Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Δεκ 2014

Απαράδεκτη η συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ.Απαράδεκτη η συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ.
 Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς δεν είναι φάρσα!!!


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ
Το Σάββατο 20/12/2014 συγκλήθηκε έκτατα το Δ.Σ της Ομοσπονδίας για να συζητήσει για τη νέα ΣΣΕ.
·      Ενώ η απόφαση του προηγούμενου ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με πρόταση της ΕΣΚ,  ήταν «όλα για την απεργία στις 27/11 σαν πρώτη απάντηση, 10ήμερο συσκέψεων συνελεύσεων συζητήσεων με τους εργαζόμενους, ξανά ΔΣ της ΟΜΕ με αποφάσεις για παραπέρα κινητοποιήσεις»………
·      Όταν η Πανελλαδική Απεργία στις 27/11 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία δείχνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι έτοιμη, με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία διάθεση για υποχώρηση, να δώσει τη μάχη για τη νέα ΣΣΕ, για ένα καλύτερο αύριο………
·      Την ώρα που η Διοίκηση της Deutche Telecom στον ΟΤΕ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και το συνολικότερο κλίμα μέσα στους χώρους δουλειάς  έκανε  ορισμένα βήματα  υποχώρησης (-14, -12,5,    -11) μέσα σε τρείς μέρες και φαίνεται να στριμώχνεται από παντού, εμφανίζεται από το πουθενά η «σανίδα σωτηρίας».
Όχι, δεν ήταν η Θεία Επιφοίτηση.     Ήταν η «Θεία» πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Απροκάλυπτα οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΜΕ έφεραν το σχέδιο ΣΣΕ λέγοντας ότι έχει συμφωνηθεί με τη Διοίκηση και ότι δεν μπορούν να πάρουν την υπόσχεση τους πίσω, εκβιάζοντας το σώμα (κυρίως τους δικούς τους) να το ψηφίσουν ειδάλλως θα παραιτηθούν από τη διαπραγματευτική ομάδα και τη θέση του Προέδρου και Γραμματέα.
Τελικά έπειτα από μια μακρά και θυελλώδη συνεδρίαση, το Δ.Σ με οριακή πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και τη βοήθεια-στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων (μέρος της ΠΑΣΚΕ, η Αγ. Συνεργασία-ΜΕΤΑ και η ΑΣΕ) που απείχαν από τη ψηφοφορία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, ενέκρινε το κείμενο της νέας ΣΣΕ και εξουσιοδότησε για την υπογραφή της.
Η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και λοιπών, απέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κέρδισαν δίκαια τον χαρακτηρισμό του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όσο για τις άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», έβαλαν πλάτη για τη νέα συμφωνία υποταγής στις εργοδοτικές αξιώσεις.
NAI -  OXI  KAI  ΓΙΑΤΙ
Η ΕΣΚ ΟΤΕ δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό.  Δεν υποχώρησε καθ’ όλη τη διαδικασία, ούτε βήμα πίσω από το «καμία νέα μείωση, έστω και μικρές αυξήσεις για όλους» με την προϋπόθεση της «ένταξης όλων των ΟΤΕplusιτών στην υπάρχουσα ΣΣΕ χωρίς αποκλεισμούς, περιορισμούς και εξαιρέσεις», όπως έκανε και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι την αποχώρηση της. Αποκάλυψε με στοιχεία ότι, με αυτό το σχέδιο ΣΣΕ, η εργοδοσία παίρνει περισσότερα από όσα ζητούσε αρχικά!!!  Πρότεινε να εντείνουμε την πίεση προς την εργοδοσία με απόφαση για κινητοποιήσεις όλων των μορφών και νέα πανελλαδική απεργία αμέσως μετά τις γιορτές και ΨΗΦΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΟΧΙ
ΟΧΙ στη μονιμοποίηση του διαχωρισμού νέων και παλαιών εργαζομένων σε πολλές κατηγορίες μέσα στον ΟΤΕ και μάλιστα με υπογραφή ΣΣΕ όπως έγινε το 2005..
ΟΧΙ στη δημιουργία νέου μισθολογίου, μέσα στο  υπάρχον μισθολόγιο, με 40% μειωμένα εισαγωγικά κλιμάκια για να ενταχθούν οι νέοι (ΟΤΕ plus) εργαζόμενοι, που θα φθάσουν στα σημερινά εισαγωγικά κλιμάκια του δικού μας μισθολογίου μετά από 30 χρόνια, δηλαδή ποτέ.
ΟΧΙ στον αποκλεισμό 1000 εργαζομένων στα Κέντρα Τηλ. Εξυπηρέτησης.
ΟΧΙ στην ένταξη μόνο 950 νέων με αυξημένο μεν μισθό αλλά με μειωμένα δικαιώματα αφού ακόμα και το οικογενειακό επίδομα τέκνων του νόμου το κόβει στη μέση, αντί να υπολογίζεται στο τρέχον μισθολογικό κλιμάκιο το υπολογίζει  στο ανύπαρκτο 542 και το συμψηφίζει στον νέο μισθό.
ΟΧΙ στην ψευδεπίγραφη ένταξη των υπολοίπων 1050, όπου επειδή προσλήφθηκαν με τις προηγούμενες κλαδικές συμβάσεις πριν το 2012 και σήμερα παίρνουν παραπάνω από το νέο μισθολόγιο, όλες οι μελλοντικές αυξήσεις και τα επιδόματα που θα δικαιούνται θα συμψηφίζονται με το υπερβάλλον ποσό της  προσωπικής διαφοράς.
ΟΧΙ στις νέες μειώσεις με τουλάχιστον -1% από το σημερινό μισθό για τους υπόλοιπους και την έναρξη του ξηλώματος του μισθολογίου, του χρονοεπιδόματος και των άλλων δικαιωμάτων και τελικά
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.
Αυτά τα ΟΧΙ είπε  με συνέπεια η ΕΣΚ ΟΤΕ και το μεγάλο ΝΑΙ για ανυποχώρητο αγώνα με στόχο κατακτήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και να αποτελούν φάρο για τους εργαζόμενους σε όλους τους άλλους κλάδους.  
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς δεν είναι φάρσα!!!

1.      Το 2005 οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπέγραψαν τη ΣΣΕ για την «εθελούσια» και την κατάργηση της μονιμότητας για τους νέους που θα έμπαιναν στον ΟΤΕ, προκειμένου η νύφη να αποκτήσει κι άλλη προίκα και η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση με το ξεπούλημα του ΟΤΕ στο μεγάλο κεφάλαιο. Καταργηθήκαν 5000 θέσεις εργασίας και 1200 νέοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν το 2006 εντάθηκαν μεν στο τότε μισθολόγιο αλλά με μειωμένα τα άλλα δικαιώματα και παραμένουν μέχρι και σήμερα. Ο ΟΤΕ πουλήθηκε στη DT, το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται και η δανεική εργασία μέσω ΟΤΕplus να διογκώνεται.
2.      Το 2011 οι ίδιες πάλι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) υπέγραψαν τη ΣΣΕ για 11% μείωση  των μισθών για 3 χρόνια, συμφώνησαν σε 2 νέες «εθελούσιες» για να «αντέξει» ο ΟΤΕ στον ανταγωνισμό. Οι θέσεις εργασίας στον ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 3600. Όλες οι νέες προσλήψεις έγιναν μέσω ΟΤΕplus και eValue με άθλιους μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Η δανεική εργασία εκτοξεύτηκε στα ύψη. Ο ΟΤΕ εξασφάλισε 350 εκ. € από τη μείωση της μισθοδοσίας. Ανέβασε τη λειτουργική του κερδοφορία στα 590 εκ €, το χρόνο, μείωση το  δανεισμό του στο μισό, αύξησε τα καθαρά του κέρδη στα 300 εκ € το χρόνο και ενώ έπρεπε να επιστρέψει 30 εκ € στους εργαζόμενους.
3.      Με τη νέα ΣΣΕ του 2015 θα συνεχίσει να κερδίζει 31.5 εκ € το χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια, θα συνεχίσει την επινοικιαζόμενη εργασία μέσω eValue και οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις καθημερινές τους ανάγκες.
ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ .
Οι δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα επιβεβαιώθηκαν. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας και αν νομίζετε ότι πρέπει να συνεχίζετε να τους στηρίζετε όπως έγινε στον ΠΑΣΕ γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε από εδώ και πέρα.
Αλλάξτε τους συσχετισμούς. Ενισχύστε την ΕΣΚ ΟΤΕ, τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ.
Όλη η πείρα του κινήματος δείχνει καθαρά πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες και διεκδίκηση από τη μεριά των εργαζομένων. 
Κλείστε το δρόμο προς το συμβιβασμό και την υποχώρηση που προωθείται στο όνομα του «ρεαλισμού» και του μικρότερου κακού.
Το δίκιο είναι με το  μέρος των εργαζομένων που παράγουμε τον πλούτο.
Όμως δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με οργάνωση και αγώνες.
Υ.Γ Οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ ήταν 17, τα ΟΧΙ θα μπορούσαν να είναι 18 και να μην περάσει .Ήταν όμως μόνο 4. Η αποχή   γλίτωσε το ΝΑΙ, τους εργοδοτικούς και τους εργοδότες από μεγάλες περιπέτειες.

Επισκέπτες