2 Οκτ 2016

Δελτίο Τύπου για το ΔΣ της ΠΕΤ - ΟΤΕ 29/9/2016

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Την Πέμπτη 29/9 συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΤ – ΟΤΕ. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν το διεκδικητικό πλαίσιο της νεας ΣΣΕ, οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν καθώς και η γενικότερη κατάσταση γύρω από το εργασιακές συνθήκες στον ΟΤΕ.

Στο θέμα της ΣΣΕ η πλειοψηφία του σωματείου, όπως εκφράζεται από ΔΑΚΕ και Συναδελφική Αλληλεγγύη, αφού περιέγραψε τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, εντός κι εκτός ΟΤΕ, γύρω από τις εργασιακές σχέσεις που θα γίνουν ακόμα χειρότερες με τα επερχόμενα μέτρα (για τα οποία θεωρούν δεδομένο ότι θα ψηφιστούν) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν θα πρέπει να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις και προσδοκίες από τη νέα ΣΣΕ.


Κόντρα σε αυτό το κλίμα μεμψιμοιρίας και ηττοπάθειας η ΕΣΚ – ΟΤΕ  κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου να επιλέξει το δρόμο του αγώνα τόσο για το ζήτημα των επερχόμενων αλλαγών στα εργασιακά όσο και για τη ΣΣΕ. Θέση μας είναι ότι αν η ΣΣΕ δεν αποτελέσει προϊόν διεκδίκησης των ίδιων των εργαζόμενων που μέσα από συλλογικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν τόσο για το διεκδικητικό πλαίσιο όσο και για την πορεία και την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων η ΣΣΕ δεν μπορεί να είναι θετική για τους εργαζόμενους. Το ίδιο προτείναμε και θα επιμείνουμε να γίνει για τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλαγές που θα επεκτείνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τις ΣΣΕ, θα περιορίσουν τις εργατικές – συνδικαλιστικές ελευθερίες. Τα μέτρα αυτά μπορούμε και πρέπει να τα αποτρέψουμε.

Για το διεκδικητικό πλαίσιο αναφέραμε τους βασικούς άξονες που θα πρέπει να το διέπουν και θα το εξειδικεύσουμε το επόμενο διάστημα. Οι βασικοί άξονες θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση υπογραφής μια ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, μισθολογική εξίσωση (προς τα πάνω) παλιών και νέων, ομογενοποίηση δικαιωμάτων, κατάργηση επινοικιαζόμενης εργασίας με ένταξη των συναδέλφων σε OTE ή COSMOTE.

Στην κατεύθυνση, της αγωνιστικής διεκδίκησης, καταθέσαμε στο Δ.Σ. προς έγκριση το κάλεσμα ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων το οποίο μέχρι στιγμής έχει γίνει αποδεκτό από 384 συνδικαλιστικούς φορείς (κατεβάστε εδώ το κάλεσμα). Το κάλεσμα αυτό, όπως μπορείτε να δείτε, απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους και τους καλεί να παλέψουν ενωμένα και οργανωμένα ώστε να αναπληρώσουμε τις απώλειες που είχαμε στα χρόνια της κρίσης. Κύριο στοιχείο διεκδίκησης αποτελεί η κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίσθηκαν από τις κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων και περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ. Αυτό, λοιπόν, το κάλεσμα το Δ.Σ. της ΠΕΤ – ΟΤΕ το απέρριψε! Το κάλεσμα υπερψηφίστηκε μόνο από την ΕΣΚ και από το ΕΜΑ. Η Συναδελφική Αλληλεγγύη ψήφισε λευκό όπως και η ΑΣΕ για την οποία φαίνεται ότι το λευκό αποτελεί τη συνήθεια που έγινε λατρεία.

H ΕΣΚ – ΟΤΕ καλεί κάθε συνάδελφο να συμπαραταχθεί με τους συνδικαλιστικούς φορείς που πήραν την πρωτοβουλία. Επίσης, καλούμε τις ΤΔΕ των σωματείων του ΟΤΕ να εγκρίνουν το κάλεσμα ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες των σωματείων.

Για το θέμα των προσλήψεων και των εργασιακών συνθηκών στον ΟΤΕ διατυπώσαμε τη θέση μας ότι πρέπει να αντικατασταθεί το σύνολο του προσωπικού που αποχώρησε με τις πρόσφατες εθελούσιες.
Τονίσαμε ότι η εντατικοποίηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές του προσωπικού και αυτή είναι η αιτία των συνεχών εργατικών ατυχημάτων των τεχνικών και των καρδιολογικών προβλημάτων, των κρίσεων πανικού και άγχους που εμφανίζονται σε όλο το προσωπικό του ΟΤΕ (πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, καταστήματα κ.α.).

Επαναφέραμε το ζήτημα του Consolidation διατυπώνοντας την αγωνία και την ανησυχία του προσωπικού όπως αυτή εκφράζεται και από τις ανακοινώσεις των ΤΔΕ ( κάναμε ειδική αναφορά στις κοινές ανακοινώσεις των ΤΔΕ της Θεσσαλίας και Κυκλάδων - Δωδεκανήσου). Υπενθυμίσαμε το πλαίσιο που είχαμε καταθέσει και στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο (δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση) αναφορικά με το Consolidation, ωστόσο επειδή αυτή τη φορά δεν υπήρχαν προϋποθέσεις υπερψήφισης, αφού ΔΑΚΕ και Συναδελφική Αλληλεγγύη επικαλέστηκαν τη συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες μέρες τα τεχνικά σωματεία και η ΟΜΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ με θέμα το Consolidation επιφυλαχθήκαμε για το επόμενο Δ.Σ.


Επισκέπτες