Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

10 Οκτ 2016

Για τις εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!
ΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ» ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
          Με μια πρωτοφανή απόφαση η αστική δικαιοσύνη αποφάσισε την ακύρωση των αποφάσεων του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των Αποφάσεων και των Αρχαιρεσιών του. Με ένα απαράδεκτο σκεπτικό υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου της ΑΛΦΑ Τράπεζας, η δικαστής Σταματία Μητσοπούλου, διατυπώνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν και στη συνέχεια αναφέρει: «Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των διοικητικών συμβουλίων ή γενικών συνελεύσεων (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ως γενική συνέλευση θεωρείται το Συνέδριο του ΕΚΑ) των υπερκείμενων οργανώσεων, τα οποία δεσμεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της πρωτοβάθμιας οργάνωσης - μέλους της, που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων τους για τα συνέδρια των τελευταίων». Να θυμίσουμε ότι το συγκριμένο σωματείο εκλέγει αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ψηφίσαντες από όλη την Ελλάδα! Μάλιστα, έχοντας τις πλάτες των τραπεζιτών και του κράτους αρνούνταν να προσκομίσει και οποιοδήποτε στοιχείο για τους ψηφίσαντες που παρουσίαζε.


Η απόφαση ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Καταστατικά που κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο που συμμετέχει έχει εκ των προτέρων αποδεχθεί. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.
Η απόφαση πάει κι ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Ορίζει ότι τα δικαστήρια είναι ο μοναδικός ελεγκτής των διαδικασιών των σωματείων και όχι τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και τα καταστατικά τους. Θέτει μάλιστα ως στόχο «η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη». Οδηγεί δηλαδή τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να παίρνουν αποφάσεις όχι στις ΓΣ και στα Συνέδρια τους αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων που θα ορίζουν και τις διοικήσεις!
                Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι η δικαιοσύνη δεν είναι καθόλου τυφλή όταν καλείται να χτυπήσει  το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες και να υπηρετήσει με τις αποφάσεις της, τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση. Τα ίδια δικαστήρια που σε ποσοστό 90% κηρύττουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές τώρα νομιμοποιούν αντιπροσώπους σε συνδικαλιστικά όργανα που έχουν εκλεγεί με νόθες διαδικασίες με μόνο στόχο τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από εργοδοσία και κυβέρνηση, κόντρα στις αποφάσεις των ίδιων των εργαζόμενων 
                Βέβαια, οι όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοσίας θα έπεφταν στον κενό αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι να τις υποστηρίξουν εντός συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πρόθυμοι εμφανίστηκαν στο ΔΣ του ΕΚΑ την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και αποφάσισαν να καταργήσουν την εκλεγμένη διοίκηση και αν πάνε στο δικαστήριο να διορίσει νέα. Στη συμμαχία των «προθύμων» συμπαρατάχθηκαν ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ.
Χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα αρνήθηκαν με μένος την πρόταση της ΔΑΣ που ήταν το ΕΚΑ να καταγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου και να μη δεχτεί οι τραπεζίτες και το κράτος να ορίσουν διοίκηση, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας και τα σωματεία μέλη του ΕΚΑ, να υπάρξει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και άλλες μορφές. Δεν δέχτηκαν ούτε καν την πρόταση να υπερασπιστούν την απόφαση των εργαζομένων και του συνεδρίου του ΕΚΑ στο οποίο πήραν μέρος 1.161 αντιπρόσωποι εκπροσωπώντας 268 σωματεία και χιλιάδες ψηφίσαντες εργαζόμενους.
Δεν εκπλήσσει βέβαια η στάση των συγκεκριμένων παρατάξεων. Η ΔΑΣ αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες του 29ου Συνεδρίου είχε εκτιμήσει ότι «το ΕΚΑ παραμένει σφιχτά δεμένο στην αγκαλιά κυβέρνησης και εργοδοσίας». ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ συνέχισαν αυτήν την πορεία νοθείας και εκφυλισμού αρνούμενοι να κοινοποιήσουν τις Αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου στα σωματεία μέλη του ΕΚΑ εδώ και 4 μήνες (τυχαίο;;;) και σε προηγούμενο ΔΣ δέχτηκαν να γίνει μέλος του ΕΚΑ, ένα ανύπαρκτο σωματείο σφραγίδα με την ονομασία «πανελλήνιο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων» (!!!) που είχε απορριφθεί από το 29ο Συνέδριο αφού δεν ήταν ούτε τοπικό, ούτε κλαδικό, ούτε επιχειρησιακό και είχε και ένα βουνό παρατυπίες.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
στον όμιλο ΟΤΕ έχουμε πολύ δυσάρεστη εμπειρία από τη δράση αυτών των δυνάμεων που αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτές οι δυνάμεις αρνούνται τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη λήψη αποφάσεων μέσω γενικών συνελεύσεων. Αυτές οι δυνάμεις είναι που είτε υπέγραψαν είτε αρνούνταν να πάρουν θέση για τις ΣΣΕ των τελευταίων ετών που πετσόκοψαν μισθούς και δικαιώματα. Οι δυνάμεις αυτές είναι που ετοιμάζονται να βάλουν ξανά πλάτη στην εργοδοσία του ΟΤΕ ώστε αυτή να αυξήσει τα, δυσθεώρητα, κέρδη της πάνω στις πλάτες μας. Κι αν ο ρόλος των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ ήταν ξεκάθαρος εδώ και χρόνια ξεκαθαρίζει το τοπίο και τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο «αριστερός» βραχίονας κράτους και εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Η ΕΣΚ – ΟΤΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΔΑΣ και των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σας καλεί να καταγγείλετε και να αντιπαλέψετε με κάθε τρόπο αυτήν την ωμή παρέμβαση των δικαστηρίων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να αναγνωρισθεί καμιά νόθα και διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ.
                Η ωμή παρέμβαση της δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, εν προκειμένω στο ΕΚΑ, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται λίγες μέρες πριν κυβέρνηση και εργοδοσία νομοθετήσουν το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Γνωρίζοντας ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζουν για τα εργασιακά, τις ΣΣΕ, τις ομαδικές απολύσεις, κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα απόλυτα χειραγωγημένο, ένα κίνημα δεμένο χειροπόδαρα που δε θα αμφισβητεί και δε θα οργανώνει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.
Σας καλούμε:
  • Να οργανωθείτε μαζικά στα συνδικάτα σας τόσο στο κλαδικό ΣΕΤΗΠ όσο και στα επιχειρησιακά του ΟΤΕ.
  • Να απαιτήσουμε τα σωματεία του ΟΤΕ να διεξάγουν γενικές συνελεύσεις και στην Αττική, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των μελών τους, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν κύτταρα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – εργοδοσίας – Ε.Ε.
  • Να διεκδικήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, και την υπογραφή ΣΣΕ στην κατεύθυνση της κάλυψης των απωλειών που υπεστήκαμε κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

Δίνουμε μια πρώτη μαζική και μαχητική απάντηση στις 17 Οκτώβρη, στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, που οργανώνουν πάνω από 420 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.Επισκέπτες