Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

7 Ιουλ 2014

Η διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,
με ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα για OΛΟΥΣ
τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ… δεν θα είναι “περίπατος’’.


Συνάδελφοι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας θέσαμε υπόψη σας για συζήτηση σε όλους τους χώρους δουλειάς, το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ. Το ίδιο πλαίσιο θέσαμε και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που έγινε στις 26 ΙΟΥΝΗ, χωρίς και πάλι να παρθεί κάποια απόφαση. Από τη μέχρι τώρα εικόνα προκύπτουν τα εξής ζητήματα που θέτουμε ανοιχτά, θαρρετά και ειλικρινά σε όλους :    

1.  Το πλαίσιο πάλης της ΕΣΚ ΟΤΕ για τη διεκδίκηση και υπογραφή νέας ΣΣΕ συναντάει πλατιά αποδοχή ανάμεσα στους εργαζόμενους.
2.  Δεν υπάρχει – καμία - τεκμηριωμένη αντιπαράθεση από τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, κατά συνέπεια η όποια κωλυσιεργία από την ΟΜΕ και τα σωματεία, κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων υπηρετεί.
3.    Η διασπορά φημών από συνδικαλιστικά στελέχη, για δήθεν «λύσεις» και η επίκληση και μόνο των θεσμών και της ανάγκης για ‘’υπεύθυνη ενημέρωση’’ όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση αλλά υπονομεύει την ίδια την πορεία της διεκδίκησης για υπογραφή ΣΣΕ που θα εξασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο.
4.  Καταγγέλλουμε σαν διαιρετικές και αποπροσανατολιστικές τις φωνές εκείνες που βλέπουν αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα σε «παλιούς και νέους». Όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο είμαστε πλήρωμα στο ίδιο «καράβι» ! Όλοι μαζί – σαν μια γροθιά – απέναντι στην εργοδοσία, καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων με ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΩΡΑΡΙΟ 35 ωρών, ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με ίσα δικαιώματα για όλους και αξιοπρεπείς μισθούς. Αν κόψει από τους «παλιούς» κι άλλα σήμερα – όπως οι «φήμες» διαδίδουν - για να βελτιώσει προσωρινά λίγο τους άθλιους μισθούς της OTEplus, αύριο θα τα πάρει πίσω από όλους με το άλλο χέρι.
5.    Για τους «αγωνιούντες»  πως  θα βρεθούν τόσα λεφτά για τους εργαζόμενους, τους παραπέμπουμε στους ισολογισμούς των τελευταίων ετών του ομίλου και την συνεχώς αυξανόμενη λειτουργική  κερδοφορία.
Για του λόγου το αληθές:
Ενώ, τα έσοδα του ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 32% (από 1.912,2 εκ € το 2010 σε 1.557 εκ. € το 2013), οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι  μειώθηκαν κατά 3800, (από 10.700 το 2010, σε 6.886 το 2014) και οι συνολικές αποδοχές προσωπικού μειώθηκαν κατά 48,4 % (από 679,2 εκ € το 2010, σε 350 εκ € το 2014).
Οι 1.000 περίπου νέες προσλήψεις (το 2013 -2014) έγιναν από την Οteplus με τους γνωστούς πλέον άθλιους μισθούς και τις ανανεωνόμενες συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου. Εδώ να τονίσουμε ότι το σύνολο της μισθοδοσίας των 2.990 δανεικών εργαζομένων της Οteplus σήμερα είναι 34 εκ €, πολύ λιγότερα από τα 50 εκ. € που
κερδίζει κάθε χρόνο ο ΟΤΕ με τις μειώσεις από την υπογραφή της ΣΣΕ 2012-2014.

Εμείς παράγουμε τον πλούτο που καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι
και όσοι τους υπηρετούν σε διάφορα επίπεδα…

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Υπάρχει σαφής διάσταση ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων για μια ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα καλύψει όλο το εργατικό δυναμικό στον όμιλο και την εργοδοτική επιδίωξη για διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας, ωράρια «λάστιχο», χαμηλούς μισθούς, εντατικοποίηση κι άλλα παρόμοια όλα στα μέτρα και τη στρατηγική της εργοδοσίας.
Όλη η πείρα του κινήματος δείχνει καθαρά πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες και διεκδίκηση από τη μεριά των εργαζομένων. Μην περιμένουμε λύσεις με εμάς στη γωνία , στον καναπέ, θεατές των συζητήσεων – επαφών κλπ. της ΟΜΕ με τη διοίκηση του ομίλου.
Είμαστε αντιμέτωποι με τη γενική επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ σε μισθούς, δικαιώματα, συντάξεις, δικαιώματα και είναι ανάγκη κάθε εργαζόμενος/εργαζόμενη να πάρει τη δική του ευθύνη.
Να βάλουμε στην άκρη φόβους, αναστολές, να πιστέψουμε στη δύναμή μας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για λύσεις μέσα από οργάνωση και αγώνα, παραμερίζοντας κάθε τσιράκι της εργοδοσίας, κάθε κήρυκα του συμβιβασμού και της υποταγής …
Tα σύνθετα προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά σε κάθε τόπο δουλειάς – σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας «να πιάνουμε τους στόχους» - κάνουν επιτακτική ανάγκη της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλο τον όμιλο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει : 
  • Κάθε εργαζόμενος γίνεται άμεσα μέλος στο επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο (ΣΕΤΗΠ)
  • Συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία και δράση για κάθε πρόβλημα , μικρό και μεγάλο
  • Αντιμετωπίζει σθεναρά, ανυποχώρητα όλο το μπλοκ των δυνάμεων που κρατάει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δέσμιες στη συνεργασία με την εργοδοσία, στην κατεύθυνση της εργασιακής ειρήνης 
  • Βάζουμε τις βάσεις για δραστική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στα σωματεία με συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις και ενίσχυση της ΕΣΚ ΟΤΕ σε όλη την κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος
  • Δεν συμβιβαζόμαστε με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας, σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των δικών μας αναγκών
Στο δύσκολο τοπίο που έχουμε γύρω μας, υπάρχει ΔΙΕΞΟΔΟΣ με οργάνωση και δράση από τα κάτω. Να συζητήσουμε τώρα - σε κάθε τόπο δουλειάς – τα προβλήματα που μας βασανίζουν καθημερινά μαζί με το καίριο θέμα της ΣΣΕ. Είναι αναγκαίο βήμα για αγωνιστικές αποφάσεις, διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει :
              
  • ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
  • ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  με 7ωρο, 5νθήμερο,35ωρο  

ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ 
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ, ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΑΓΩΝΕΣ

Επισκέπτες