4 Ιουν 2015

Πόσες φορές φορολογείται ο εργαζόμενος και πόσες φορές φοροαπαλλάσσεται ο εργοδότης ;

ΕΣΚ ΟΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ.doc
Πριν από δύο περίπου μήνες στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο, Αστέρα Παλλάς  Βουλιαγμένης, στο διήμερο που διοργάνωσε η Διεύθυνση Εταιρικών Πελατών μας είπαν επιτακτικά ότι το σύνθημα της νέας εποχής είναι «Συντονιζόμαστε» και «Προσαρμοζόμαστε».
Πρέπει λοιπόν να «Συντονιστούμε» με αυτούς που έκαναν περικοπές στους δικούς μας μισθούς για να αυξήσουν την ήδη μεγάλη κερδοφορία του Ομίλου ΟΤΕ αλλά φρόντισαν να προστατεύσουν  τους παχυλούς μισθούς τους και τα προνόμια τους (Πιστωτικές Κάρτες , Εταιρικά Αυτοκίνητα , Stock Option κ.α)
Πρέπει επίσης να «Προσαρμοστούμε» στην όλο και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας στους ακόμα μεγαλύτερους στόχους που έχουν καταντήσει «άπιαστοι» και που θα πιαστούν μόνο αν λιώσουμε ακόμα περισσότερο από νύχτα σε νύχτα μόνο αν  “αλλάξουμε” και αρχίσουμε να γινόμαστε καλύτεροι χωρίς αντίρρηση γιατί η εταιρεία είναι η οικογένειά μας….
Είναι όμως  αγαπημένη αυτή η «οικογένεια» ; Έχουν ισότιμες σχέσεις τα μέλη της ; Φυσικά και όχι εμείς παράγουμε και αυτοί καρπώνονται , αυτό το ξέραμε δεν προσγειωθήκαμε χτές στην Ελλάδα το καινούργιο στοιχείο είναι ότι από εδώ και περά καλούμαστε να πληρώνουμε και φορολογικές υποχρεώσεις που είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.
 Έτσι λοιπόν όλοι είδαμε στην Ετήσια Βεβαίωση Αποδοχών μας το ποσό το οποίο θα φορολογηθούμε να είναι αυξημένο ενώ οι η περικοπές, 11% στον ΟΤΕ και 7% στην COSMOTE, από τους μισθούς μας μέσω της ΣΣΕ συνεχίζονται . Πως εξηγείται αυτή η αντίφαση ;
1ον Η εταιρία μας θεωρεί ότι η Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών και το E-PASS που έδωσε σε όποιον δουλεύει στην Παιανία παροχή ακριβοπληρωμένου στελέχους , θεωρεί δηλαδή σαν παροχή την υποχρέωση που έχει να παρέχει πρόσβαση στην εργασία σε κτίρια της εκτός αστικού ιστού.  Αφού πρώτα μας αρνήθηκε την μαζική μετακίνηση με υπηρεσιακά λεωφορεία για να κάνει το ωράριο μας κουρελόχαρτο τώρα μας ζητά να πληρώσουμε και φόρο.
2ον Η εταιρία μας θεωρεί ότι το να ασφαλίσουμε τα παιδιά μας στο ομαδικό πρόγραμμα είναι παροχή ακριβοπληρωμένου στελέχους.
3ον Η εταιρία μας θεωρεί ότι τα κουπόνια διατροφής για εργαζόμενους που λείπουν για υπηρεσιακούς λόγους για δέκα και πλέον μέρες από τα σπίτια τους είναι παροχή ακριβοπληρωμένου στελέχους.
Υπάρχει όμως εγκύκλιος όπου διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή του άρθρου 13 Ν. 4172/2013 -δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994. Η εγκύκλιος λοιπόν προσδιορίζει με σαφήνεια ότι για τους χαμηλόμισθους ΔΕΝ τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα .ΔΕΝ φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης. Φορολογούνται μόνον αυτοκίνητα που παρέχονται στα υψηλόβαθμα στελέχη (status cars). Η νέα «Κυβέρνηση της Αριστεράς» όχι μόνο δεν έδωσε διευκρινήσεις ώστε να μην φορολογηθεί ο απλός εργαζόμενος αλλά εφαρμόζει για άλλη μια φορά την  «Δημιουργική Ασάφεια» του νόμου εις βάρος των εργαζομένων.
Εδώ λοιπόν συνάδελφοι έχουμε μια αναμενόμενη συμπόρευση της Εργοδοσίας και της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μια καραμπινάτη εργοδοτική συμπεριφορά από την πλειοψηφία του Σωματείου μας που την αποσιωπά και δεν την καταγγέλλει  . Όταν ζητούσαμε ολοκληρωμένο σύστημα μαζικής μετακίνησης με υπηρεσιακά λεωφορεία μας ειρωνευόντουσαν ότι θέλουμε στον Όμιλο ΟΤΕ εφαρμογή «Σοβιετικών» μοντέλων . Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε απαιτούμε από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού την άμεση ανάκληση των σημειωμάτων Ετήσιας Βεβαίωσης Αποδοχών , απαιτούμε από την εργοδοσία να αναλάβει να πληρώσει το φόρο που αναλογεί στις υποτιθέμενες «παροχές».
Καλούμε τους συναδέλφους να μην δεχτούν να πληρώσουν το φόρο του εκμεταλλευτή τους

Οι ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας δε χωράνε στο  ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ!

Επισκέπτες