Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Φεβ 2015

Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ των δουλεμπορικών γραφείων…. καλά κρατεί!!!H διοίκηση του ομίλου εταιριών ΟΤΕ αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο  από τους διαδοχικούς νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αντικατέστησε σταδιακά  τη σταθερή και μόνιμη εργασία σε τομείς όπως καθαριότητα – φύλαξη-εστίαση κ.λπ.
Το κυνήγι της «φτηνής»  λύσης – και στον τον τομέα της καθαριότητας – στα πλαίσια της στρατηγικής για μείωση του λειτουργικού κόστους, αφού ο ΟΤΕ «καθάρισε» το εργασιακό τοπίο από μόνιμες εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας, έφερε τις ιδιωτικές εταιρείες  παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με ανάθεση του αντίστοιχου έργου στους … «φτηνούς» εργολάβους! Αυτό το κυνήγι δεν έχει τέλος. Αργά ή γρήγορα θα συμπαρασύρει κι άλλα τμήματα . Πρόθυμοι για ανάληψη δράσης υπάρχουν σε όλους τους τομείς.
Τα δύο τελευταία χρόνια  με τα προγράμματα «εθελούσιων- παραιτήσεων (απολύσεων) –που όσες  εργαζόμενες στην καθαριότητα τα επέλεξαν, είναι σήμερα άνεργες ή ανασφάλιστες χωρίς προοπτική συνταξιοδότησης αλλά  και όσες λιγοστές παρέμειναν πίσω  αντιμετωπίζουν την  ανασφάλεια και την  εκδικητική διάθεση που επιδεικνύει  η Διοίκηση  απέναντί τους,  στα δύο κεντρικά  κτίρια ΝΥΜΑ-Πειραιά όπου είναι… στοιβαγμένες.
Από την πείρα της λειτουργίας  και δράσης των εταιριών – δουλεμπορικών γραφείων, επισημαίνουμε τα εξής :
1ο Η καθαριότητα στους χώρους μας είναι ελλιπής και αμφίβολης ποιότητας πάντα σε σχέση με το χρόνο, την επιφάνεια καθαρισμού και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι εργολαβικές εταιρείες και δεν γνωρίζουμε αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
2ο Η μισθοδοσία των εργαζομένων στις εταιρείες εργολάβων συνεχίζει να καθυστερεί (εκτός  ίσως των Κεντρικών Κτιρίων) προκλητικά.  Με συνέπεια οι εργαζόμενες να μη γνωρίζουν πότε και τι ακριβώς αφορά η πληρωμή τους: Αποδοχές – Δώρο Χριστουγέννων – επιδόματα - repos - επίδομα κανονικής άδειας..
3ο Η ασφάλιση της εργασίας υπολείπεται της  προβλεπόμενης και οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενες κρατούνται – δεν δίνεται αντίγραφο στις εργαζόμενες. Τα τσιράκια – μαντρόσκυλα των εργολάβων, τηρούν την «τάξη» : όποιας δεν της αρέσει να φύγει  !!!
Όλα αυτά συμβαίνουν  με την ανοχή της διοίκησης του ΟΤΕ … και «κάτω από τη μύτη» της ΟΜΕ – σωματείων. Μόνο οι παρεμβάσεις ΕΣΚ, του ΣΕΤΗΠ, του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ βάζουν κάποιο φρένο στην ασύδοτη δράση. Η ανάγκη συνδικαλιστικής οργάνωσης και πάλης για ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ είναι εμφανής !!!
Τα παρακάτω ερωτήματα – προς όλους τους παραπάνω υπεύθυνους και υπόλογους  - απαιτούν αντίστοιχες συγκεκριμένες απαντήσεις :
·        Γιατί ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες  καθαριότητας, περιφερειακά  στους εργασιακούς  χώρους υπάρχουν παροπλισμένες εργαζόμενες, σε δύο κτίρια ;
·        Ποιες και πόσες είναι οι συμβάσεις των εταιρειών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας στον όμιλο ΟΤΕ ;
·        Με βάση όσα αναφέρονται στη σύμβαση έργου κάθε πότε πληρώνονται οι εργαζόμενες ;
·        Ποιες είναι και πόσες  οι εργαζόμενες στους εργολάβους –με πόσες ώρες εργασίας και ποιές ημέρες ;
·        Ο ΟΤΕ ως υπεύθυνος αποδέκτης των υπηρεσιών παρακολουθεί τους όρους των συμβάσεων που έχει υπογράψει ;
·        Τηρούνται οι υποχρεώσεις περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων  συνολικά – ΟΤΕ ή εργαζομένων εργολάβου.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ - προς κάθε κατεύθυνση - ότι όσο η ασυδοσία των δουλεμπορικών γραφείων …συνεχίζεται απέναντι σε εργαζόμενους, η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα εντείνεται και θα δυναμώνει.
Θα υπάρξει συνέχεια

Επισκέπτες