28 Μαΐ 2015

Προγράμματα εθελούσιων και ποιοι εξυπηρετούνται

ΕΣΚ ΟΤΕ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ.doc
Συναδέλφισσα - συνάδελφε,
Οι εργαζόμενοι συνολικά στον όμιλο, έχουμε πολύτιμη συσσωρευμένη  πείρα για το τι σημαίνουν και τι εξυπηρετούν οι «εθελούσιες» που εξαγγέλλει η Διοίκηση. Είναι ουσιαστικά το εργαλείο εκείνο που έδωσε καίριο χτύπημα στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που χρησιμοποιήθηκε ώστε να μειώσει τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι εκείνο το εργαλείο που έφερε την εντατικοποίηση, τις αξιολογήσεις, τους εκβιασμούς, τη μη τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, που επέτρεψε στη Διοίκηση του Ομίλου εκμεταλλευόμενη όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, να χτυπήσει τα δικαιώματα και τους μισθούς όλων των εργαζομένων στον Όμιλο. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω επέτρεψε στη Διοίκηση του ομίλου όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει την κερδοφορία της μέσα σε συνθήκες κρίσης την ώρα που μειώθηκαν κατά πολύ και οι συνδέσεις και η χρήση κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας που παρουσίασε η Διοίκηση του Ομίλου είναι στην ίδια κατεύθυνση και πατάει στην ίδια συνταγή με τα προηγούμενα.

Όσοι θα επιλέξουν τα προγράμματα εθελούσιας να θυμούνται: 

Απολύονται «οικειοθελώς» κάτω από εκβιαστικά διλήμματα, το φόβο και την ανασφάλεια, για τα χειρότερα που έρχονται σε κοινωνικοασφαλιστικό και εργασιακά.
Η όποια αποζημίωση τους δοθεί, γρήγορα θα εξαντληθεί από υποχρεώσεις σε δάνεια, φόρους, χαράτσια. Αυτά τα προγράμματα και αυτό το μέλλον μας το παρουσιάζουν λίγο πολύ ως «δωράκι» από τη «γενναιόδωρη» Διοίκηση. Σε αυτού του είδους τη «γενναιοδωρία» συμφώνησε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πως θα μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε αφού οι «κόκκινες γραμμές» ξεθώριασαν και  οι «αντιστάσεις» πήγαν περίπατο. Η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνγκερ αναφέρει ξεκάθαρα ότι η συμφωνία , όποτε αυτή και αν έρθει, εκτός των άλλων θα περιέχει μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση που θα εξυπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα όπως ακριβώς εξυπηρετούσαν και τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν άμεσα θα βλέπουν συνεχώς τη σύνταξή τους να μειώνεται γιατί διατηρούνται και δεν έχουν αλλάξει οι έξι διαφορετικοί αντεργατικοί νόμοι στο Ασφαλιστικό από το 2010 μέχρι το 2013. Όσοι θα είναι με αναστολή σύνταξης θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ετοιμάζονται, μπορεί να επιμηκύνουν το χρόνο που τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Νερό στο μύλο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ρίχνει για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που συνεχίζει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αφού δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και ρίχνει την ευθύνη και το ρίσκο στους εργαζόμενους, να αποφασίσουν ατομικά. Είναι ο πιο σίγουρος και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος καλλιέργειας του συμβιβασμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το φόβο και την ανασφάλεια και να μην υποκύψουν τον εκβιασμό. Δεν υπάρχει λύση ατομική. 
Αν όλοι μαζί συλλογικά και ενιαία δεν παλέψουμε για το εργασιακό μέλλον το δικό μας και τον παιδιών μας, αν δεν παλέψουμε για κίνημα αντίστασης και ανατροπής στους εργασιακούς χώρους, πάντα οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις θα μας εκβιάζουν και θα μας τρομοκρατούν και σαν εργαζόμενους και σαν συνταξιούχους.


                                           Πάλεψε για τη ζωή που χάνεις!!!

Επισκέπτες