Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

5 Ιουλ 2016

Δελτίο Τύπου για το ΔΣ της ΠΕΤ – ΟΤΕ 30/6/2016

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΤ – ΟΤΕ, στις 30/6/2017, κυρίαρχο ζήτημα αποτέλεσαν οι εξελίξεις γύρω από το Consolidation. Η θέση της ΕΣΚ – ΟΤΕ, όπως και διατυπώθηκε, είναι ότι το Consolidation αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής του outsourcing που ακολουθούν όλες οι διοικήσεις του ομίλου ΟΤΕ εδώ και δεκαετίες, ακόμα και όταν αυτός ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Είναι μια στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων με στόχο να χτυπήσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, να ελαστικοποιήσουν τις σχέσεις εργασίας και να οξύνουν την εντατικοποίηση της εργασίας, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες αύξησης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Τονίσαμε ότι μέσω του Consolidation η διοίκηση φαίνεται να επιδιώκει την παραχώρηση ακόμα περισσότερου έργου στους εργολάβους. Για αυτό το λόγο τους αναβάθμισε σε «συνεργάτες» και τους έδωσε πρόσβαση σε κτίρια, δικτυακές υποδομές και Πληροφοριακά Συστήματα που πιο πριν δεν είχαν. Για αυτό το λόγο προσδιόρισε την τιμή πληρωμής εργασιών που μέχρι σήμερα δεν δίνονταν (τουλάχιστον επίσημα) σε εργολάβους όπως νέα σύνδεση PSTN ή ISDN, κατασκευή Ν.Σ. ΤοΒ, κατασκευές και αποξηλώσεις ADSL σε Γενικό κατανεμητή κλπ. Θεωρώντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να παραμένει θεατής των εξελίξεων καταθέσαμε στο ΔΣ ως πρόταση απόφασης τα παρακάτω:

1. Εφόσον η διοίκηση ισχυρίζεται ότι δεν παραδίδεται νέο έργο στους εργολάβους και «δεν αλλάζει τίποτα» όπως χαρακτηριστικά λέει, απαιτούμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις νέων εργαζόμενων που θα αντικατασταθούν όσους έφυγαν με την προηγούμενη «εθελούσια» και να υπάρξει ρητή δέσμευση της διοίκησης ότι όσοι φύγουν με το φετινό πρόγραμμα θα αντικατασταθούν άμεσα σε ποσοστό 100%.

2. Απαιτούμε να παρθούν πίσω από τους εργολάβους, τα κλειδιά των KV, οι κάρτες πρόσβασης και να ακυρωθούν οι προσβάσεις στα Πληροφοριακά Συστήματα

3. Να γίνουν καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας για όσους συνταξιούχους του ΟΤΕ δουλεύουν σε εργολάβους και έλεγχοι νομιμότητας για όσους έχουν αποχωρήσει με πρόγραμμα «εθελούσιας» αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη και δουλεύουν σε εργολάβους.

4. Να συγκληθούν άμεσα έκτακτες γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους ΤΔΕ και στην Αττική, όπου εργάζονται τα μισά μέλη του σωματείου και δεν διεξάγονται γενικές συνελεύσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν, να αποφασίσουν και να οργανώσουν τον τρόπο αντίδρασης (κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ)

Το παραπάνω πλαίσιο εμπλουτισμένο και με την πρόταση της Συναδελφικής Αλληλεγγύης για προκήρυξη 24ώρης απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, για τη μέρα που θα έχουμε την πληροφορία ότι παραδίδεται επιπλέον έργο στους εργολάβους, με ταυτόχρονη παρέμβαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του σωματείου στην περιοχή από όπου θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, αποτέλεσε κοινό τόπο για όλες τις παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ.

Η ΔΑΚΕ, που από την πρώτη στιγμή της συζήτηση για το Consolidation προσπαθεί να εφησυχάσει τους συναδέλφους και να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις που φαίνεται να αναπτύσσονται επικαλούμενη τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «δεν αλλάζει τίποτα», αποχώρησε από το ΔΣ με πρόσχημα ότι για το Consolidation έχει συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης από τα 3 τεχνικά σωματεία (ΠΕΤ,ΕΕΤΕ,ΕΜΗΕΤ) και την ομοσπονδία και η όποια απόφαση λάμβανε το ΔΣ της ΠΕΤ θα υπονόμευε τη λειτουργία της επιτροπής.
Τελικά η πρόταση δεν υιοθετήθηκε ως απόφαση του διοικητικού συμβουλίου γιατί με την αποχώρηση των συμβούλων της ΔΑΚΕ και ενός συμβούλου της Ακομμάτιστης Ενότητας, που είχε αποχωρήσει νωρίτερα λόγω προσωπικού προβλήματος, δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η παρέμβαση της ΠΕΤ – ΟΤΕ  στις εξελίξεις. 

Επισκέπτες