16 Μαΐ 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΣΤΟ 41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Για να κατεβάσετε το ψήφισμα πατήστε εδώ
Το δράμα των προσφύγων που δημιούργησε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Συρία και οι επεμβάσεις σε άλλες χώρες, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία σε άθλιες συνθήκες στους εθνικούς δρόμους, λόγω της παντελούς απουσίας της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.
Η κυβέρνηση παντελώς απούσα, οι παρεμβάσεις δήμων και της Περιφέρειας, είναι ανεπαρκέστατες και έδειξαν την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας σε τέτοιες συνθήκες.
Η παράταξη της  ΕΣΚ στον ΟΤΕ -  απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την γρήγορη προώθησή τους στα σύνορα προκειμένου να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν. Ταυτόχρονα αξιώνει από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, να αναλάβει ο κρατικός, μαζί με τον περιφερειακό και δημοτικό μηχανισμό την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι να πετάνε το μπαλάκι στα αρπακτικά των διάφορων ΜΚΟ και άλλα δίκτυα.

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους χώρος κατάλληλος (γυμναστήρια ή κλειστά σχολικά κτίρια) για την διαμονή τους. Άμεση και για όσο διάστημα χρειαστεί εξασφάλιση της διαβίωσης και της σίτισής τους με βάση και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως γάλα, παιδικές τροφές, πάνες για μωρά κτλ. Να μετακινηθεί άμεσα η κινητή μονάδα για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων παίρνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη φροντίδα για τις μητέρες και τα παιδιά.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να σταθούν απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Απαιτούμε:
-Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
- Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.
- Όχι στα κέντρα διαλογής (hot-spots) των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων και στους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
- Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.
- Ασφαλής διέλευση των προσφύγων και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού.
- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.
- Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.
Ψήφισμα για το ΝΑΤΟ
Η επίκληση του προσφυγικού προβλήματος -που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν- γίνεται μοχλός για την προώθηση των επιδιώξεων για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την «ομπρέλα» των Ευρω ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή συνδέεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία και νέα επέμβαση στη Λιβύη.
Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει από κοινού με την Τουρκία και τη Γερμανία την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο στο όνομα της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων από τους πρόσφυγες, η εργατική τάξη οφείλει να βροντοφωνάξει:
• Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο
• Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
• Καμία συμμετοχή της Ελλάδας

• Να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις».

Επισκέπτες