5 Οκτ 2016

Μια απάντηση στη διοίκηση για τις «Αρχές Εταιρικής Συμπεριφοράς»

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η διοίκηση του ομίλου «τιμώντας» τη μέρα των «αρχών εταιρικής συμπεριφοράς» μας καλεί με σχετικό σημείωμα να την ενημερώσουμε πως βιώνουμε την καθημερινή μας εργασία. Μάλιστα, ζητά μαζί με τις σκέψεις μας να στείλουμε και μια φωτογραφία. Δεν ήταν δύσκολο να οπτικοποιηθεί η καθημερινότητα μας μιας και ως γνωστόν μια εικόνα αντιστοιχεί σε 1000 λέξεις.


Η καθημερινότητα, λοιπόν, στον όμιλο ΟΤΕ περιλαμβάνει:
  1. Εντατικοποίηση που χτυπάει κόκκινο και βρίσκεται στα όρια της αντοχής των εργαζομένων. Καλλιεργείται με διάφορους τρόπους όπως αξιολόγιο, wfm, στοχοθεσία, ατελείωτα ωράρια, μονοπρόσωπα συνεργεία, stand by κλπ. Ρυθμούς δουλειάς που ευθύνονται για την αύξηση εργατικών ατυχημάτων, καρδιολογικών προβλημάτων, κρίσεων άγχους και  πανικού που οδηγούν συναδέλφους είτε στο γιατρό εργασίας ή είτε στο νοσοκομείο.
  2. Μισθούς που δεν φθάνουν να βγει ο μήνας όχι γιατί είναι μεγάλος ο μήνας άλλα γιατί είναι μικρός ο μισθός και οι υποχρεώσεις δυσβάστακτες. Τα 360€ των συναδέλφων στα τηλεφωνικά κέντρα ή τα 650 των νέων τεχνικών είναι επιδόματα και όχι μισθοί.
  3. «Ομηρία» αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων που είναι σε καθεστώς επινοικιαζόμενης εργασίας από «τρίτες» εταιρίες.Εμάς λοιπόν που βιώνουμε αυτή την καθημερινότητα καλεί η διοίκηση να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Είναι πολύ λογικό διοίκηση και μέτοχοι του Ομίλου ΟΤΕ να χαίρονται που τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας είναι θριαμβικά , καθώς πέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης με «άξιο συμπαραστάτη» την ηγεσία της ΟΜΕ -ΟΤΕ   να θησαυρίζουν στις πλάτες μας μέσω της συνεχούς μείωσης μισθών και δικαιωμάτων και της ταυτόχρονης όξυνσης της εντατικοποίησης. Είναι όμως προκλητικό  από την άλλη να μας ζητούν να γίνουμε συμμέτοχοι στη χαρά τους, να δηλώσουμε ότι ταυτιζόμαστε  με τον εργοδότη τους και ότι είμαστε περήφανοι γιατί δουλεύουμε στο μονοπώλιο του ΟΤΕ.

Πως μπορεί να ταυτιστεί ένας εργαζόμενος  του ΟΤΕ με τον εργοδότη του όταν  πχ μέσα στην κρίση αύξησε τα κέρδη του τσακίζοντας μισθούς και δικαιώματα; Πως μπορεί να ταυτιστεί με τα μονοπώλια που υπαγορεύουν σε αναλώσιμους πολιτικούς αυτοφοράκηδες (κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ) να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς, να εξαλείψουν κάθε δικαίωμα που συνδέεται με την πλήρη και σταθερή εργασία, να περιορίσουν τις συνδικαλιστικές – εργατικές ελευθερίες ώστε να επικρατεί σιγή νεκροταφείου μέσα στους τόπους δουλειάς; Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι καινούργιο αλλά για την τελευταία ψηφίδα ενός παραμορφωτικού βιτρό που θέλει να παρουσιάσει ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια, ότι οι μέτοχοι που μοιράστηκαν τον περασμένο Ιούνιο  50.000.000 ευρώ μέρισμα ταυτίζονται με το νέο συνάδελφο που παίρνει 751 ευρώ μεικτά.

Πρώτα λοιπόν σε ρωτάνε για τον βαθμό ταύτισης με τον αφεντικό σου στην «Έρευνα Ικανοποίησης».  

Ύστερα σε βαθμολογούν με βάση αυτό στην «Αξιολόγηση» και τώρα σου ζητάνε και πρωτοβουλίες που να αποδεικνύουν και στην πράξη τον αυτό-εξευτελισμό σου ακόμα και όταν είσαι σπίτι σου στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που σου απομένει.

Αύριο με την νέου τύπου ΣΣΕ που επεξεργάζονται ήδη σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία της ΟΜΕ –ΟΤΕ ο βαθμός ταύτισης με το αφεντικό σου θα καθορίζει και τον μισθό σου αφού Αξιολόγηση και Μισθολόγιο θα συνδεθούν.

Η εταιρία για άλλη μια φορά λοιπόν δείχνει ότι  δεν έχει κανένα σκοπό να  ανταμείψει  τον αξιόλογο τον έντιμο και  τον ικανό εργαζόμενο, όπως κάποιοι συνάδελφοι μπορεί καλόπιστα να σκέπτονται  ,  αλλά αυτόν που θα την βοηθήσει με την στάση του να υλοποιήσει όλο τον σχεδιασμό για περαιτέρω συρρίκνωση αμοιβών  και αύξηση του βαθμού έντασης της δουλειάς .

Συνάδελφε γύρισε την πλάτη σε κάθε πρωτοβουλία της εργοδοσίας που σκοπό έχει να σε βάλει να ποζάρεις  για μια «οικογενειακή» φωτογραφία στην οποία εσύ  που παράγεις είσαι «αγκαλιά» με τον μέτοχο που απολαμβάνει το αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Έλα κοντά στις ταξικές δυνάμεις για να φτιάξουμε μια  πραγματική «φωτογραφία» απαλλαγμένη από εφέ και διαστρεβλώσεις μακριά από το «κάδρο» της ενσωμάτωσης και της υποταγής .


Επισκέπτες