7 Οκτ 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΚ ΟΤΕ για τη νέα ΣΣΕ 7-10-2014.doc


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΣΕ

Στις 3/10/ 2014 έγινε η  πρώτη συζήτηση της ΟΜΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν από την πλευρά μας τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου με  βασικά σημεία: την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με την ένταξη των συναδέλφων της Oteplus, τη θέσπιση ενός ενιαίου ΕΚΠ με ίσα δικαιώματα, ενιαίου Κανονισμού Ωρών Εργασίας Προσωπικού ( ΚΩΕΠ) με 7ωρο, 5μερο, 35ωρο, για όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος και τη συνέχιση της ισχύος των θεσμικών όρων παλαιότερων ΣΣΕ.
Η Διοίκηση του ΟΤΕ από την πλευρά της παραδέχθηκε, μέσω των οικονομικών στοιχείων που παρουσίασε, ότι σε περίοδο κρίσης κατάφερε να διατηρήσει και να σταθεροποιήσει μία υψηλή λειτουργική κερδοφορία που στηρίχθηκε στη μείωση μισθών ( 12%) της προηγούμενης ΣΣΕ και στη μείωση των θέσεων εργασίας (3660) μέσω των προγραμμάτων «εθελουσίας» και στη δανεική εργασία των νέων εργαζομένων όπου εκμεταλλεύεται στο ακέραιο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο ττων κυβερνήσεων συνεργασίας ( Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ και λοιπών).  Ζήτησε τη συνέχιση αυτής  της στρατηγικής με νέες επιπλέον μειώσεις στους βασικούς μισθούς, τη θέσπιση ενός νέου μισθολογικού κλιμακίου προσαρμοσμένου στα επίπεδα της αγοράς για τις νέες προσλήψεις, αν και όποτε γίνουν και έθεσε για πρώτη φορά την εφαρμογή της εκχώρησης υπηρεσιών και εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες σύμφωνα με το νόμο (outsourcing).
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Όπως είχαμε εκτιμήσει (Ανακ. ΕΣΚ ΟΤΕ 7-7-2014), η διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα για OΛΟΥΣ  τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ… δεν θα είναι “περίπατος’’. Αυτό φάνηκε από την πρώτη κιόλας συζήτηση για τη ΣΣΕ. Όλη η πείρα του κινήματος δείχνει καθαρά πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες και διεκδίκηση από τη μεριά των εργαζομένων. Μην περιμένουμε λύσεις με εμάς στη γωνία, στον καναπέ, θεατές των συζητήσεων – επαφών κλπ. της ΟΜΕ με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ .
Η Διοίκηση θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα που απέκτησε με τη μείωση των μισθών και την ύπαρξη χιλιάδων εργαζομένων με μισθούς πείνας και μειωμένα δικαιώματα. Δεν διαφέρει από άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν ολοένα και πιο φτηνούς, ευέλικτους εργάτες αναλώσιμους στην υλοποίηση των στόχων της μεγιστοποίησης των κερδών.
Η «εργασιακή ειρήνη», η λογική του «μικρότερου κακού», το σιγοντάρισμα και οι νεόκοποι «σωτήρες» ρίχνουν νερό στο μύλο της εργοδοσίας.… Tο κυνήγι του «ανταγωνισμού» με αντίτιμο τη συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων δεν έχει τέλος.
Το δίκιο είναι με το  μέρος των εργαζομένων που παράγουμε τον πλούτο.
Όμως δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με οργάνωση και αγώνες.
Για να μη μετρήσουμε κι άλλες απώλειες για να μη μείνουμε στα ψίχουλα αντί για μισθό όπως παίρνουν οι συνάδελφοι της ΟΤΕplus, ένας δρόμος υπάρχει :

  •    Καταδίκη και απόρριψη των απαράδεκτων προτάσεων της εργοδοσίας

  •  Άμεση συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, την ΕΣΚ, το ΣΕΤΗΠ και το ΠΑΜΕ στη βάση των θέσεων και προτάσεων για ΣΣΕ που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους και ικανοποιούν τις δικές μας  ανάγκες.

Επισκέπτες