Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

27 Ιουν 2016

Εικόνες από τον εργασιακό μεσαίωνα του ομίλου ΟΤΕ:
Καταστρατήγηση ωραρίου, Stand By, απλήρωτες υπερωρίες

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η κατάσταση που επικρατεί στον όμιλο ΟΤΕ με το ωράριο εργασίας και την εντατικοποίηση της δουλειάς ξεπερνά τα όρια των ανθρώπινων αντοχών.

·      Η καταστρατήγηση του 7ώρου ή του 8ώρου για μεγάλο κομμάτι του προσωπικού είναι καθημερινή. Τα 10ώρα και τα 12ώρα έχουν γίνει ρουτίνα σε πολλές υπηρεσίες. Αυτό σε συνδυασμό με την αφόρητη πίεση για την επίτευξη των «στόχων» οδηγούν, συχνά, συναδέλφους στο γιατρό εργασίας ή στο νοσοκομείο. Νέοι άνθρωποι «χτυπάνε» 20άρια πίεσης με άμεσο κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Άλλοι καταφεύγουν στα χάπια για να ρυθμίσουν την πίεση και το άγχος. Κορύφωση όλων αυτών αποτελούν οι περιπτώσεις κρίσεων πανικού και νευρικού κλονισμού! Την «πρωτοκαθεδρία» σε αυτά τα περιστατικά κατέχει η Πληροφορική.

·      Για πολλούς συναδέλφους η δουλειά δεν τελειώνει όταν χτυπούν την κάρτα κατά την αποχώρηση από το χώρο εργασίας. Συνεχίζεται, είτε με τον καταιγισμό των e-mails που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε με τηλέφωνα από τους προϊσταμένους, είτε με δουλειά από το σπίτι μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης χωρίς καν να είναι στην υπηρεσία Stand By!

·    Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη του Stand By. Η υπηρεσία Stand By έχει γίνει η «χαρά» της εργοδοσίας. Σε τεχνικό επίπεδο αντικαθιστά βάρδιες ενώ στην Πληροφορική οι εργαζόμενοι του Stand By αντιμετωπίζονται ως διαθέσιμοι 24Χ7 για οποιαδήποτε δουλειά. Από SIT & UAT, μέχρι προγραμματισμένες εργασίες. Δηλαδή, στα πλαίσια του Stand By εκτελούν εργασίες που όπως αναφέρεται ΡΗΤΑ και στη σχετική ΣΣΕ (κατεβάστε την ειδική εγκύκλιο εδώ) ΔΕΝ πρέπει να κάνουν. Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις που ο Stand By αξιοποιείται για έκτακτα περιστατικά (όπως προβλέπεται από τη ΣΣΕ) η κατάσταση πολλές φορές ξεφεύγει και φθάνει στο σημείο ο συνάδελφος αφού έχει δουλέψει 8 ώρες στο γραφείο να επιστρέφει σπίτι και να δουλεύει άλλο ένα διακεκομμένο 8ώρο με αποτέλεσμα να μην κοιμάται το βράδυ και το επόμενο πρωί να επιστρέφει στο γραφείο. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενους στο Stand By κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν 3 εργαζόμενοι που θα δούλευαν σε βάρδιες!

·   Η ΣΣΕ για το Stand By καταστρατηγείται, προκλητικά, και ως προς τον αριθμό των εβδομάδων που κάποιος συνάδελφος δουλεύει ως Stand By. Όπως αναφέρεται στη ΣΣΕ κάθε εργαζόμενος που δουλεύει ως Stand By δεν μπορεί να απασχοληθεί σε αυτή την υπηρεσία για περισσότερο από μια εβδομάδα το μήνα, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Κι όμως υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που κάνουν μόνιμα 2 εβδομάδες το μήνα Stand By αφού υπάρχουν τμήματα ακόμα και με 2 συναδέλφους που καλούνται να καλύψουν την υπηρεσία Stand By.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από την προκλητική στάση των στελεχών που ασκούν συνεχώς πιέσεις (με απειλές, φωνές ακόμα και ύβρεις) επικαλούμενοι τους ανεκπλήρωτους στόχους που θέτουν και βέβαια από την συστηματική άρνηση πολλών να εγκρίνουν τις υπερωρίες των συναδέλφων. Η γνωστή ατάκα που πολλοί συνάδελφοι έχουν ακούσει από τον προϊστάμενο τους «δεν μπορώ να δηλώσω πάνω από μια ώρα την ημέρα» είναι αφενός προκλητικό να εκστομίζεται όταν ο εργαζόμενος έχει «λιώσει» στην κυριολεξία αφετέρου είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ σαν ενέργεια. Άλλοι πιο ευφάνταστοι, λένε στους συναδέλφους ότι δουλεύουν πέρα του ωραρίου γιατί δεν ξέρουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους!

Υπενθυμίζουμε ότι :
ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 7 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ 8 ΩΡΕΣ ΓΙΑ τους ΝΕΟΥΣ (ΠΡΩΗΝ OTEplus)

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΤΙΧΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ PROJECT

Για όλα τα παραπάνω  τεράστια ευθύνη φέρουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων του ΟΤΕ και της ομοσπονδίας που «κλείνουν» το μάτι στην εργοδοσία με την αδιαφορία τους. Αδιαφορούν για την καταστρατήγηση του ωραρίου, αδιαφορούν για τις απλήρωτες υπερωρίες, αδιαφορούν για την καταστρατήγηση ακόμα κι αυτής της επαίσχυντης της ΣΣΕ για το Stand By που οι ίδιοι υπέγραψαν και άνοιξε το δρόμο για τον εφιάλτη που σήμερα βιώνουμε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
η εντατικοποίηση της εργασίας, η εκμετάλλευση των νέων μορφών απασχόλησης (Stand By, απομακρυσμένη εργασία κλπ), η καταστρατήγηση του ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες κλπ εντάσσονται σε αυτό που ονομάζεται ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και μείωση του «εργασιακού κόστους», που αποτελούν στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Αν συνυπολογίσουμε ότι όλα τα παραπάνω γίνονται σήμερα, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς τι μας επιφυλάσσουν με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι θεσμοί, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου. Νέα μέτρα που όπως εξαγγέλλουν στοχεύουν στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Μερικά από όσα ετοιμάζουν είναι η κατάργηση ακόμα αυτού του σαθρού νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα για το ωραρίου εργασίας, η παρεμπόδιση του δικαιώματος στην απεργία και στη συλλογική δράση, η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, η εφαρμογή του Lock-out, η κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών κα.

Σε όλα τα παραπάνω οφείλουμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Δεν γίνεται να βάζουμε φρένο αφού πρώτα χρειασθεί να πάμε στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Σας καλούμε:
  • Να εφαρμόζεται το ωράριο εργασίας. Καμία διαπραγμάτευση
  • Να εγγραφείτε τώρα στα σωματεία, τόσο στα επιχειρησιακά του ΟΤΕ, όσο και στο κλαδικό, το ΣΕΤΗΠ, ώστε οργανωμένα και μαζικά να αποκρούσουμε την τρομοκρατία, τις απειλές και την αυθαιρεσία της διοίκησης
  • Να παλέψουμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Οι διοικήσεις των σωματείων του  ΟΤΕ να αποφασίσουν τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς ώστε οι ίδιοι εργαζόμενοι να καταθέσουν τα προβλήματα τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα τα επιλυθούν


Βροντοφωνάζουμε:
ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

Επισκέπτες