29 Νοε 2016

Έργα και Ημέρες Εργοδοτικής Αυθαιρεσίας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Με βάση καταγγελίες συναδέλφων σε μια σειρά Τεχνικών Τμημάτων παρατηρείται το φαινόμενο τεχνικοί που δουλεύουν Κυριακές και δικαιούνται ρεπό να παίρνουν το ρεπό στα χαρτιά και τη μέρα του ρεπό να εργάζονται, δίχως να χτυπάνε κάρτα, με αντάλλαγμα 8 ώρες υπερωρίας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται με τη συγκατάθεση των συναδέλφων, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που συνάδελφοι εξαναγκάζονται να το κάνουν.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση του ΟΤΕ επιβάλλει την καταστρατήγηση κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων, εκμεταλλευόμενη τόσο το κλίμα φόβου που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, που καλλιεργείται μέσω της στοχοθεσίας και του μαστιγίου της αξιολόγησης, όσο και το γεγονός ότι ο μισθός δεν φθάνει για να βγει ο μήνας με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναζητά αύξηση εισοδήματος με κάθε μέσο.


Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες de facto απεμπόλησης εργασιακών δικαιωμάτων και οφείλουν κατά κύριο λόγο οι διοικήσεις των σωματείων αλλά και οι εργαζόμενοι να μη το επιτρέψουν. Η δικαιολογία ότι συμφωνούν οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιολογία. Δεν έχεις κανείς το δικαίωμα να θέτει την ασφάλεια του σε κίνδυνο, γιατί ο εργαζόμενος που δουλεύει σε μέρα που έχει ρεπό δεν καλύπτεται από πουθενά σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (τα οποία είναι όλο και πιο συχνά). Δεν έχει κανένας συνδικαλιστικός φορέας το δικαίωμα να κάνει τα στραβά μάτια σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας με τη δικαιολογία ότι οι εργαζόμενοι συναινούν. Οι εργαζόμενοι συναινούν γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με το μισθό που παίρνουν και αναγκάζονται να μπαίνουν στο δίλλημα εργασιακά δικαιώματα ή έξτρα χρήματα που θα τους δώσουν μια ανάσα. Οι συνδικαλιστικοί φορείς (ομοσπονδία, σωματεία) έχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και εφαρμογή της ε νομοθεσίας.


Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα πριν γίνουμε μάρτυρες οδυνηρών γεγονότων. Η δουλειά την Κυριακή, η οποία είναι προαιρετική, αμείβεται είτε με προσαύξηση 75% για 5 ώρες δουλειάς (εξαιρέσιμο) είτε με 75% του ημερομισθίου και ρεπό μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.

Επισκέπτες