28 Ιαν 2017

Αυτό το σύστημα ΜΕΤΡΑΕΙ τα πάντα με βάση τις «οικονομίες κλίμακας» των επιχειρηματικών κερδών!

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Είναι κοινό μυστικό ότι στον καπιταλισμό το μεροκάματο θεωρείται «κόστος» γι’ αυτό οι εργοδότες επιδιώκουν συνεχώς τη μείωση της τιμής της εργατικής  δύναμης. Αυτό πρακτικά επιτυγχάνεται συνδυασμένα με τη μείωση : μισθών – ημερομισθίων – ασφαλιστικών δικαιωμάτων – με την αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου – τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο – τις περικοπές εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και τη μείωση του προσωπικού παρά τη διαρκή αύξηση του όγκου των ημερήσιων εργασιών. Στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ βασικό συστατικό στοιχείο της στρατηγικής της εργοδοσίας αποτελεί η «μείωση του λειτουργικού κόστους».  Σειρά στοιχείων που έρχονται στο φως μαρτυρούν την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων συνολικά στην Ελλάδα. 
Στο συνολικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται η διαρκής – παρά την ενίσχυση της θέσης του ομίλου στον κλάδο – χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, η ξέφρενη εντατικοποίηση, τα κάθε είδους εργατικά ατυχήματα, οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων από τις οποίες άλλες είναι ορατές από σήμερα κι άλλες που αναπόφευκτα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μέλλον. Η κατάσταση στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να την εξωραΐσει με το κουκούλωμα των εργατικών ατυχήματών στέλνει σήματα κινδύνου.  Το τελευταίο διάστημα  σημειώθηκαν ατυχήματα σε μια σειρά χώρους δουλειάς: Κεντρικό κτήριο Θεσσαλονίκης (συστοιχίες ανορθωτών) -  Κτήριο Φοίνικα (σωλήνες ύδρευσης) - Κεντρικό κτήριο Δ.Μ  (σωλήνες θέρμανσης σε ανακαινισμένη πτέρυγα Otestate). Τα ατυχήματα σημειώθηκαν σε περίοδο που μεγάλο μέρος του προσωπικού απουσίαζε με κανονική άδεια. Αυτό ήταν που έσωσε τους εργαζόμενους από τα χειρότερα , σε αντίθεση με τον εργαζόμενο του εργολάβου στην Πάτρα που έπεσε από την σάπια κολώνα και νοσηλεύεται.
Το μέγεθος του επαγγελματικού κινδύνου είναι άμεσα εξαρτώμενο από τα μέτρα που παίρνονται στους εργασιακούς χώρους για να εξαλειφθούν, στα πλαίσια του δυνατού, οι πηγές κινδύνου και να προληφθούν οι επιπτώσεις του.
Και εδώ  οι αριθμοί είναι αμείλικτοι! Τα στοιχεία είναι από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας(ΔΟΕ)  το 2013.
  • 167.000 εργαζόμενοι στην ΕΕ  χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες και αιτίες που σχετίζονται με αυτές
  • 13.727  εργαζόμενοι κάθε μήνα - παρά τα πλαίσια της «νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Υ.Α.Ε - είναι νεκροί. 
  • Κάθε 3,5 λεπτά της ώρας ένας εργαζόμενος είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2012 καταγράφηκαν 3.167.609 εργατικά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων τα 3.932 θανατηφόρα.

Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών και  στον όμιλο, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλάζουν. Καθοριστικός παράγοντας όμως είναι τα ωράρια εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, η ηλικία.

Το ενδιαφέρον της Διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ, η «ανησυχία» της για την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων σχετίζεται άμεσα με τη βασική επιδίωξη της μεγιστοποίησης των κερδών. Συμπιέζει κι εδώ όλες τις σχετικές δαπάνες στην καθημερινή εργασία, γιατί ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη της εταιρείας, πραγματοποιούνται μόνο με την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, στον ανώτερο βαθμό!  Ο όμιλος παρουσιάζει προς τα έξω, ένα κοινωνικό προφίλ - είμαστε όλοι μια οικογένεια – το αληθινό του πρόσωπο όμως το ζούμε καθημερινά οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Σε αυτά τα πλαίσια και προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις υιοθετεί συνθήματα του στυλ «με επίκεντρο την ασφάλεια». Όπως όμως σε όλους τους τομείς έτσι και στον τομέα της ασφάλειας η διοίκηση μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στις ομάδες BIC-IRT (ομάδες «εθελοντών» εργαζομένων).  Με άλλα λόγια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστηρίξουν μέτρα έκτακτης ανάγκης των κτηριακών εγκαταστάσεων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση, τον έλεγχο και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Παράλληλα ο ΟΤΕ αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο καταργώντας τους Τεχνικούς Ασφαλείας και αντικαθιστώντας τους Γ.Ε. της ΕΣΥΠ με Γ.Ε. ΕΞΥΠΠ οι οποίοι έχουν πλέον συμβουλευτικές αρμοδιότητες, μειωμένες ώρες εργασίας ,σχέση εξαρτημένης εργασίας και διπλή εξάρτηση-πίεση των δύο εργοδοτών( εταιρεία ΕΞΥΠΠ και εταιρεία παροχής υπηρεσιών).

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι επιδιώκεται από την πλευρά της Διοίκησης να διαμορφωθεί κλίμα χαμηλών απαιτήσεων ή και υποτίμησης από πλευράς εργαζομένων στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία μας, την πρόληψη κινδύνων και την ασφάλειά μας στους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα όταν τα κρούσματα πληθαίνουν.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την εντατικοποίηση, τη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, αρκετά από τα οποία μένουν στο σκοτάδι, για να συντηρείται το προφίλ του καλού εργοδότη.  Να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας και της ανάγκης αντιμετώπισης της απαράδεκτης κατάστασης στα δικά μας χέρια και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά :
  1. Λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων κυρίως στα κεντρικά κτήρια. Την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών. Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.
  2. Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων - ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο (μόλυβδος φρεάτια- Η/Μ- Η/Π εγκαταστάσεις- έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με δωρεάν εξετάσεις.
  3. Ιδιαίτερη φροντίδα για τις εγκύους και τις εργαζόμενες  μητέρες των τηλεφωνικών κέντρων( ακουστικό- φωνή) με αντίστοιχες εξετάσεις. Να απαγορεύεται η βραδινή βάρδια στις εγκύους – γαλουχούσες εργαζόμενες.
  4. Να εκπονηθούν ολοκληρωμένες – επικαιροποιημένες  εκτιμήσεις επικινδυνότητας για τους υψηλού κινδύνου χώρους (υπόγεια με μπαταρίες-ανορθωτές- Κεντρικής Θέρμανσης κατανεμητές- φρεάτια)
  5. Διεκδικούμε την καθιέρωση ΒΑΕ για όλους τους τεχνικούς ΥΚΒ και σε όσους λαμβάνουν  ανθυγιεινό επίδομα.
  6. Δημιουργία κρατικού σώματος Τ.Α και Γ.Ε και υπηρεσιών ΥΕΑ στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Έχουμε χρέος να προασπίσουμε με αυτό το πλαίσιο πάλης και με αυτές τις διεκδικήσεις την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.  Η ΟΜΕ ΟΤΕ και όλα τα σωματεία , να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να περάσουν από τα λόγια στην πράξη, χωρίς άλλη καθυστέρηση και  φιλολογικές συζητήσεις με την εργοδοσία. Καλούμε επίσης  στο σύνολό τους τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ, να μην παρακολουθούν τα γεγονότα  και να απαιτήσουν τώρα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζόμενων στον όμιλο.  

Επισκέπτες