Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

1 Νοε 2016

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Σ.Σ.Ε ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
Παλεύουμε για Σ.Σ.Ε που μας Αξίζει

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συνάδελφοι,
εργαζόμενοι & εργαζόμενες στον όμιλο εταιρειών ΟΤΕ,
Κυβέρνηση, Ε.Ε και εργοδοσία προσπαθούν με κάθε τρόπο προκλητικά και επίμονα να απαξιώσουν την συνεχόμενη για 6η χρονιά καταιγίδα μέτρων που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις. Oι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και το τελικό χτύπημα που ετοιμάζουν στα εργασιακά,  ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, δείχνουν ξεκάθαρα τις ταξικές τους επιδιώξεις.
Παράλληλα, καλλιεργούν την προσδοκία της αναμενόμενης ανάκαμψης για την οποία εμείς, οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες θυσίες, στη βάση του διακηρυγμένου στόχου του κεφαλαίου : ζωή χωρίς δικαιώματα με εισοδήματα στα όρια της εξαθλίωσης. Καλούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να ρίξουν τον πήχη των απαιτήσεών τους περιμένοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αποκρύπτουν σκόπιμα ότι θα την πληρώσουμε με αιματηρές περικοπές και πλήθος μέτρων.

Η θέση της ΕΣΚ ΟΤΕ  είναι καθαρή : Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και διεκδικούν στη βάση των δικών τους συμφερόντων, τα οποία είναι αντίθετα από τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
 Ή θα πολλαπλασιάζονται τα κέρδη του ΟΤΕ και θα μειώνονται τα δικαιώματά μας ή θα μειώνονται τα κέρδη του ΟΤΕ για να ζούμε εμείς σαν άνθρωποι τον 21ο αιώνα.
Είναι η ενίσχυση της ταξικής γραμμής που προβάλλει και παλεύει να συσπειρώσει δυνάμεις στην πράξη το ΠΑΜΕ.
Αντιπαλεύουμε καθημερινά την επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης και Ε.Ε στους χώρους δουλειάς και μέσα από τη δράση μας στα επιχειρησιακά σωματεία. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε, ενημερώσαμε τους εργαζόμενους για τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Μέσα από κάλπικες υποσχέσεις, ψέματα και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ «ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ….

Οι «βέλτιστες πρακτικές» της EE και της κυβέρνησης κινούνται στο γνωστό αντεργατικό πλαίσιο χωρίς να τίθεται κανένα θέμα κατάργησης των νόμων που μας επιβλήθηκαν από το 2010 και μετά. Αποκρύπτουν ότι είναι γραμμή υπεράσπισης και νομιμοποίησης του εργασιακού μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό. Αδιαμφισβήτητα, οι ανατροπές που έρχονται είναι γραμμή συμφωνημένη με τους εργοδότες και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ.
Θέλουν φτηνούς εργαζόμενους και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Εργαζόμενες - εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ,
Όσα ζούμε στην εργασιακή καθημερινότητά μας δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική.
Όσοι σήμερα καλλιεργούν ψευδαισθήσεις ότι «εμάς δεν μας αγγίζουν τα μέτρα» μόνο σκοπιμότητα κρύβουν.
Είναι οι ίδιοι που θέλουν να διαφυλάξουν την «εργασιακή ειρήνη» : Η εργοδοσία και τα πρόθυμα στηρίγματά της στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Είναι αυτοί που δεν θέλουν τους εργαζόμενους ενωμένους και χύνουν δηλητήριο μπροστά στην όποια οργάνωση και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.
Είναι ο μηχανισμός τους μέσα στο κίνημα (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ) που προσπαθούν να μας πείσουν
ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουμε τα ίδια συμφέροντα.

Γι’ αυτό μιλάνε για «ανταγωνιστικότητα» και «ρεαλισμό στα πλαίσια της οικονομίας», όταν για χάρη τους κόβονται μισθοί, ισοπεδώνονται δικαιώματα, χάνονται θέσεις εργασίας (μέσω προγραμμάτων απόλυσης - εθελούσιες).
Να πώς χρησιμεύουν τα επτά επιχειρησιακά - συντεχνιακά σωματεία, που στόχο την αποδυνάμωση της ενότητας των εργαζομένων και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη λογική «του μικρότερου κακού» και συμβιβάζονται όλο και περισσότερο κάνοντας υποχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται αναποτελεσματικοί οι αγώνες και υπονομεύεται η όποια αγωνιστική διάθεση.

Έτσι οι εργοδότες είναι ήσυχοι!!! Ελέγχουν κράτος και συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι εργαζόμενοι όμως τώρα πρέπει να αποφασίσουν και να δείξουν την πραγματική τους Δύναμη

Να περάσουν στην ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Σήμερα, όπου η εργοδοτική επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους ξεπέρασε κάθε όριο, θωρακισμένη από τις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις «αριστερές» κυβερνητικές επιδιώξεις για κατάργηση των ΣΣΕ και κάθε εργατικού δικαιώματος "βάρυνε" πλέον η ανάγκη για δημιουργία ενός ενωμένου και δυνατού πόλου των εργαζομένων ενάντια στην ενιαία επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης.
Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι βασικός όρος για την αποτελεσματικότητα του αγώνα και την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:
Ο όμιλος ΟΤΕ στα έξι χρόνια όχι μόνο άντεξε  μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά σταθερά βελτίωσε την κερδοφορία του σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο.
Η Διοίκηση εκμεταλλεύτηκε  όλο το νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο των τριών μνημονίων. Επεδίωξε και πέτυχε να «απαλλαγεί»  από το 2011 έως το 2015 από εργαζομένους, κυρίως ΟΤΕ, μέσα από τις «βελούδινες» απολύσεις, των προγραμμάτων εθελούσιας. Παράλληλα «εξορθολόγησε» - μείωσε  το  μισθολογικό κόστος.
Χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης νέους εργαζόμενους στις θυγατρικές e-value: manpower - project solutions, mellon - γνωστά σκλαβοπάζαρα – χωρίς σύμβαση (ατομικές συμβάσεις) και μισθούς 511€ – 586€, δεσμεύτηκε ψευδεπίγραφα για προσλήψεις σε ΟΤΕ.
Το πρώτο βασικό επίτευγμα ήταν ότι κατάφερε να ενοποιήσει το 2015 (με μειώσεις προς τα κάτω) στους μισθολογικούς όρους των ΣΣΕ σε ΟΤΕ -11%, COSMOTE -6% αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αντίδραση. Το δεύτερο είναι ότι οι εργαζόμενοι της OTEplus που εντάχθηκαν στη ΣΣΕ το 2015 θα έχουν μόνιμα αμοιβές που ξεκινούν από 614 ευρώ (ανκ ΕΣΚ 17-12-2014) διαφορετικά ωράρια και δικαιώματα.
Ζήτησε «εργασιακή ειρήνη» και την πήρε γιατί πολύ καλά γνώριζε ότι οι διαθέσεις των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα  θα στηρίξουν την «ανταγωνιστικότητα» και τη «λογική του μικρότερου κακού».
Το ‘’win-win” Εργοδοσίας και  εργοδοτικών συνδικαλιστών ήταν και είναι σε αγαστή συνεργασία. (ανκ ΕΣΚ 21-12-2014)


Πρακτικά :
Στον όμιλο ΟΤΕ  6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ  ΜΑΣ.
ΒΑΘΥΝΕ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ  2.000 εργαζομένων πρωην ΟΤΕplus και 4.500 εργαζομένων των θυγατρικών  με τη ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΠΕΙΝΑΣ μέσα από μια ψευδεπίγραφη «ένταξη» ή την προοπτική  ένταξης στον όμιλο ΟΤΕ που εξυπηρετεί  μόνο την κερδοφορία της Διοίκησης και την εντατικοποίηση να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Να πως προκύπτει :

2011: Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ήταν 11.369
2015: (με ένταξη ~ 2.000 νέων από Oteplus) 8.496
2011: Τα κέρδη (EBITDA) σε ΟΤΕ ήταν  560 εκ.
2015: 618 εκ.                    
2011: το «μισθολογικό κόστος» ΟΤΕ ήταν 34% των εσόδων
2015: έπεσε στο 21,6% παρά την μείωση των εσόδων


H υπεραξία του εργαζόμενου το 2011 ήταν 85% και το 2015 έγινε 121%
Στηριγμένοι σε στοιχεία και στην αλήθεια ξεκαθαρίζουμε ότι:
Εμείς παράγουμε τον πλούτο και σήμερα διεκδικούμε ανυποχώρητα
 την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Εργαζόμενη, εργαζόμενε σκέψου ,
Ο όμιλος ΟΤΕ με την αφαίμαξη από τις περικοπές των μισθών μας όχι μόνο άντεξε στην κρίση άλλα αύξησε και την κερδοφορία του….

Η ΕΣΚ επιμένει:
Καπιταλισμός με εργατικά δικαιώματα, μισθούς, ανθρώπινη ζωή δεν συμβιβάζονται. Όσοι το υποστηρίζουν, λένε ψέματα.
Κανείς άλλος δε μπορεί να δώσει λύση σε όφελος των εργαζόμενων εκτός από τους ίδιους και το ταξικό τους κίνημα.                    

Σήμερα έχουμε ανάγκη για κίνημα ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ για τους εργαζόμενους, ΦΟΒΗΤΡΟ για τους εργοδότες και το σύστημά τους

ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ – ΕΝΩΤΙΚΟ – ΜΑΧΗΤΙΚΟ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ – ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ

ΚΙΝΗΜΑ ΤΑΞΙΚΟ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ

Ένας τρόπος υπάρχει για να φοβηθούν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις. Να δυναμώσει η φωνή του ανυποχώρητου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εξελίξεις στον όμιλο ΟΤΕ και συνολικά στον κλάδο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τις ταυτόσημες επιθέσεις των εργοδοτών εις βάρος των εργαζόμενων. Επιθέσεις που ως στόχο έχουν την εξασφάλιση της μεγαλύτερης κερδοφορίας και την ανατροπή εργασιακών σχέσεων, με μείωση θέσεων εργασίας και μισθών, με κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων από παλαιότερες ΣΣΕ και την αποθέωση του Διευθυντικού Δικαιώματος.


Με βάση, λοιπόν, αυτές τις εξελίξεις, σε όλα τα Δ.Σ, στις Συνελεύσεις σε ΠΕΤ-ΟΤΕ, ΠΑΣΕ, COSMOTE και στα συνέδρια της ΟΜΕ – ΟΤΕ η ΕΣΚ – ΟΤΕ ΘΕΤΕΙ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στον ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

 1. ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ Σ.Σ.Ε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ που να προβλέπει:
  • Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
  • Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο.
  • Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις και την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στα 6 χρόνια κερδοφορίας του Ομίλου ΟΤΕ.
  • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων που υπογράφονται στις θυγατρικές (πχ E-value). Ένταξη όλων των εργαζομένων σε μια ενιαία ΣΣΕ.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού.

 1. ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ (αυτό συνεπάγεται   άμεση απόφαση συνένωσης όλων των σωματείων του ομίλου). Την οργάνωση σε αυτό ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον όμιλο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

 1. ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ που θα συμμετέχουν τα επιχειρησιακά σωματεία από όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών & πληροφορικής και τα κλαδικά συνδικάτα κάθε νομού.

 1. ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ Σ.Σ.Ε ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Παλεύουμε για:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και ασφαλιστικών νόμων των τριών μνημονίων.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση δημόσιου πλούτου σε μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια, βασικά αγαθά.

Εργασιακά Δικαιώματα:
 • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα 751 ευρώ ως κατώτατο μισθό για όλους και βάση εκκίνησης συλλογικών διαπραγματεύσεων ΣΣΕ. Να καταργηθεί το αίσχος των μισθών πείνας, με βάση την ηλικία σε 586 και 511 ευρώ.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις. Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν αύξηση του ορίου των απολύσεων.
 • Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση νόμων ή προηγούμενων συμβάσεων που «τυχόν» εφαρμόζονται, και προωθούν ενισχύουν τα σπαστά ωράρια- τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, την καταστρατήγηση του ωραρίου, ενισχύοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διαχωρίζοντας ενεργό- ανενεργό χρόνο.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Ειδικότερα εργασιακά δικαιώματα -επιδόματα παροχές:
 • Επαναφορά μισθών με βάση τη ΣΣΕ του 2011 (δλδ χωρίς τη μείωση του 11% και με 1ο μισθολογικό στα 1.008€) για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ.
 • Ενιαίο κανονισμό εργασίας.
 • Επαναφορά και χορήγηση όλων των κλιμακίων που ήταν σε ισχύ στις 29/2/2012. (ΠΥΣ 6/2012)
 • Καμία απόσχιση έργου, υπηρεσιών και εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες-εργολάβους.
 • Κατάργηση διατάξεων νόμων που αναφέρονται στην ενοικίαση εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των παραπάνω εταιρειών που απασχολούνται σε άλλους (έμμεσους εργοδότες) θεωρείται αυτοδικαίως ότι συνδέονται, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με τους έμμεσους αυτούς εργοδότες.
 • Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς-Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Αντικατάσταση & αναπροσαρμογή υπολογισμού Ανθυγιεινών επιδομάτων σε μηνιαία βάση (σήμερα 40€ μικτά) για όλους. Υπολογισμός στη βάση του τακτικού μισθού των μισθολογικών κλιμακίων του 2011 για νέους και παλαιούς εργαζόμενους.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων που εργάζονται στις καλωδιακές βλάβες ή ως εναερίτες.
 • Υπολογισμός της αμοιβής των επιδομάτων (υπερωριών, εξαιρέσιμων) με βάση τις προσαυξήσεις που ίσχυαν πριν τους αντεργατικούς νόμους. Οι άδειες ανάπαυσης repo, να δίνονται στο χρονικό όριο-εβδομάδας-  που πραγματοποιήθηκαν οι υπερωρίες και θα εξασφαλίζει την πενθήμερη εργασία στην εβδομάδα και το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς.
 • Δρομολόγηση λεωφορείων για τη μετακίνηση του προσωπικού που εργάζεται στα μεγάλα κτίρια (ΔΜ, Παιανία). Έξοδα κίνησης και οδοιπορικά κατοικίας  - κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Η βάση υπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα των νεοπροσλαμβανόμενων (μετά το 2015), να γίνεται με βάση το αντίστοιχο μισθολογικό  κλιμάκιο της ΣΣΕ του 2011.
 • Αναγνώριση όλων των τίτλων σπουδών (πτυχίο-μεταπτυχιακό) ανεξάρτητα έργου και θέσης.
 • Εκ βάθρων αλλαγή της υπηρεσίας Stand By
   • Επαναφορά βαρδιών όπου αντικαταστάθηκαν από το Stand By
   • Προσλήψεις προσωπικού και θεσμοθέτηση βαρδιών, με το σύστημα 5-3 (5 μέρες δουλειάς - 3 ρεπό), στα τμήματα που ο εργαζόμενος που δουλεύει ως Stand By δέχεται συνεχείς κλήσεις
   • Κατάργηση Stand By σε τμήματα που δεν υποστηρίζουν την παροχή του αγαθού της επικοινωνίας πχ τμήματα ανάπτυξης λογισμικού
   • Θεσμοθέτηση Stand By μόνο σε ελάχιστες υπηρεσίες και μόνο για έκτακτες ανάγκες ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή του αγαθού της επικοινωνίας.
   • Κανένα τμήμα δεν θα μπορεί να μπαίνει σε καθεστώς Stand By αν δεν έχει τουλάχιστον 5 εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζεται το μια εβδομάδα το μήνα και να βγαίνουν και οι άδειες
   • Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην υπηρεσία Stand By μετά τις 23:00 την επόμενη μέρα να παίρνουν ρεπό
   • Κατάργηση της πρόβλεψης που υπάρχει στη ΣΣΕ για καταβολή μέρους της αμοιβής για το Stand By σε κουπόνια

Άδειες προσωπικού:
 • Να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους οι ίδιοι όροι και οι προϋποθέσεις των παλαιότερων ΣΣΕ που ίσχυαν  και ήταν ευνοϊκότερες για τους εργαζόμενους οι  παρακάτω άδειες:
Παραμεθορίου, ονομαστικής, άδεια παρακολούθησης επίδοσης- τέκνων, αιμοδοσίας, ημερών άδειας με υπεύθυνη δήλωση.

Για τους εργαζόμενους  μέσω προγραμμάτων απασχόλησης από ΙΕΚ, προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης ΤΕΙ-ΑΕΙ:
 • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751ευρώ
 • Να πληρώνονται κανονικά από τον πρώτο μήνα και κάθε μήνα.
Η πρακτική άσκηση να διασφαλίζεται με εποπτεία ότι γίνεται πάνω  στο αντικείμενο σπουδών. 
 • Πληρωμή επιδομάτων και υπερωριών στους σπουδαστές.
Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών 6μηνη – ή όσο διαρκεί η πρακτική τους.
Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Μέτρα προστασίας σε περιπτώσεις επικίνδυνων &  ανθυγιεινών εργασιών.
 • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών για όλους τους εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων.Για τις ιδιωτικοποιήσεις:
 • Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης έμμεσης ή άμεσης.
 • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Για την κοινωνική ασφάλιση:
 • Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα οποία πρέπει να επανέλθουν όλες οι ειδικότητες που έκοψαν και να διευρυνθούν και με νέες.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
 • Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
 • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009.
 • Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
 • Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ όπως ήταν πριν την μείωση και να χορηγείται το πολύ μέσα σε δυο μήνες. Να επιστραφούν άμεσα τα χρωστούμενα σε όσους το πήραν με τη μείωση.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
 • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
 • Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
 • Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
 • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
 • Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς.
 • Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από κράτος και εργοδότες.
 • Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
 • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

Για την υγεία:
 • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας,
 • Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Να μην υπάρχει καμιά απολύτως πληρωμή για υπηρεσίες υγείας. Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες.
 • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
 • Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
 • Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες
 
Αυτοί που αρπάζουν το φαί απ’ το
τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάνε θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα ’ρθουν.
                              Μπ.Μπρεχτ

   Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

Επισκέπτες