28 Φεβ 2016

Λέμε ΟΧΙ στην Αξιολόγηση και στο περιεχόμενο της!!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Για άλλη μία χρονιά ξεκίνησε και συνεχίζεται η αξιολόγηση των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ. Ένα αξιολόγιο το οποίο παραμένει στην ουσία αλλά και στην πράξη το ίδιο με αυτά των προηγούμενων ετών. Είναι ένα εξαιρετικό «εργαλείο» για την Διοίκηση το οποίο συνεχίζει να υπονομεύει τη συλλογικότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους. Δημιουργεί ανταγωνισμούς και  απογοητεύσεις, όταν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, οι  βαθμολογίες - ποσοστώσεις, αλλοιώνονται με εντολές και κατευθύνσεις των Γενικών Διευθυντών.
Είναι ο ορισμός - του απόλυτου Διευθυντικού Δικαιώματος. Ο απώτερος όμως στόχος της διοίκησης, παρά τα φληναφήματα εντυπωσιασμού «περί ειλικρινούς διαλόγου»,  είναι να έχει λυμένα τα χέρια της ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να φορτώσει τα βάρη στους εργαζόμενους. Με περικοπές δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, απόσχιση έργου μέσω εργολάβων, μειώσεις μισθών, «αιτιολογημένες» απολύσεις κι άλλα παρόμοια, όπως ήδη συμβαίνει στις εταιρείες του κλάδου μας. Να εξασφαλιστεί, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η κερδοφορία του ομίλου σε όφελος των κεφαλαιοκρατών μεγαλομετόχων, και όχι όπως ισχυρίζεται η διοίκηση, «η συνεχής βελτίωση της απόδοσης των αξιολογούμενων και η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους» ούτε η «ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιολόγηση και του αισθήματος αξιοκρατίας που απορρέει από αυτήν» ούτε «η εδραίωση της έννοιας της ενεργούς συμμετοχής του αξιολογούμενου στη διαδικασία αξιολόγησής του» ή «η δίκαιη κατανομή της επιβράβευσης του Ανθρώπινου δυναμικού». Όλα αυτά είναι υποκριτικά και ψεύτικα. Δεν αναβαθμίζεται η θέση του εργαζόμενου αλλά ενισχύεται και «επικαιροποιείται» ο βαθμός υποταγής και συμφωνίας του με τον εργοδότη, μέσω των ερωτηματολογίων. Γίνεται πιο επιτελικός στην υπηρεσία των «εταιρικών αξιών»!!!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η θέση μας απέναντι στην αξιολόγηση των εργαζομένων έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή εξυπηρετεί, τα κριτήρια και τις συνειδήσεις που διαμορφώνει.
Από ποιον γίνεται …σε ποιον απευθύνεται, με ποιο σκοπό!
Κανένα κοινό σημείο δεν υπάρχει ανάμεσα στις εργοδοτικές επιδιώξεις - τις οποίες υπηρετεί η «διαδικασία αξιολόγησης» - με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ανάγκη και την κάλυψη επιστημονικής – τεχνικής - επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να γίνουν ποιοτικές & φθηνές, την παροχή αναβαθμισμένων τηλ/κων προϊόντων ή υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα.
Η αξία μας ως εργαζόμενοι - κρίνεται - αποδείχνεται καθημερινά από τον πλούτο που παράγουμε με τη μορφή των πολύμορφων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Η όποια αξιολόγηση από τη μεριά του εργοδότη δεν μας προσθέτει καμία αξία, δεν μπορεί να είναι και δικό μας κριτήριο, αφού δεν υπηρετεί καμία δική μας ανάγκη.
Συνεπώς, σε αυτά τα πλαίσια του σημερινού αντιδραστικού – ανταγωνιστικού μηχανισμού ενσωμάτωσης δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλεργατικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να υπάρχει «καλή αξιολόγηση».
Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων στον ΟΤΕ, οι οποίες για έκτη συνεχή χρονιά με την σιωπή και την ανοχή τους, άφησαν το πεδίο ελεύθερο στην διοίκηση να πιέζει τους εργαζόμενους. Αυτή τη σιωπή ας την ερμηνεύσουν οι εργαζόμενοι. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να παίζουν το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» δημιουργώντας επιτροπές …χωρίς αποτελέσματα. Οφείλουν να παίρνουν ξεκάθαρα θέση από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, τα οποία δεν είχαν και δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα εργοδοτικά συμφέροντα, την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης.

Όσοι επιμένουν να αναφέρουν παρατηρήσεις στην ηλεκτρονική μορφή της αξιολόγησης, ας το κάνουν  με γραπτές ενστάσεις - αντιρρήσεις χωρίς να κάνουν αποδοχή, χωρίς να δώσουν έγκριση ολοκλήρωσης μέσω συστήματος. Να είναι σε επαγρύπνηση και να μη φοβηθούν σε οποιοδήποτε εκβιασμό.

Με οργάνωση, συντονισμό και αγώνα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το «αξιολόγιο» αλλά και   γενικότερα κάθε προκλητική αξίωση της εργοδοσίας για κατάργηση  δικαιωμάτων.  

Επισκέπτες