Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

4 Μαρ 2015

Τη στιγμή που συμβιβάζεσαι για λιγότερα από όσο αξίζεις, παίρνεις λιγότερα από όσα συμβιβάζεσαι.

…Μην τους φοβάσαι  στον φόβο σου ποντάρουν.
Γ.Ρίτσος
 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι στις 26/2 στις 16:30 έγινε άλλη μια συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας του Σωματείου μας με την διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ  για την υπογραφή ΣΣΕ. Η διοίκηση χρησιμοποιώντας τη Συμφωνία που υπέγραψε με την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) εμφανίστηκε αμετακίνητη . Φιλοδοξία της είναι να δημιουργήσει μια  κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις , στα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα μας μη αναστρέψιμη για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι φανερό ότι ο τρόπος (προηγούμενη ΣΣΕ ) με τον οποίον κατάφερε να μας έχει παγωμένους μισθολογικά με μειώσεις της τάξεως του 7% τα χρόνια που πέρασαν  έχει ανοίξει την όρεξη στην εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ. Τώρα προχωράει ένα βήμα πιο πέρα, ζητάει από το Σωματείο μας να διατηρήσει τη μείωση του 7% (απορροφώντας έτσι πιθανό ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων , ώστε να μην δούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον στη τσέπη μας) και να υπογράψει ένα ξεχωριστό μισθολόγιο για τους νέους συναδέλφους με μειώσεις από 37% ως και 43% σε σχέση με το μισθολόγιο που ισχύει αυτή τη στιγμή καταργώντας και όλα τα επιδόματα θέσης τα οποία θεωρεί «παρωχημένα». Ακόμα και στο ζήτημα της δανεικής Εργασίας φάνηκε ότι η εργοδοσία θέλει να συνεχίσει να την εφαρμόζει κρατώντας σε «ομηρεία» τους νέους συναδέλφους, αφήνοντας ανοιχτά «παραθυράκια».
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία διατυπώσαμε τη θέση μας ότι  το σωματείο πρέπει να υπογράψει ΣΣΕ που :
α) θα κατοχυρώνει  το σημερινό επίπεδο αμοιβών για όλους χωρίς κανενός είδους μείωση
β) θα διασφαλίζει την συνέχιση της εφαρμογής όρων και προϋποθέσεων   παλαιότερων ΣΣΕ που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
γ)  θα καταργεί το διαχωρισμό σε παλιούς και νέους.
δ)  θα καταργεί την δανεική εργασία.


    Από αυτή την αφετηρία συμμετείχαμε στην διαμόρφωση με τις υπόλοιπες παρατάξεις του σωματείου μας ενός διαπραγματευτικού πλαισίου το οποίο μπορεί να μην καλύπτει στο σύνολο τις ανάγκες των συναδέλφων μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, αλλά μπορεί να αποτελεί μια αξιοπρεπή βάση για αγώνες και διεκδικήσεις που να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα .
     Το διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο καταλήξαμε συνοψίζεται σε πέντε άξονες που αποτελούν κόκκινες γραμμές για το σωματείο και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ:
1.        Διασφάλιση θέσεων εργασίας.
2.        Διασφάλιση των κεκτημένων (οικονομικών & θεσμικών) των προηγούμενων ΣΣΕ.
3.  Χορήγηση των μισθολογικών προαγωγών (κλιμάκια) ή αύξηση των μισθών ως αναπλήρωση και σε αντιστοιχία των απωλειών που προήλθε από το πάγωμα των κλιμακίων
4.   Άμεση απορρόφηση όλων όσων εργάζονται στη COSMOTE από Τρίτες Εταιρείες και Θυγατρικές.
5.        Υπογραφή ΣΣΕ με θετικό πρόσημο.
    Με βάση τα παραπάνω με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των συναδέλφων μας, των αποκλειστικών παραγωγών των κερδών της Cosmote, και χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας αλλά και για τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου μας κινηθήκαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Οι προτάσεις της διοίκησης οδηγούν την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο , δημιουργούν ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων και διαιωνίζουν τις μειώσεις στους μισθούς μας . Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εταιρία σχετικά με το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας ειδικά μετά τις εξελίξεις στην ΟΤΕPLUS και την μεταφορά των συναδέλφων στην Cosmote E-Value.
Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς της εργοδοσίας με βάση τα χρονικά περιθώρια υπογραφής της ΣΣΕ .Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό που θέλει να επιβάλλει η διοίκηση και που μεταφέρει στους συναδέλφους από το πρωί της Παρασκευής 27/2 η πλειοψηφία του Σωματείου μας (Αυτοδυναμία ΑΚΕ ).
Καλούμε την πλειοψηφία του Σωματείου να συγκαλέσει Δ.Σ την Τετάρτη 4/3 ,σε ώρα που να είναι εύκολο να το παρακολουθήσουν όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν, και να απορρίψει την πρόταση της εργοδοσίας που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών των συναδέλφων μας. Είναι καθήκον του Σωματείου να πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της «απάντησης» μας στην εργοδοσία του Ομίλου.
Υπό αυτές τις συνθήκες Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι η παράταξη μας η ΕΣΚ-ΟΤΕ δεν μπορεί να προσέλθει σε στημένες συναντήσεις με σημαδεμένα χαρτιά. Είμαστε αναγκασμένοι λογοδοτώντας σε εσάς να  αποχωρήσουμε από την διαπραγματευτική ομάδα και στο έκτακτο Δ.Σ της 4/3 ,στο οποίο καλούμε όλους τους συναδέλφους να το παρακολουθήσουν ,θα επιμείνουμε στη θέση μας που σε γενικές γραμμές ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ρεαλισμός δεν είναι η υποχωρητικότητα και η παραδοχή της αυθαιρεσίας των αφεντικών. Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει «φασαρίες».  
Κάποιοι «υπεύθυνοι» και «ρεαλιστές» θα δουν ομοιότητες ανάμεσα στην ανακοίνωση αυτή και την ανακοίνωση που σας κοινοποιήσαμε πριν δυο χρόνια με αφορμή την προηγούμενη ΣΣΕ. Έχουν δίκιο μοιάζουν πολύ γιατί ο αντίπαλος παραμένει ο ίδιος και οι ανάγκες οι δικές μας και των παιδιών μας δεν μπορούν να παραμένουν στο ψυγείο. Μοιάζουν πολύ γιατί η κερδοφορία του Ομίλου αυξάνεται και η επίθεση στα δικαιώματα μας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Μοιάζουν πολύ γιατί έτσι ορίζεται η συνέπεια λόγων και πράξεων και γιατί όταν έχεις ολοκληρωμένο πλαίσιο και επιχειρήματα δεν μπορείς να κάνεις κωλοτούμπες ούτε να λυγίζεις όταν τα πράγματα οδηγούν σε σύγκρουση … 
Η διοίκηση του ΟΤΕ εκφράζει τις επιδιώξεις της, τα θέλω της. Θέλει να καταργήσει ΣΣΕ, κατακτήσεις και δικαιώματα. Όμως ΔΕΝ καταργήθηκαν και θα ισχύουν όσο εμείς τα υπερασπιζόμαστε.

Είναι χρέος των εργαζομένων να τους δώσουμε την απάντηση

ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ «τους έκπληκτους»

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!


Επισκέπτες