Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

1 Δεκ 2014

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΣΕ

Θεωρούμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι άκρως διαπαιδαγωγική μια συνοπτική αναφορά στις συζητήσεις μέσα στα ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ που αφορούσαν την διαδικασία έναρξης της διαπραγμάτευσης για την ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ. Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν πριν το καλοκαίρι και είχαν χαρακτήρα ανιχνευτικό, χωρίς συγκροτημένο διεκδικητικό πλαίσιο από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ και ΑΣΕ. Η πλήρης πρόταση από πλευράς της ΕΣΚ αλλά και η αιτιολόγηση της παρατίθενται στο τέλος του κειμένου. Εξ’ αρχής από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχειρήθηκαν διλλήματα που στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων φάνηκε τίνος έμπνευση ήταν. Προσπάθησαν  να στρώσουν το έδαφος της υποχώρησης, η μεν ΠΑΣΚΕ στη λογική της διασφάλισης των θέσεων εργασίας η δε ΔΑΚΕ στη λογική της μεταφοράς των ΟΤΕPlusιτών στον ΟΤΕ. Και όλα αυτά πριν καν η εργοδοσία θέσει από μόνη της τα διλλήματα.
Στις 3/10/ 2014 έγινε η  πρώτη συζήτηση της ΟΜΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν από την πλευρά μας τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου με  βασικά σημεία: την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με την ένταξη των συναδέλφων της Oteplus, τη θέσπιση ενός ενιαίου ΕΚΠ με ίσα δικαιώματα, ενιαίου Κανονισμού Ωρών Εργασίας Προσωπικού ( ΚΩΕΠ) με 7ωρο, 5μερο, 35ωρο, για όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος και τη συνέχιση της ισχύος των θεσμικών όρων παλαιότερων ΣΣΕ.
Η Διοίκηση του ΟΤΕ από την πλευρά της παραδέχθηκε, μέσω των οικονομικών στοιχείων που παρουσίασε, ότι σε περίοδο κρίσης κατάφερε να διατηρήσει και να σταθεροποιήσει μία υψηλή λειτουργική κερδοφορία που στηρίχθηκε στη μείωση μισθών ( 12%) της προηγούμενης ΣΣΕ και στη μείωση των θέσεων εργασίας (3660) μέσω των προγραμμάτων «εθελουσίας» και στη δανεική εργασία (των 580 μικτά με βάση την ΕΣΣΕ) των νέων εργαζομένων όπου εκμεταλλεύεται στο ακέραιο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων συνεργασίας (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε και η ΓΣΣΕ ).  Ζήτησε τη συνέχιση αυτής  της στρατηγικής με νέες επιπλέον μειώσεις στους βασικούς μισθούς, τη θέσπιση ενός νέου μισθολογικού κλιμακίου προσαρμοσμένου στα επίπεδα της αγοράς για τις νέες προσλήψεις, αν και όποτε γίνουν και έθεσε για πρώτη φορά την εφαρμογή της εκχώρησης υπηρεσιών και εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες σύμφωνα με το νόμο (outsourcing).
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Όπως είχαμε εκτιμήσει (Ανακ. ΕΣΚ ΟΤΕ 7-7-2014), η διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα για OΛΟΥΣ  τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ… δεν θα είναι “περίπατος’’. Αυτό φάνηκε από την πρώτη κιόλας συζήτηση για τη ΣΣΕ. Όλη η πείρα του κινήματος δείχνει καθαρά πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες και διεκδίκηση από τη μεριά των εργαζομένων. Μην περιμένουμε λύσεις με εμάς στη γωνία, στον καναπέ, θεατές των συζητήσεων – επαφών κλπ. της ΟΜΕ με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ .
Η Διοίκηση θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα που απέκτησε με τη μείωση των μισθών και την ύπαρξη χιλιάδων εργαζομένων με μισθούς πείνας και μειωμένα δικαιώματα. Δεν διαφέρει από άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν ολοένα και πιο φτηνούς, ευέλικτους εργάτες αναλώσιμους στην υλοποίηση των στόχων της μεγιστοποίησης των κερδών.

Την Παρασκευή 14/11 υπήρξε συνάντηση της εργοδοσίας με την ΟΜΕ ΟΤΕ στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ.  Όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση στις 4/11, η Διοίκηση του ΟΤΕ έπρεπε να παρουσιάσει την αντιπρόταση της για την ένταξη των εργαζομένων της Oteplus στον ΟΤΕ.  Σε πλήρη αντίθεση με τη δέσμευσή της, η εργοδοσία εμφανίστηκε προκλητική και δήλωσε ότι ποτέ δεν μίλησε για ένταξη αλλά για «ενίσχυση των χαμηλόμισθων» εργαζομένων της Oteplus από το 2015 και αυτό με προϋπόθεση να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε ΣΣΕ μόνο για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ που να της εξασφαλίζει συνολικά όφελος - από την μισθοδοσία - 25 εκ. € το χρόνο.
Επιπλέον εξαιρεί τους εργαζόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, call centers, για τους οποίους επανέλαβε την απόφασή της να μεταφερθούν από 1/1/2015 στην e-Value.
Για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση και να εκβιάσει τα πράγματα, επικαλέστηκε το ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν περιορισθεί γιατί η ΣΣΕ έχει λήξει από τις 2/11 και βρισκόμαστε ήδη στη περίοδο της μετενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Απαίτησε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ μόνο για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και επανέφερε τις αρχικές της προτάσεις δηλαδή την απαίτηση της για νέες επιπλέον μειώσεις 4% από τον σημερινό μισθό και επαναπροσδιορισμό των επιδομάτων !
Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ ΟΤΕ κατήγγειλε τον προκλητικό
εμπαιγμό της εργοδοσίας του ΟΤΕ και αποχώρησε από
τη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ.
Δήλωσε ότι κανείς δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει για ΣΣΕ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι της Oteplus και για νέες μειώσεις μισθών και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας για άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων με κινητοποιήσεις κάθε μορφής.

Και όντως μετά την πίεση που άσκησε η στάση του εκπροσώπου της ΕΣΚ στις 20/11/14 έγινε η σύγκληση του ΔΣ της ομοσπονδίας (μέσα σε κλίμα αποπνιχτικής αγωνιστικότητας).
ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ Αγων. Συν (ΣΥΡΙΖΑ) με διάφορες προτάσεις επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της απεργίας στις 27/11 αλλά και το περιεχόμενο του διεκδικητικού πλαισίου ως μια πρώτη δυναμική αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων απέναντι στην προσβλητική και απαξιωτική στάση της Διοίκησης.
Η ΑΣΕ με την υπερεπαναστατικότητα της θα μπορούσε να πρότεινε δεκάδες δράσεις (καταλήψεις, γκρέμισμα τοίχων, άλμα επί κοντώ, bungee jumping από τη ταράτσα του μεγάρου) αρκεί να μην ακουστεί η λέξη απεργία (το δήλωσε σε όλους τους τόνους «ΟΧΙ ΑΠΕΡΓΙΑ»).

Τους ενώνει όλους ο πραγματικός φόβος της ίδιας της εργοδοσίας. Η ΑΠΕΡΓΙΑ
Έτσι σε κάθε απεργία είναι οι ένθερμοι υπερασπιστές του ιερού ατομικού δικαιώματος στην εργασία.
Είναι οι κράχτες της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.
Είναι αυτοί που καλούν τα ποσοστά ασφαλείας να κάνουν ότι τους πει η διοίκηση
Είναι αυτοί που καλούν τους εργαζόμενους όχι σε μια μέρα αλλά 10 – 15 μέρες απεργίας
Είναι όλοι αυτοί που τρέμουν για λογαριασμό της εργοδοσίας μη, μέσα από μια επιτυχημένη απεργία, οι εργαζόμενοι αντιληφθούν την πραγματική τους δύναμη. Μη μέσα από μια επιτυχημένη απεργία οι εργαζόμενοι δουν καθαρά ότι τα κέρδη της εργοδοσίας δεν είναι αποτέλεσμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής αλλά της εργασίας που προσφέρουν και τελικά απαιτήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Η ΕΣΚ πρότεινε να μη χαθεί ούτε ώρα οργάνωσης και να ριχτούν ΟΛΟΙ στη μάχη για την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 27/11 ως μια πρώτη δυναμική απάντηση. Να ακολουθήσει 10ήμερο ζημώσεων και προετοιμασίας με συνεχείς συσκέψεις, συνελεύσεις ανά χώρο, ανά κτίριο ΠΑΝΤΟΥ και να καταλήγει σε ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ που θα σηματοδοτεί την αρχή σειράς αποφασιστικών και ανένδοτων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.  

Είναι ώρα ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ.


Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που έδωσαν ΑΜΕΣΗ βροντερή απάντηση στις απαράδεκτες και προκλητικές απαιτήσεις της Διοίκησης.
Η καθολική συμμετοχή μας στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 27ης ΝΟΕΜΒΡΗ , ήταν αποφασιστικό βήμα για την υπόθεση της υπογραφής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο .
Με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, με αποφάσεις αγώνα, να παραμερίσουμε όποιους σταθούν εμπόδιο στο να πάρουν οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ πάνω τους την υπόθεση υπογραφής νέας ΣΣΕ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ που πέφτουν από το τραπέζι τους, εμείς παράγουμε τον πλούτο που σφετερίζονται με κάθε λογής απολαβές και προνόμια οι διοικούντες και οι μέτοχοι.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

 ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ

·            ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( ΣΣΕ ) με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όχι σε νέες μειώσεις. Ένταξη ΤΩΡΑ όλων των ΟΤΕplusιτών στην υπάρχουσα ΣΣΕ με Ενιαίο κανονισμό εργασίας.
·            Ενιαίο ωράριο με 7ωρο πενθήμερο 35ωρο για όλους.
·            Όχι στην απόσχιση έργου, υπηρεσιών και εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες ( outsourcing).
·            Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς
·            ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για την ΥΓΙΕΙΝΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ στους χώρους εργασίας.
ΟΧΙ στην «εργασιακή ειρήνη» και στις υποχωρήσεις

Λύσεις υπάρχουν μόνο στην οργάνωση
και κινητοποίηση των εργαζομένων
Με τη δύναμή μας θα επιβάλουμε το δίκιο μας.
http://img1.blogblog.com/img/icon18_email.gif
Η «εργασιακή ειρήνη», η λογική του «μικρότερου κακού», το σιγοντάρισμα και οι νεόκοποι «σωτήρες» ρίχνουν νερό στο μύλο της εργοδοσίας.…Tο κυνήγι του «ανταγωνισμού» με αντίτιμο τη συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων δεν έχει τέλος.
Το δίκιο είναι με το  μέρος των εργαζομένων που παράγουμε τον πλούτο.
Όμως δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με οργάνωση και αγώνες.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλει η ΕΣΚ και καλεί σε συσπείρωση των εργαζομένων δεν εντάσσεται σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι πλειοδοτεί σε αγωνιστικότητα σε σχέση με όλες τις άλλες παρατάξεις αλλά αποτελεί ένα στην κυριολεξία μίνιμουμ απαιτήσεων απέναντι στην τεράστια κερδοφορία της επιχείρησης ΟΤΕ Α.Ε (Deutche Telecom) και η οποία οφείλεται στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας, στους όλο και δυσμενέστερους όρους για την ασφάλεια, την υγεία αλλά και την δυνατότητα των εργαζομένων για επιβίωση. 


  
1    1)      Το σύνολο των εργαζόμενων στον ΟΤΕ πριν και μετά τη ΣΣΕ του 2005 είναι 7036 εργαζόμενοι με μέσο μηνιαίο μικτό μισθό τα 2190Ε. Το συνολικό μέγεθος της μισθοδοσίας (με ασφαλιστικές εισφορές, υπερωρίες, εξαιρέσιμα, νυχτερινά, επιδόματα) ανέρχεται στα ΣΥΝΟΛΟ: 314.938.686Ε (μετά τη 12% μείωση).
2   2)      Το σύνολο των εργαζόμενων στην ΟΤΕplus (Τεχνικό προσωπικό, Καταστήματα, Call Center) είναι 2902 εργαζόμενοι.
α) αυτοί που προσλήφθηκαν  έως 31-12-2011 είναι 1056 με μέσο μηνιαίο μικτό μισθό τα 1217Ε
β) αυτοί που προσλήφθηκαν  μετά την 01-01-2012 είναι 1846 εργαζόμενοι με μέσο μηνιαίο μικτό μισθό 648Ε (8ωρο).
Το συνολικό μέγεθος της μισθοδοσίας (με ασφαλιστικές εισφορές, υπερωρίες, εξαιρέσιμα, νυχτερινά) ανέρχεται για το α) 18.862.800Ε για το  β) 18.265.885Ε  ΣΥΝΟΛΟ: 37.128.686Ε .

                                              Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΚ                                                                   
1    1)      Αν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ επιστρέψουν στο +12% η μισθοδοσία τους θα ανέρχεται πλέον από 314.938.686Ε σε 346.432.555Ε  δηλαδή με διαφορά 31.493.869Ε .
2    2)      Αν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι της ΟΤΕplus ενταχθούν στο ΟΤΕ και στα μισθολογικά κλιμάκιά της ισχύουσας ΣΣΕ με το σύνολο της προϋπηρεσίας τους τότε το νέο κόστος θα είναι επιπλέον 14.030.258Ε ή συνολικά από 37.128.686Ε σε 51.158.944Ε .
Η  πραγματική όμως διαφορά δεν είναι επιπλέον 14.030.258 διότι η επιχείρηση εκτός από τα 37.128.686Ε για τη μισθοδοσία όλων των ΟΤΕplusιτών δίνει άλλα 10.000.000 ως εργολαβικό κόστος και κόστος λειτουργίας στην ΟΤΕplus (η αλλιώς από την μια τσέπη βγαίνει στην άλλη μπαίνει).

Άρα, με τη εφαρμογή της πρότασης της ΕΣΚ η πραγματική διαφορά στο συνολικό μισθολογικό ΄΄κόστος’’ θα είναι επιπλέον μόνο  4.000.000 Ε.

Να ληφθεί υπόψη ότι μόνο τα 25.000.000 € για την αγορά μετοχών των stock options που δόθηκαν το 2014 στα στελέχη, είναι αποκαλυπτικά για τις προκλητικές επιλογές της διοίκησης.

Η εργοδοσία βάζει κάθε φορά τους νέους % στόχους γιατί απλώς θέλει περισσότερα κέρδη. Και το θράσος της μεγαλώνει κάθε φορά που ο εργοδοτικός – κυβερνητικός  συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, κ.λ.π) καταφέρνουν να πείσουν τους εργαζόμενους να  συμβιβαστούν με το εφικτό, με το καλύτερο σε σχέση με άλλους, με το δεν πειράζει αρκεί να μη τα χάσουμε όλα, που καλούν σε αγώνα του απλώς να παραμείνουμε εκεί που είμαστε γιατί υπάρχουν και χειρότερα.

Για όλους εμάς όμως αυτή η διαφορά ψίχουλο, στα επί της % κέρδη τους, σημαίνει χειρότερη ζωή, λιγότερη υγεία για εμάς και τα παιδιά μας, λιγότερη παιδεία, λιγότερο χρόνο για ξεκούραση, λιγότερη ψυχαγωγία, λιγότερη κοινωνικότητα. ΔΗΛΑΔΗ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΖΩΗ.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ?
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ 100% ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ

Μπροστά μας έρχονται μάχες. Η θέση όλων μας είναι όχι σε αγώνες προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις της εργοδοσίας αλλά σε τέτοιους που παραμερίζουν τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αδυνατίζουν τη θέση της εργοδοσίας, που ανοίγουν το δρόμο για ΝΙΚΕΣ.                            

Επισκέπτες