12 Ιουν 2016

Όταν βαφτίζουν το κρέας ψάρι ή τη συνδικαλιστική δίωξη διαπροσωπική διένεξη

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Ένα από τα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΤ – ΟΤΕ ήταν η παραπομπή του συναδέλφου Γιάννη Τριβυζά, προέδρου της ΤΔΕ Κέρκυρας, στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ο συνάδελφος Τριβυζάς παραπέμπεται στο πειθαρχικό κάτω από περίεργες διαδικασίες, αφού δεν τον παραπέμπει ο καταγγέλλων αλλά ο διαμερισματάρχης, με ένα σαθρό κατηγορητήριο το οποίο στηρίζεται στην καταγγελία του υπευθύνου δικτύου της περιοχής ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της ΤΔΕ τον απείλησε τηλεφωνικά γιατί ο βαθμός του στο αξιολόγιο ήταν χαμηλός.

Από την υπόθεση προκύπτει ότι αφενός το αξιολόγιο αξιοποιείται τιμωρητικά για τη συνδικαλιστική δράση (κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Κέρκυρα) αφετέρου μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό οποιοσδήποτε με ατεκμηρίωτα στοιχεία. Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε ότι αυτό γίνεται σε ένα συνδικαλιστή είναι εύκολο να αντιληφθούμε το μήνυμα τρομοκράτησης που στέλνει η διοίκηση στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Στο ζήτημα αυτό, λοιπόν, η θέση της ΔΑΚΕ ΠΕΤ – ΟΤΕ ήταν ότι αποτελεί διαπροσωπική διένεξη και το σωματείο δεν πρέπει να πάρει θέση! Η θέση της ΔΑΚΕ εμπόδισε τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την υπεράσπιση του συναδέλφου αφού η απόλυτη πλειοψηφία που κατέχει στην Ε.Ε. (6 στους 11 για την οποία φέρει καίρια ευθύνη και η στάση της ΑΣΕ κατά τη συγκρότηση του ΔΣ και την εκλογή της Ε.Ε.) της δίνει το δικαίωμα να ελέγχει πλήρως τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Θεωρούμε ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να καταδικάσουμε οποιαδήποτε αξιοποίηση του αξιολογίου ως όπλου δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης. Τα παραδείγματα είναι πολλά όπως και οι καταγγελίες συναδέλφων που απειλούνται από τους προϊσταμένους όταν εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των σωματείων και της ΟΜΕ και δεν συμμετέχουν στο αξιολόγιο. Επίσης, οφείλουμε να θέσουμε φραγμό στην προσπάθεια της διοίκησης να αξιοποιήσει το πειθαρχικό ως μέσο τρομοκράτησης. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε ότι οι ενέργειες γίνονται ενώ κυβέρνηση, θεσμοί, εργοδοσία και αξιωματική αντιπολίτευση συναινούν, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου που όλοι μαζί ψήφισαν πριν ένα χρόνο,  να τεθούν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα στην απεργία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στη συλλογική δράση.

Επισκέπτες