Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

12 Ιουλ 2016

Νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσα - συνάδελφε,

για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ εξήγγειλε πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Τα προγράμματα αυτά έχει αποδειχθεί, διαχρονικά, ότι αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της διοίκησης για να επιτυγχάνει τις αντεργατικές της επιδιώξεις. Μέσα από αυτά τα προγράμματα η διοίκηση κατέφερε να περικόψει την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 10.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας διαμορφώνοντας το έδαφος στο οποίο πάτησε η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, η αξιοποίηση και η επέκταση της επινοικιαζόμενης εργασίας, η περαιτέρω παραχώρηση έργου σε εργολάβους, η μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Όλα τα παραπάνω έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση του ομίλου να αυξήσει την κερδοφορία της εν μέσω κρίσης με συνεχώς μειούμενο τζίρο.

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στη στρατηγική της ανακύκλωσης των εργαζομένων που ακολουθούν όλα τα μονοπώλια τόσο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όσο και γενικότερα. Είναι η στρατηγική της αντικατάστασης εργαζόμενων που έχουν αξιοπρεπείς αμοιβές και διατηρούν ακόμα κάποια δικαιώματα με νέους εργαζόμενους πιο «ευέλικτους», χωρίς εργασιακά δικαιώματα που αμείβονται με μισθούς – χαρτζιλίκι.

Και το νέο πρόγραμμα εθελούσιας που παρουσίασε η Διοίκηση του Ομίλου πριν λίγες μέρες είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα. Στοχεύει και αυτό στη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» αφού οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν θα αντικατασταθούν μερικώς, με εργαζόμενους που θα αμείβονται με τους μισθούς πείνας που προβλέπει η τελευταία ΣΣΕ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επίσης, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω παράδοση έργου σε εργολάβους, μέσω Consolidation, αφού η πλειοψηφία των εργαζόμενων που αναμένεται να αποχωρήσουν θα είναι τεχνικοί.

Οι συνάδελφοι στους οποίους απευθύνεται, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν ή όχι στο πρόγραμμα μέσα σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.
Φόβος και ανασφάλεια που αφορά πρωτίστως το μέλλον τους στον όμιλο ΟΤΕ, αφού δουλεύουν σε ένα περιβάλλον ακραίας εντατικοποίησης. Σε ένα περιβάλλον που γίνεται κάθε μέρα πιο απαιτητικό και πιο επισφαλές. Αν αυτό συνδυαστεί και με τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα νομοθετήσει το φθινόπωρο (ομαδικές απολύσεις, επέκταση της ευελιξίας, κατάργηση 13ου – 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, περιορισμό των εργατικών ελευθεριών, εμπόδια στην απεργία) εύκολα αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες ωμού εκβιασμού που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους. 
Φόβος και ανασφάλεια, όμως, που σχετίζεται και με την προοπτική συνταξιοδότησής τους αφού οι αλλεπάλληλες αντι-ασφαλιστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων δεν άφησαν τίποτα όρθιο και διαμόρφωσαν τη λογική «πάρε τώρα ότι προλαβαίνεις».

Κάθε συνάδελφος που τελικά θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να μην ξεχνά ότι τα χρήματα που θα πάρει μπορεί να καλύψουν κάποιες οφειλές, που κάθε σπίτι έχει σήμερα, σε δάνεια, φόρους και χαράτσια αλλά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών που θα προκύψουν μέχρι να έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν άμεσα θα πάρουν μια πετσοκομμένη σύνταξη υπολογισμένη με βάση το νόμο-λαιμητόμο που νομοθετήθηκε τον περασμένο Μάη ενώ όσοι θα είναι με αναστολή σύνταξης ενδέχεται να πέσουν θύματα νέας αντι-ασφαλιστική ρύθμισης τα επόμενα χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους είτε ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε όχι να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργατική τάξη. 
Σε όποια θέση κι αν βρεθεί καθένας την επόμενη μέρα, είτε ως συνταξιούχος είτε ως εργαζόμενος θα πρέπει να επιδιώξει λύσεις μέσα από τη συλλογική δράση. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα.
Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για το εργασιακό μέλλον το δικό μας και τον παιδιών μας. Για ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής στους εργασιακούς χώρους, τέτοιο που οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να μας εκβιάζουν και να μας τρομοκρατούν είτε σαν εργαζόμενους είτε σαν συνταξιούχους.

Επισκέπτες