Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

9 Φεβ 2016

ΣΤΟΠ ΤΩΡΑ …ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ !

Η ζωή , η υγεία , η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στον όμιλο , είναι η δική μας προτεραιότητα !!!

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα εργατικά ατυχήματα πανελλαδικά σε όλη την έκταση του ομίλου εταιριών ΟΤΕ. Αλλά έρχονται στο φως , άλλα όχι , με ευθύνη της Διοίκησης και των οργάνων της σε όλα τα επίπεδα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανά περιοχή και πανελλαδικά έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Όταν σιωπάς … γίνεσαι συνένοχος στο μικρό ή μεγάλο έγκλημα.

Σαν ΕΣΚ ΟΤΕ έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας κι έχουμε ενεργήσει ανάλογα σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπει φρένο στη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στη ξέφρενη εντατικοποίηση της εργασίας για να «πιάνονται οι στόχοι». Οι «στόχοι» δεν είναι ένα ουδέτερο τεχνικό ζήτημα. Καθορίζονται από την εργοδοσία με ένα και μόνο κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Το αν αυτό σημαίνει ξεζούμισμα δεν τους ενδιαφέρει. Προσπαθούν με «το καρότο και το μαστίγιο» να τα καταφέρουν να βγαίνει η δουλειά ανεξάρτητα αν αυτό φθείρει ανεπανόρθωτη την υγεία των εργαζομένων. Η υποστελέχωση πολλών εργασιακών μονάδων από Τεχνικά Τμήματα , Εμπορικά Καταστήματα και άλλες μονάδες είναι αποκλειστική επιλογή κι αντίστοιχη ευθύνη της εργοδοσίας. Όσο για το «είμαστε μια οικογένεια»  κι άλλα φαιδρά που επιστρατεύονται – για να μας καθυποτάξουν – μια απάντηση ταιριάζει : Εσείς καρπώνεστε καθημερινά τον πλούτο που παράγουμε κι εμείς πορευόμαστε με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς και τα διαρκώς ισοπεδωμένα δικαιώματα.

Το υπέδαφος στο οποίο εκδηλώνεται τα εργατικά ατυχήματα (φανερά και αποκρυπτόμενα) χαρακτηρίζεται από τα εξής:
1)      Την καταστρατήγηση του ωραρίου, τους όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς εργασίας
2)      Τα μονοπρόσωπα συνεργεία
3)      Το κάθε είδους κυνηγητό για να πιάνονται «οι στόχοι»
4)      Στις πολλές ελλείψεις στον κρίσιμο τομέα της ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στην εργασία.
5)      Σε ελλείψεις σε προσωπικό , σε ελλείψεις στη συντήρηση των κτιρίων και των εγκαταστάσεων
6)      Σε οχήματα που μόνο ασφαλή δεν είναι για μετακίνηση – εκτέλεση του υπηρεσιακού έργου.

Η εργοδοσία στον όμιλο – το κεφάλαιο γενικότερα – καταστρατηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εργατική νομοθεσία που αφήνει σκόπιμα τεράστια κενά ως προς τον προσδιορισμό του εργατικού ατυχήματος και τις συνθήκες που συμβαίνει. Η συνεχής αποδυνάμωση των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών είναι ένα διαρκές έγκλημα των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Στον όμιλο μια «φούχτα» γιατροί εργασίας και τεχνικοί εργασίας «καλύπτουν» χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά. Κι αυτό επιλογή της εργοδοσίας είναι , στην οποία υπάγονται κι απολογούνται.

Το «κουκούλωμα»  σειράς εργατικών ατυχημάτων στον όμιλο , είναι επικίνδυνη πράξη , αφήνει στο σκοτάδι τις αιτίες κι ανοίγει δρόμο για χειρότερα «ατυχήματα». Το ρίξιμο στην «απροσεξία» του εργαζόμενου πάει να αποκρύψει την εργοδοτική ευθύνη και τα μέτρα που έχουν κόστος για τον όμιλο. Τα πάντα υποτάσσονται στον περιβόητο «ανταγωνισμό» και την ανάγκη ενίσχυσής του με κάθε κόστος για τους εργαζόμενους..
Τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα είναι σήμα κινδύνου , ALARM , συναγερμός. Μην περιμένουμε εύκολες λύσεις «από τα πάνω» , από αυτούς που έχουν ευθύνη για τη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και τους όλο και πιο εντατικούς ρυθμούς . Και το ένα και το άλλο είναι κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία μας και δεν χωράει καμία ολιγωρία. Να δράσουμε σήμερα , αύριο θα είναι αργά. Σε συνδυασμό με την ισοπέδωση που επιχειρούν κυβέρνηση – κεφάλαιο με το σχέδιο για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ , τα πράγματα θα πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις.
Να πάρουμε την υπόθεση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας στα δικά μας χέρια . Πιο συγκεκριμένα :
1)      Γενικές Συνελεύσεις σε ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ , ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ κλπ. με ευθύνη (να διασφαλίσουν την πραγματοποίησή τους) των σωματείων και της ΟΜΕ με θέμα : ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
2)      Εκτίμηση των συνθηκών επικινδυνότητας της εργασίας σε όλους τους χώρους παραγωγής, με τη συμμετοχή των ΕΥΑΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
3)      Αναλυτικός έλεγχος (όχι από όργανα του εργοδότη) των μέτρων ασφάλειας και των παραγόντων επικινδυνότητας (κτιριακές , ηλεκτρομηχανολογικές και τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, υλικά-εργαλεία εργασίας, συσκευές, ακτινοβολίες κ.λπ.)
4)      Τακτικοί έλεγχοι των εργαζομένων στα Τ.Τ.Λ.Π  ως ιδιαίτερου κινδύνου -  εγκαταστάσεων και πεδίου -από τους Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρούς Εργασίας, με την παροχή οδηγιών  και ιατρικών εξετάσεων.
5)      Άμεσος έλεγχος συντήρηση και επισκευή ή αντικατάσταση σε εργαλεία και μέσα ( οχήματα-σκάλες) και άμεση παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας .
Να τα διεκδικήσουμε οργανωμένα , συγκροτημένα , αγωνιστικά , τίποτα δεν θα μας χαρίσουν αν δεν πούμε:
 ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ , ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΚΑΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ.

Επισκέπτες