Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

5 Δεκ 2016

Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι για «κουκούλωμα»!

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συνάδελφοι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ
Λίγες μέρες πριν συνέβη εργατικό ατύχημα – κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, από συνάδελφο τεχνικό - στην περιοχή ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ. Δεν είναι το πρώτο και δεν θα είναι το τελευταίο. Το καθένα από αυτά έρχεται να υπογραμμίσει το εξής απλό : Στη θέση του εργαζόμενου αυτού θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ δύναμη ταξική δεκαετίες τώρα στην πρώτη γραμμή της πάλης για το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων , δεν μπήκε ούτε θα μπει στη λογική των παζαριών γύρω από τα εργατικά ατυχήματα και δεν πρόκειται να συνδράμει – με κανένα τρόπο – στο κουκούλωμα εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στις εργασίες στον όμιλο.

Είναι μικροπολιτική του χειρίστου είδους και πράξη βαθιά αντεργατική , κάθε προσπάθεια που τείνει στο κουκούλωμα εργατικού ατυχήματος με το πρόσχημα να μην κατηγορηθεί ο συνάδελφος για λάθος ή παράλειψη που επέφερε το ατύχημα ….
Πρώτος υπεύθυνος και υπόλογος για όλα τα ατυχήματα (δηλωθέντα κα μη ) που συμβαίνουν στον όμιλο είναι η εργοδοσία που έχει «φουλάρει τις μηχανές» , που μας τρέχει καθημερινά προκειμένου να πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει πριν από εμάς για εμάς !

Αν βάλουμε τα πράγματα κάτω και τα εξετάσουμε από τη σκοπιά των δικών μας αναγκών , θα διαπιστώσουμε σωρεία ουσιαστικών παραλείψεων στον τομέα ΥΓΙΕΙΝΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην ΕΡΓΑΣΙΑ. Η υπηρεσία «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» είναι όργανο της διοίκησης του ΟΤΕ , σε αυτή λογοδοτεί και καμία ουσιαστική κατοχύρωση δεν προσφέρει στους χιλιάδες εργαζόμενους. Όλα υποτάσσονται στο νόμο του κέρδους , στα σχέδια και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας , στο βωμό των οποίων θυσιάζεται καθημερινή η σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων .

Οι φόβοι κι οι αναστολές οδηγούν από το μικρότερο κακό στο μεγαλύτερο
Σε όλη την Ελλάδα , είναι γνωστά – ανά περιοχή – εργατικά ατυχήματα που δεν ψάχτηκαν ποτέ και δεν οδήγησαν σε εντοπισμό των αιτίων και τον καταλογισμό ευθυνών στην εργοδοσία γιατί , οι φόβοι για τυχόν συνέπειες έκλεισαν στόματα ακόμα σε σοβαρές περιπτώσεις (κατάγματα από πτώση κλπ.)  Κάθε κουκούλωμα ανοίγει δρόμο σε ακόμα χειρότερα στα συνέχεια και αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο ένοχο : την εργοδοσία και το αστικό κράτος -κάτω από τη μύτη του οποίου – έχουν μετατραπεί σε ζούγκλα οι καθημερινές συνθήκες δουλειάς. Χαρακτηριστικό της πορείας χειροτέρευσης των πραγμάτων είναι και η ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιου που «λύνουν τα χέρια» των επιχειρήσεων στον πολύ ενοχλητικό για αυτούς τομέα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.  Η συνεχής αποψίλωση των κρατικών υπηρεσιών  ΣΕΠΕ , ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κλπ  , έχει μετατρέψει σε πραγματική κόλαση πολλούς χώρους εργασίας….

Στην όλη κατάσταση στον όμιλο , βαρύτατες ευθύνες έχουν οι παρατάξεις που κρατάνε στα χέρια τους , το τιμόνι ΟΜΕ – σωματείων και τραβάνε στη ρότα του συμβιβασμού με συνεχή προσπάθεια διατήρησης της «εργασιακής ειρήνης».
Εμείς είμαστε από θέση αρχής και πολεμάμε στην πράξη την κατάσταση αυτή .  Οσοι πιστεύουν πως θα βάλουν και την ΕΣΚ ΟΤΕ στον ίδιο χορό , είναι γελασμένοι.  Ακόμα στέλνουμε σαφέστατο μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση σε όλη την έκταση του ομίλου : ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ! Ολες οι προσπάθειες εκφοβισμού των εργαζομένων να μη μιλήσουν , να μην αποκαλύψουν το ή τα εργατικά ατυχήματα θα συναντούν από εμάς και όχι μόνο αποφασιστική αντίδραση απάντηση με όλα τα μέσα ….
  
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ !

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία , είναι απαραίτητα . Για τον εργοδότη αποτελούν πρόσθετο βάρος – το λέει «κόστος» και προσπαθεί να το μειώσει στο ελάχιστο. Οι προσπάθειές του , να κρατάει την εικόνα του , «καθαρή» από ατυχήματα δεν είναι για εμάς , ο παράγοντας που θα διασφαλίζει καθημερινά την υγεία μας και τη σωματική μας ακεραιότητα. Υγεία δεν είναι μόνο να μην είσαι ασθενής , αλλά ένα σύνολο συνδυασμένων παραγόντων . Αυτοί οι παράγοντες υπονομεύονται καθημερινά με την εντατικοποίηση με την  πίεση (κάθε είδους και με καρότο και με το μαστίγιο) για να βγει η δουλειά.

Να μη χάσουμε άλλο χρόνο , να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια τόσο για τα εργατικά ατυχήματα  όσο και για τις άσχημες συνθήκες δουλειάς στο τεχνικό πεδίο ,  στα τηλεφωνικά κέντρα , στα εμπορικά καταστήματα παντού.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εντείνει τη δράση της για το ζήτημα ΥΓΙΕΙΝΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην ΕΡΓΑΣΙΑ. Όπως πρώτη άνοιξε το ζήτημα της υπογραφής νέας ΣΣΕ με ολοκληρωμένο πλαίσιο ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ , το ίδιο θα πράξει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα που ταλανίζει καθημερινά χιλιάδες εργαζομένους και φθείρει (σωματικά και ψυχικά την υγεία) . Στο πλαίσιο στόχων πάλης , καίρια θέση θα κατέχει το ζήτημα της προστασίας της ζωής των εργαζομένων και της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων.


Στην πανελλαδική απεργία που είναι μπροστά μας συμπεριλαμβάνουμε και αυτούς τους στόχους πάλης
Στη λογική του «κόστους» της εργοδοσίας, να θυμίσουμε :

 Εμείς παράγουμε τον πλούτο , που καρπώνονται οι μέτοχοι του ομίλου και τα τσιράκια τους
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ , ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ


Επισκέπτες