέλφου οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και απορρέουν από τη επιλογή της διοίκησης να μειώσει δραματικά το προσωπικό φύλαξης μετά από τις συνεχόμενες εθελούσιες –απολύσεις και να αξιοποιηθεί η «λύση» του outscourcing. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να κάνουν ολόκληρες βάρδιες μόνοι τους σε ένα κουβούκλιο ή στην είσοδο κάποιου κτιρίου με τον κίνδυνο που συνεπάγεται αυτό κυρίως τα βράδια και παρά τις –ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ – βάρδιες.

Η ΕΣΚ προειδοποιεί τη διοίκηση του ΟΤΕ ότι με την τακτική της μείωσης του προσωπικού και της ακραίας εντατικοποίησης έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Η επιλογή της να «σπείρει ανέμους» θα οδηγήσει στο να «θερίσει θύελλες».

Εμείς οι δυνάμεις που ακολουθούμε το δρόμο της ταξικής πάλης κόντρα στο συμβιβασμό και την καταστροφική για τους εργαζόμενους γραμμή της  «εργασιακής ειρήνης» δεν σιωπούμε μπροστά στο τραγικό  συμβάν , όπως δεν σιωπήσαμε και σε άλλα, παρά και ενάντια στο κλίμα κουκουλώματος που επικρατεί. Θα κάνουμε ότι πρέπει για να :

Ø  Αναλάβει άμεσα η εργοδοσία τις ευθύνες της τόσο στην περίθαλψη του συναδέλφου όσο και στην αναγκαία στήριξη της οικογενείας τους
Ø  Περάσει στις συνειδήσεις των εργαζόμενων ότι το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα –είναι τυχαίο γεγονός, και δεν οφείλεται σε κάποια «κακιά ώρα»...

Καλούμε όλα τα σωματεία , την ΟΜΕ ΟΤΕ , και τις ΕΥΑΕ με αποφάσεις τους στα ΔΣ , στις Γενικές Συνελεύσεις να καταδικάσουν αυτές τις απαράδεκτες – απάνθρωπες και εξοντωτικές πρακτικές της Διοίκησης. Να τονιστεί εδώ τις ευθύνες που έχει η διοίκηση του ΠΑΣΕ που ενώ γνωρίζει την κατάσταση από τα μέλη του, ποτέ δεν πήρε πρωτοβουλίες ώστε να απαιτήσει να προσληφθούν εργαζόμενοι φύλακες. Η σιωπή του ΠΑΣΕ , το κουκούλωμα, προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο εργατικό ατύχημα, είναι λίπασμα στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η εργοδοσία του ομίλου, πέρα και πίσω από τα μεγάλα λόγια «είμαστε μια οικογένεια» κλπ. ένα θεό προσκυνάει, αυτόν του κέρδους, εκεί υποτάσσονται τα πάντα και η ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι κάτι αναλώσιμο! Καθημερινά στους τόπους δουλειάς και στον όμιλο και στους άλλους κλάδους –χαρακτηριστικό τραγικό παράδειγμα ο θάνατος εργαζόμενου στα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη- η εργατική τάξη μετράει νεκρούς, τραυματίες, αρρώστους από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, τη ξέφρενη εντατικοποίηση. ΟΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, να  πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υγείας και της ασφάλειας, της σωματικής ακεραιότητας στους εργασιακούς χώρους, να οργανωθούν και να ανασυγκροτήσουν σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση, τα σωματεία :  ΠΑΣΕ-ΠΕΤ-COSMOTE. Να πετάξουν στην άκρη τη  συναίνεση και το συμβιβασμό που επικρατεί στη λειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (Ε.Υ.Α.Ε.). Στις εκλογές για τις νέες ΕΥΑΕ τον Απρίλη, να γίνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση με εκλογή αγωνιστών εργαζομένων κι όχι «συνεργατών» της εργοδοσίας. 

Η  πολυδιαφημιζόμενη «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», τα “happenings” κλπ είναι πέρα και έξω από τις δικές μας ανάγκες.  Η εργοδοσία μετράει «κόστη» όταν πρόκειται για την κάλυψη των εξόδων περίθαλψης ενός εργαζόμενου που υφίσταται εγκεφαλικό της ώρα της δουλειάς του με αποτέλεσμα να μπαίνουν οι συνάδελφοι στη διαδικασία του εράνου για να καλυφθούν τα έξοδα αυτά. Οι εργαζόμενοι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας όταν και όποτε χρειάζεται και  υπάρχει ανάγκη. Στην προκειμένη περίπτωση : Απαιτούμε: Να δηλωθεί, άμεσα, εργατικό ατύχημα και η εργοδοσία να αναλάβει άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα τα έξοδα νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στήριξης του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες
Τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο, δεν είναι παρέκκλιση, είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Στο σύνολο της οικονομίας, στο σύνολο των κλάδων, συμβαίνουν καθημερινά εργατικά ατυχήματα, άλλοτε αποκαλύπτονται και δηλώνονται άλλοτε όχι. Οι καπιταλιστές μετράνε τα πάντα με το μόνο μέτρο που ξέρουν, το κέρδος. Για αυτούς οτιδήποτε μειώνει τα κέρδη τους, είναι απώλεια που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Θεωρούν σαν «κόστος» το μισθό μας παρόλο που εμείς παράγουμε τον πλούτο, θεωρούν σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα δικά μας χέρια. Εμπρός λοιπόν, να σπάσουμε το φόβο και το συμβιβασμό. Κανένα ατύχημα να μη μένει στο «σκοτάδι». Να μπει, τώρα, φρένο στην εντατικοποίηση. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας σε όλο το φάσμα της εργασίας στον όμιλο.


Η σιωπή είναι «χρυσός» για την εργοδοσία και οδηγεί σε χειροτέρευση της ήδη άσχημης κατάστασης για τους εργαζόμενους

Επισκέπτες