Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Μαΐ 2016

ΓΙΑ ΤΟ 41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Το 41o Συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ  που έγινε στις 13-14 Μάη στην Τέμενη Αιγίου πραγματοποιήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου -λαιμητόμου για το ασφαλιστικό, των νέων φορολογικών μέτρων και μετά την πραγματοποίηση της 48ωρης γενικής πανεργατικής  απεργίας. Να παρατηρήσουμε εδώ πως για μια ακόμη χρονιά, μέσα σε κρίσιμες για τους εργαζόμενους συνθήκες και αυτό το συνέδριο διεξήχθη 180 χλμ μακριά από τα μάτια και τα αυτιά τους … και για μια ακόμη φορά δεν θεωρήθηκε σωστό, να καταγραφεί η θέλησή τους.
                                                      
Το στοιχείο που κυριάρχησε στις εργασίες του συνεδρίου μέσα στο διήμερο αυτό ήταν οι διαπιστώσεις ,οι περιγραφές και η κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  από την πλευρά της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ (ή αλλιώς ΑΚΕ –ΕΝΩΤΙΚΟ+1).Σε καμία περίπτωση όμως  δεν εκφράστηκε  η αντιπαράθεση με αυτή την κυβερνητική πολιτική που χωρίς προσχήματα πλέον ισοπεδώνει μισθούς, δικαιώματα και κατακτήσεις, στο όνομα της «ανάπτυξης» ή  «των μεταρρυθμίσεων». Ιδιαίτερα όταν αυτά τα οφέλη της δήθεν ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας  και του ανταγωνισμού – διαφημίζονται και γίνονται σημαία από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Οι εισηγήσεις για τον απολογισμό αλλά κυρίως για το πρόγραμμα δράσης από τον γενικό γραμματέα της ΟΜΕ ΟΤΕ που είναι πίσω από τις ανάγκες και που ακόμα και σήμερα υπεραμύνεται της ύπαρξης δύο σωματείων στον όμιλο ΟΤΕ και δύο διαφορετικών συλλογικών συμβάσεων, είναι αποκαλυπτικές για το ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και η πλειοψηφία του, στο επόμενο διάστημα.


Είναι η ίδια γραμμή  που ακολουθούν χρόνια!!!

Είναι η γραμμή που υιοθετήθηκε στα χρόνια της κρίσης και είχε ως αποτέλεσμα η μεν λειτουργική κερδοφορία του ομίλου να είναι «συνεχόμενη και ανθεκτική» φθάνοντας το 1,2 δις την τελευταία τετραετία οι δε μισθοί μας να μειώνονται εως και 40%.

Είναι η γραμμή  που οδήγησε στο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζόμενων μέσω της τελευταίας ΣΣΕ.

Είναι η γραμμή που επέτρεψε στον ΟΤΕ να γίνει ο πρώτος εργοδότης που εφάρμοσε την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΣΕ των 586 & 511 ευρώ για τους εργαζόμενους στην Cosmote e-Value και για τους επινοικιαζόμενους από τρίτες εταιρίες (Mellon, Manpower), παρά την κερδοφορία που του προσφέρουν οι συνολικά 4.100 επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στον όμιλο.

Είναι, δηλαδή, η γραμμή που οδηγεί στο να μετράμε θυσίες και βαριές απώλειες!

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι βαρίδια και πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να κάνει το βήμα και να τους ξεπεράσει ώστε να μη μετράμε μόνιμα ήττες. Είναι βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος να μείνουν πίσω όσοι κοντόφθαλμα αντιμετωπίζουν την δήλωση της Διοίκησης του ΟΤΕ στο 41ο συνέδριο της ομοσπονδίας για την ανάγκη η επόμενη ΣΣΕ να διέπεται από «σύγχρονη αντίληψη» …

Η δήλωση αυτή μιλάει από μόνη της και καθορίζει την σαρωτική επίθεση που θα δεχτούμε και πως η διοίκηση θα θελήσει να επιβάλει τα «ρεαλιστικά» της αιτήματα. Αιτήματα με βάση τα συμφέροντά της.

Εκτιμούμε ότι δεν αναφέρει τίποτα το διαφορετικό από αυτό που χρόνια αναμασούν οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα , η Ε.Ε και το ΔΝΤ. Την τρομοκρατία στους εργαζόμενους και την ανάσχεση κάθε διεκδίκησης,  ανάκτησης των απωλειών τους, ενάντια σε αυτή την πολιτική που θέλει και άλλες θυσίες στο όνομα της όποιας ανάκαμψης στην οικονομία αλλά με την εργατική δύναμη στα τάρταρα. Ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση της «Δεύτερης Φορά Αριστερά»  έρχεται  με το νέο γύρο επίθεσης και νέες ανατροπές στα Εργασιακά.

Η αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ είναι αναγκαία για να σπάσει η μήτρα των κρίσεων και της βαρβαρότητας, που σαπίζει ολοένα και δεν εξανθρωπίζεται, ο καπιταλισμός -όπως κάποιοι υπερασπίζονται.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ εκτιμώντας, εδώ και χρόνια, τις εξελίξεις στον όμιλο ΟΤΕ έθετε και έθεσε και στο 41ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο οργάνωσης των εργαζομένων με ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου στον Όμιλο ΟΤΕ με τη συνένωση όλων των υπαρχόντων σωματείων. Την οργάνωση σε αυτό όλων των εργαζομένων στον Όμιλο, ανεξάρτητα από εταιρεία, σχέση εργασίας, ειδικότητα και στάθμη εκπαίδευσης. 
  • Την υπογραφή μίας, ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Τη μετατροπή της ΟΜΕ ΟΤΕ σε κλαδική ομοσπονδία, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο καταστατικό της, όπου θα συμμετέχουν τα επιχειρησιακά  σωματεία των εργαζομένων στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής και τα κλαδικά συνδικάτα κάθε νομού. 
  • Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Η απόφαση του 41ου συνεδρίου για έκτακτο ΔΣ αρχές Ιούλη με μοναδικό θέμα τη δημιουργία ενός σωματείου θα  πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των παρατάξεων και των πρωτοβάθμιων σωματείων όχι πλέον στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα συνδικάτα στην εργοδοσία και στην όποια κυβέρνηση!!!

Μπορούμε να ενωθούμε στον ταξικό αγώνα και όχι στον συμβιβασμό.


Καμία ανοχή καμία συναίνεση. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα!

Επισκέπτες