Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

26 Ιουλ 2016

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 
Στις 19/7 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στην διαπραγματευτική ομάδα του Συλλόγου Εργαζομένων της Cosmote και σε εκπροσώπους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού με θέμα την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σχετικά με την απορρόφηση των συναδέλφων που δουλεύουν δίπλα μας από τις εταιρίες «ενοικίασης» εργαζομένων στην Cosmote. Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2016 και παρέμενε στον αέρα μετά από διαδοχικές αναβολές και παλινωδίες από την μεριά της εργοδοσίας του Ομίλου ΟΤΕ. 

Στην συνάντηση αυτή μας παρουσιάστηκε η πρόταση της εταιρίας που αφορά την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για 93 από τους 170 συναδέλφους που σύμφωνα με την εργοδοσία είναι στη λεγόμενη «δεξαμενή απορρόφησης». Οι συμβάσεις θα υπογραφούν τη 1/1/2017 με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει οι συνάδελφοι αυτοί τουλάχιστον 2,5 χρόνια εργασίας υπό καθεστώς ενοικίασης μέχρι τις 31/12/2016. 

Γνωρίζετε όλοι ότι η αφαίρεση του «Καρκινώματος» που ονομάζεται Δανεική Εργασία αποτελεί βασική επιδίωξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ καθώς θεωρούμε ότι από τη μια επιτείνει τον κατακερματισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους – δανεικούς και αδάνειστους και από την άλλη αποτελεί εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ ώστε κατά καιρούς να πιέζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για να αποδεχτούν κάθε επιδίωξη της. Για εμάς δεν υπάρχει προσωρινή – εποχιακή εργασία στον Όμιλο ΟΤΕ και στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών γενικότερα. Ακόμα και σε έργα που πιθανόν να έχουν πεπερασμένο χρόνο ανάθεσης όπως το πολυδιαφημισμένο Data Center της Coca Cola αναπτύσσονται δομές τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο που δεν είναι σε καμία περίπτωση προσωρινές και αποτελούν το διαβατήριο για να μπορεί η εταιρία να επεκτείνει το πεδίο κερδοφορίας της. Ακόμα και αν χαθούν ή ολοκληρωθούν έργα σαν της Coca Cola η υποδομή που έχει δημιουργηθεί δεν θα πάει για «παλιοσίδερα» . Η γνώση και η εμπειρία των συναδέλφων θα χρησιμοποιηθεί για να επεκταθεί ο Όμιλος ΟΤΕ σε παρόμοια έργα στο Τραπεζικό Κλάδο και αλλού οπότε είναι γελοίο να δηλώνουν κάποιοι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ότι θα πάει για «παλιοσίδερα» η ανάλογη υποδομή ανθρωπινού δυναμικού. 
Με επιχειρήματα και τη βαθιά πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί της εντυπωσιακής κερδοφορίας του προσήλθαμε στην διαπραγμάτευση της περασμένης Τρίτης και η ολοκλήρωση της μας βρίσκει πεισμένους ότι η εταιρία δεν θέλει να δώσει λύση ούτε στο ελάχιστο στο πρόβλημα της δανεικής εργασίας. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία έχει πολύ συγκεκριμένη ατζέντα για το μέλλον κάτι που δεν μας αφήνει να πανηγυρίζουμε όπως έκανε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ με την ανακοίνωση της, πριν ακόμα δούμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία , παίζοντας το ρόλο του «Λαγού» ούτε να σιωπούμε όπως κάνει η ΑΚΕ παίζοντας το ρόλο του Μεσσία και εξηγούμε αναλυτικά.

1 ον Η εταιρία ποτέ δεν μας εξήγησε πως προκύπτει το νούμερο των 170 συναδέλφων της λεγόμενης «δεξαμενή απορρόφησης» . Μας ξεκαθάρισε όμως ότι δεν αφορά κανέναν από τους 4500 ενοικιαζόμενους συναδέλφους που εργάζονται για λογαριασμό της Cosmote – eValue σε ενιαία λειτουργική δομή με την Γενική Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών πράγμα που μας δείχνει ότι το project της απόσχισης του συγκεκριμένου κλάδου δεν έχει ανασταλεί όπως μας διαβεβαιώνουν ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ. 

2 ον Η εταιρία δεν αποδέχεται να συμφωνήσει ότι η διαδικασία εισαγωγής στην Cosmote των υπόλοιπων 77 συνάδελφων θα είναι η ίδια με αυτήν που θα ακολουθηθεί για τους 93 αλλά γενικά και αόριστα διαμηνύει ότι θα «ξανακουβεντιάσουμε» αποκρύπτει ,λες και απευθύνεται σε ανίδεους, ότι ο χρόνος κατά τον οποίο θα «ξανακουβεντιάσουμε» είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ θέλοντας έτσι να κρατά σε ομηρεία τους συναδέλφους και να τους χρησιμοποιήσει σαν πολιορκητικό κριό ώστε να περάσει στην νέα ΣΣΕ δύο βασικές επιδιώξεις της. Τη σύνδεση της μισθολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση και τις ευέλικτές σχέσεις εργασίας με πρώτο πεδίο εφαρμογής τα καταστήματα. 

3 ον Η εταιρία ενώ αποδέχτηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ότι η εφαρμογή της χρήσης της δανεικής εργασίας σε αντικείμενα όπως η Τεχνολογία και η Πληροφορική δεν εξυπηρετεί πλέον τις επιχειρησιακές της ανάγκες δεν δέχεται να συμφωνήσει ότι κάθε νέα πρόσληψη σε αυτούς τους Τομείς θα είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου Cosmote.

Εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στις φανερές και αφανείς επιδιώξεις της εργοδοσίας ούτε ο ρόλος μας είναι να σας αποκοιμίζουμε ή να σας καθησυχάζουμε όπως επιλέγουν να κάνουν ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την μετατροπή των συναδέλφων μας από τις τρίτες εταιρίες σε ομήρους και επαίτες δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν από την εταιρία σαν ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στο καθολικό αίτημα των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ ,ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας που έχουν για μια , ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Όμιλο στην κατεύθυνση της κάλυψης των απωλειών της τελευταίας επταετίας. Προειδοποιούμε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που θέλουν να παίξουν είτε το ρόλο του Λαγού της εργοδοσίας είτε το ρόλο του Μεσσία ότι θα μας βρουν απέναντι. 

Καλούμε τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη σε εργοδοτικές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, να παραμερίσουν το σάπιο θεατρικό έργο που εκτυλίσσεται μπροστά τους ΑΜΕΣΑ. Να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την απόκρουση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. 

ΜΑΖΙΚΑ-ΤΑΞΙΚΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ


Επισκέπτες