Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

6 Οκτ 2015

Δεν ‘’παίζουμε’’ με την ΥΓΙΕΙΝΗ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ
Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα μας – η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας για την επιτυχία των «στόχων» που προσδιορίζει η εργοδοσία για εμάς χωρίς εμάς. Με κάθε δυνατό τρόπο , οι στόχοι αυτοί τίθενται προς υλοποίηση από τους χιλιάδες εργαζόμενους του ομίλου προκειμένου να αυξάνεται  η παραγωγικότητα της εργασίας και να έρχονται όλο και περισσότερα κέρδη στα ταμεία του ομίλου εταιριών ΟΤΕ.

Το έργο που παράγεται σε κάθε εργασιακό χώρο του ομίλου , είναι συνεχώς αυξανόμενο με ολοένα λιγότερο αριθμό των εργαζομένων. Αυτό με απλά ελληνικά χωρίς βαθύτερη ανάλυση ένα όνομα έχει εντατικοποίηση της εργασίας , ένταση της εκμετάλλευσης , περισσότερα κέρδη για τους μετόχους !!!
Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε «αναλώσιμα είδη». Είμαστε άνθρωποι με ανάγκες  και θέλουμε προσωπικό και οικογενειακό χρόνο που δεν θα τον αφιερώνουμε στην Εταιρεία. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε!!!

Από τη σκοπιά αυτή αντικρίζοντας τα πράγματα , δεν μπορεί παρά να ανησυχούμε για τις αναπόφευκτες φθορές στη ψυχική και σωματική μας υγεία μέσα από το καθημερινό κυνηγητό για όλο και μεγαλύτερα αποτελέσματα. Η ανησυχία μας μάλιστα εντείνεται με όσα γίνονται γνωστά (γιατί αρκετά τα τρώνε το σκοτάδι και άλλα «μπαίνουν κάτω από το χαλί») στον τομέα των μικρότερων ή μεγαλύτερων εργατικών ατυχημάτων σε όλη την έκταση του ομίλου. Υπάρχει όμως κι η «αόρατη» φθορά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από το άγχος , την αβεβαιότητα , την ανασφάλεια και την όλο και πιο εντατική εργασία , το κυνήγι των στόχων. Αυτή δεν μετριέται , αφού το σύστημα ΥΓΕΙΑΣ όλο και πιο απρόσιτο γίνεται  και από τη μεριά της εργοδοσίας είναι ελάχιστος – για τον όγκο του ομίλου –  ο αριθμός γιατρών  που καλείται να διεκπεραιώσει ορισμένες τυπικές εξετάσεις.  Πόσους άραγε μπορεί να εξετάσει και με ποια συχνότητα ;
Αυτές οι Aλήθειες ,δεν απασχολούν ουσιαστικά το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο του ομίλου.   Για όσους δεν κατάλαβαν , ας μας πουν τι έχουν κάνει πρακτικά για να βάλουν φρένο στην εργοδοτική πίεση , τι έχουν κάνει για την απόκρυψη εργατικών ατυχημάτων , για την συνωμοσία σιωπής που υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις…
Για την εργοδοσία τα πράγματα είναι όλα καλά , επικαλείται ορισμένους δείκτες για να δείξει τη «φροντίδα» και το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και τίποτα περισσότερο. Όλα όσα έχουν «κόστος» και πλήττουν την «ανταγωνιστικότητα» δεν έχουν θέση στα πεπραγμένα της. Οι εκλεγμένες ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ , δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα. Δεν υποτιμάμε τις όποιες φιλότιμες προθέσεις και προσπάθειες που γίνονται αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα συνολικό πρόβλημα , με ριζικά αντίθετα συμφέροντα : ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.
Το ερώτημα με βάση και των σχεδίων για νέες ανατροπές σε ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ,είναι σαφές : Εμείς οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουμε  , θα βάλουμε φρένο , θα προετοιμάσουμε το έδαφος για οργανωμένη διεκδίκηση μέτρων για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΥΓΕΙΑΣ και της ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ μας ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ή θα αφήσουμε τα πράγματα να πάνε προς το χειρότερο ;
Η ΕΣΚ ΟΤΕ , οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο με τις θέσεις μας στο συνδικαλιστικό κίνημα , με το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΕΤΗΠ στον κλάδο και το συνολικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τα πράγματα στο έλεος της εργοδοσίας και της γραμμής του συμβιβασμού των δυνάμεων παλιού και νέου κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού .  Καλούμε κάθε εργαζόμενο που ανησυχεί για τις συνέπειες της όλης κατάστασης στην ΥΓΕΙΑ και τη ΖΩΗ του σε  αλληλεγγύη,  συλλογικότητα, αντίσταση, οργάνωση και δράση με τους εξής στόχους :
(1)   ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ
(2)   ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
(3)   ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ με δυνατότητα άμεσης παροχής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης , μέχρι τη διακομιδή σαν νοσοκομείο (όταν υπάρξει ανάγκη).
(4)   ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε όλους τους τομείς του ομίλου , με άμεση συμμετοχή των ΕΠ.Υ.Α.Ε. , των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους
(5)   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΗΣ-ΩΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ  , ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ , ΥΛΙΚΑ κλπ.)

(6)   ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ , ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
Οι παραπάνω βασικοί στόχοι διεκδίκησης μπορούν και πρέπει να συμπληρωθούν με πλευρές που έχουν προκύψει μέσα από την πείρα της εργασίας  (τεχνικοί πεδίου , έργα δικτύου , εμπορικά καταστήματα , τηλεφωνικά κέντρα , υπηρεσίες λειτουργίας κλπ.
Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε τόπο δουλειάς για να εμπλουτιστούν παραπέρα και να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων στον όμιλο. Το συνδικαλιστικό κίνημα από την ΟΜΕ ΟΤΕ μέχρι και το πιο μικρό – αριθμητικά- σωματείο , έχουν τη δική τους ευθύνη για την όλη κατάσταση.
ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ , ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ , ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Επισκέπτες