4 Ιαν 2017

Πολιτιστική Φωνή ΕΣΚ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ
Η απόλυση των δέκα (10) εργαζόμενων στα κυλικεία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ στο Νομό Αττικής , δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Όσοι ωρύονται σήμερα, για το άδικο της απόλυσης, ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κουφοί και αόμματοι στις θέσεις και προτάσεις της ΕΣΚ ΟΤΕ για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης, των προγραμμάτων «οικειοθελούς αποχώρησης» και της συνεχούς μείωσης της επιχορήγησης του από τον εργοδότη ΟΤΕ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μεγάλη σε όγκο μείωση εσόδων λόγω μη είσπραξης (οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν επιτρέπουν παρακράτηση από τις συντάξεις) των συνδρομών των συνταξιούχων οδήγησαν στην καθίζηση των οικονομικών του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.
Η επίκληση όμως της οικονομικής αδυναμίας για τη «δικαιολόγηση» των απολύσεων κρύβει – με ευθύνη όλων των άλλων παρατάξεων – τα εξής :
(1)    Τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη των πραγμάτων
(2)   Τη μη διεκδίκηση λύσης, αποτροπής των απολύσεων αγωνιστικά με κινητοποίηση των δυνάμεων του Π.Κ ,των σωματείων, των εργαζομένων και της ΟΜΕ ΟΤΕ

Η δική μας άμεση τοποθέτηση ενάντια στις απολύσεις


Η ΠΟΛΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΣΚ – η παράταξη της ΕΣΚ ΟΤΕ , οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – με την ανακοίνωσή μας (22 Δεκέμβρη ‘16) προτείναμε :
ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔOΘΕΙ ΛΥΣΗ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔOΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΤΕ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ  :
  • Σε έκτακτη σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου με  πρόταση για έκτακτη ΓΑΣ.
  • Να πάρει άμεσα θέση η εξελεγκτική επιτροπή. Με βάση το καταστατικό να έρθει η εικόνα για τα οικονομικά του ΠΚΕ.
Οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν τις προτάσεις μας και … 
Η άρνηση αυτή εκφράστηκε και μέσα από την απαράδεκτη – από κάθε άποψη διαδικασία – της απόφασης του Δ.Σ. για τις απολύσεις «μέσω περιφοράς» στις 29/12. Είναι χαρακτηριστικό – και δεν είναι το μοναδικό – του πόσο και πως υπολογίζουν τα όργανα του Π.Κ. και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ που είναι δεσμευτικό για τους πάντες … την κάθε – μικρή ή μεγάλη – πλειοψηφία.
Είναι αυτονόητο ότι η ΕΣΚ απείχε από μια τέτοια διαδικασία.

Μικρό ιστορικό της πορείας του φορέα από «ΛΕΣΧΗ» σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Στη μακρά αυτή πορεία, σημειώνουμε ιδιαίτερα την περίοδο της μεταπολίτευσης όπου με καθοριστικό στοιχείο την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, γίνεται το ποιοτικό πέρασμα από τη «ΛΕΣΧΗ» στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ (Π.Κ.) με στόχο την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, την ερασιτεχνική δημιουργία κλπ.  Για τους σκοπούς αυτούς συγκροτήθηκαν τα τμήματα με άμεση συμμετοχή των εργαζομένων και με τη συμβολή δασκάλων στους διάφορους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Με αρχές και θέσεις προάσπισης του λαϊκού πολιτισμού, συμμετοχής σε δράσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος, το Π.Κ. έγινε πανελλαδικά γνωστό και αναγνωρίσιμο αφού κρατήθηκε για πολλά χρόνια απέναντι στις «σειρήνες» των χορηγών και του εμπορευματοποιημένου πολιτισμού.
Με σταθερή τη διεκδίκηση της υλικής και οικονομικής στήριξης από τον εργοδότη το Π.Κ. κατέκτησε τη σταθερή οικονομική επιχορήγηση και την παραχώρηση στέγης (ΣΤΑΔΙΟΥ 15 και αργότερα στη σημερινή στέγη στο κτίριο του πρώην Παιδικού Σταθμού του ΟΤΕ).
Στη συνέχεια ανατρέπονται οι συσχετισμοί και σταδιακά οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ και με την στήριξη άμεση ή έμμεση της ΠΟΛ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, αλλά και οι «επαναστατικές κορώνες» της ΑΣΕ  που ουσιαστικά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση αποδυνάμωσαν εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω. Σημειώνουμε σαν πιο χαρακτηριστικά αρνητικά στοιχεία τα εξής :
Ø  Την έλλειψη πλαισίου διεκδίκησης από τον εργοδότη και από τις κυβερνήσεις (για τα γενικά ζητήματα πολιτισμού-αθλητισμού)
Ø  Τη λογική της «ανταποδοτικότητας» με αμοιβές σε ορισμένα από τα μέλη που συμμετείχαν σε τμήματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ορχήστρας)
Ø  Τη μετατροπή του Π.Κ. σε «ατζέντη» μάνατζερ,  με  αγορά προγραμμάτων – εκδηλώσεων από σχήματα και καλλιτέχνες της αγοράς κλπ.
Ø  Την προβολή του «κοινωνικού προσώπου» του ΟΤΕ και την παρουσίαση της επιχορήγησής του περίπου σαν χάρη του εργοδότη.
Σε όλα αυτά τα αρνητικά βήματα και σε άλλα όπως ένταξη του Π.Κ. στην εργοδοτική ένωση UNION SCRIPT, στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (σχήμα ποδηγέτησης των Π.Κ. από τα πάνω) η παράταξή μας αντιστάθηκε σθεναρά με θέσεις και προτάσεις. Τρανή απόδειξη και ντοκουμέντα είναι : ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Π.Κ. – Η ολοκληρωμένη ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (με κατάργηση της ΓΑΣ και λειτουργία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ , την ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων σε όλη τη λειτουργία κι όχι σαν «αντεπιστέλλοντα μέλη κλπ). Όλοι οι άλλοι χωρίζονταν στις εκλογές για να είναι στις βασικές γραμμές μαζί και πάντα σε κόντρα με την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΣΚ που τους «χάλαγε τη μανέστρα», με τις αποκαλύψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις της. Για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι και να μάθουν οι νεότεροι παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από ανακοίνωσή μας με θέμα :    Η 25Η ΓΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Π.Κ.  (Μάης 2007) : «H Πολιτιστική Φωνή ΕΣΚ δεν είναι, ούτε γίνεται ατζέντης εκδηλώσεων, αγωνίζεται για το λαϊκό πολιτισμό, για την ερασιτεχνική δημιουργία . ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ -  ΧΟΡΗΓΩΝ, ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ , ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Δεν μας πτοούν οι όποιες «αγωνιστικές κραυγές» όσων, ενώ ήξεραν δεν μιλούσαν, οι ευθείες και πλάγιες επιθέσεις στην ΕΣΚ και στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΣΚ. Εμείς ξέρουμε τις αιτίες, τους υπεύθυνους και τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων. Οι άλλες παρατάξεις υιοθετούν την αντίληψη της Ε.Ε και όσων τη στηρίζουν, που θέλει τον πολιτισμό εμπόρευμα και μάλιστα «ανταγωνιστικό» καθώς και τις προσπάθειες τους να συγκεντρώσουν επενδυτές – χορηγούς για το Π.Κ. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να δουν κατάματα αυτήν την πραγματικότητα και προσπαθούν με λάσπη, να αποπροσανατολίσουν από τις θέσεις της ΕΣΚ που παλεύει για το συμφέρον του εργαζόμενου.

Στο δια ταύτα:
  • Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις,  όπως αυτές της ανάθεσης ή των δικηγόρων. Λύσεις υπάρχουν στον αγωνιστικό διεκδικητικό δρόμο.
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ. Να έρθει γραπτή εισήγηση του π. εργοδότη για την προσάρτησή τους στον διαγωνισμό και στον επόμενο εργοδότη.
  • Το Δ.Σ. να αποφασίσει άμεσα για ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (ΓΑΣ). Να  συμμετέχουν τα ίδια τα μέλη του ΠΚ να καθιερωθεί η Γενική Συνέλευση.
  • Να τεθεί άμεσα σε κίνηση η διαδικασία τροποποίησης του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ώστε να γίνουν και οι συνταξιούχοι τακτικά - ισότιμα μέλη. Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η ΓΑΣ και να αντικατασταθεί με Γενική Συνέλευση. Να λειτουργήσουν ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.

Να σημάνει συναγερμός, για τη γενική πορεία και τους διάφορους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη και τη δράση  του Π.Κ.
Η γενική κατάσταση, η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους και τις κατακτήσεις τους, δεν επιτρέπουν καμία ε π α ν ά π α υ σ η. Το ίδιο το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ είναι σε κίνδυνο (μόνιμη στέγαση – επιχορήγηση κλπ.)
Και επειδή είμαστε υποψιασμένοι με όσα ακούγονται τελευταία για τη χρήση του χώρου στέγασης του Π.Κ – μετά τις επισκευές που ετοιμάζονται και είναι τουλάχιστον ύποπτος ο χρόνος που επιλέχθηκαν αυτές για να πραγματοποιηθούν…
Καλούμε άμεσα να διεκδικήσουμε την οικονομική και υλική στήριξη σε σχέση με την ιδιόκτητη στέγη – όχι την παραχώρηση- από τον εργοδότη. Είναι το λιγότερο που μπορεί να εξασφαλίσει, μπροστά στον πλούτο που εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε και ανυποχώρητα διεκδικούμε, το ΠΚ να λειτουργεί με κριτήριο την ερασιτεχνική δημιουργία των μελών του και όχι ως φορέας προβολής των «εταιρικών αξιών» του ομίλου.
Τέρμα στις «πεφωτισμένες ιδιοτέλειες»…
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Να μην επιτρέψουν καμία αρνητική εξέλιξη σε βάρος του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. Να είναι κυψέλη πολιτισμού – ερασιτεχνικής δημιουργίας , χώρος συνάντησης και εκδηλώσεων όλων των εργαζομένων και κυρίως των νέων, στον όμιλο.
Καλούμε τους νέους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ να συμμετέχουν στα τμήματά να δώσουν νεανική πνοή στη λειτουργία και δράση του.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΣΚ
ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ- σε όσους επιβουλεύονται το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ των Εργαζομένων.
Θα κινήσουμε «γη και ουρανό» για να το προασπίσουμε. Θα μας βρείτε σε κάθε σχέδιο υπονόμευσης του απέναντί σας .Επισκέπτες