Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

7 Μαΐ 2014

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΚ-ΟΤΕ ΣΤΟ 39ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ

Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην παγκόσμια εργατική τάξη, την πρωτοπόρα και κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης που έχει αποστολή της, την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο, όλους τους νεκρούς της τάξης μας που δείχνουν σήμερα το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά. 

Καθημερινά ο καπιταλισμός επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να λύσει βασικά λαϊκά προβλήματα. Είναι ένα σάπιο, εκμεταλλευτικό σύστημα που βασανίζει εκατομμύρια εργαζόμενους, που γεννά φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους. Δεν εξανθρωπίζεται, δεν αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς. Έχουν διαψευστεί όλοι όσοι διακήρυτταν την εποχή της παγκόσμιας ειρήνης με δήθεν εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία και άλλες χώρες, και ιδιαίτερα σήμερα στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική  επέμβαση των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ που ματοκυλά το λαό διδάσκουν ότι αν οι λαοί δεν γίνουν οι ίδιοι αφέντες στον τόπο τους, θα ματώνουν στην μέγγενη αδυσώπητων ανταγωνισμών των μονοπωλίων που διαγκωνίζονται προκειμένου να καρπωθούν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Η σύγκρουση αυτή, που εκτυλίσσεται μετά την απροκάλυπτη επέμβαση των παραπάνω ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, και στο φόντο του σκληρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, δείχνει πως ο καπιταλισμός γεννά μόνο δεινά για τους λαούς. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στηρίξουν ακόμη και τις φασιστικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Κιέβου, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.


Οι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης την επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα που στοχεύει στον να επιβάλλει όρους πάμφθηνης εργατικής δύναμης, συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, η λεγόμενη επινοικιαζόμενη εργασία, η απελευθέρωση των απολύσεων, η εργοδοτική τρομοκρατία σε συνθήκες δραματικής αύξησης της ανεργίας αποτελούν προϋποθέσεις για να βγει από την κρίση το κεφάλαιο. Για να επιτύχουν το στόχο τους οι καπιταλιστές κι οι ενώσεις τους όπως η ΕΕ, επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη προπαγάνδα της προκλητικής εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, την προώθηση των φασιστικών δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις διακηρύξεις των καπιταλιστών, της ΕΕ και των επιτελείων τους ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να σημαίνει ευημερία για τους λαούς. Η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα  στηρίζεται στα ερείπια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Ισχυροί σε ανάπτυξη επιχειρηματικοί όμιλοι σημαίνει πρώτα από όλα ισχυροί σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων τους.

Η εργατική τάξη έχει δοκιμασμένο δρόμο να ακολουθήσει, αυτόν της ταξικής πάλης με ενότητα κι οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές. Ο τεράστιος πλούτος που παράγεται μπορεί να γίνει λαϊκή περιουσία, να ικανοποιήσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που σήμερα καταπνίγονται από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ΕΕ.

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά, τις θυσίες και το αίμα της τάξης μας.

Καταγγέλλουμε την απόφαση της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» με ακράδαντη την πεποίθηση πως ο μεγαλειώδης 9μηνος αγώνας των χαλυβουργών δεν αμαυρώνεται, είναι ψηλά στη συνείδηση της εργατικής τάξης, ψηλά στη συνείδηση της νεολαίας και πλατιών λαϊκών στρωμάτων.  

Η νίκη των χαλυβουργών κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», κόντρα στο αστικό κράτος τους μηχανισμούς, το κεφάλαιο και το δούρειο ίππο τους –τους κάθε λογής συμβιβασμένους - στο κίνημα, δεν αλλάζει από μια δικαστική απόφαση.

Μετά το ματωμένο πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, η διαπραγμάτευση για την «ελάφρυνση» του χρέους αποτελεί το νέο επεισόδιο στο κυβερνητικό σήριαλ των ψεύτικων υποσχέσεων, για δήθεν ανακούφιση. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η όποια αναδιάρθρωση του χρέους θα συνδυαστεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας που έχει αποφασίσει η ΕΕ.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο αποτυπώνει τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου, στο πλαίσιο της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η πρόσφατη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3% ισοδυναμεί με χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων με περίπου 500 εκ ευρώ κάθε χρόνο, όσο δηλαδή το περίφημο κοινωνικό μέρισμα που αποδίδεται εφάπαξ.

  Συγχρόνως, το μεσοπρόθεσμο σκιαγραφεί την ανάγκη νέων πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων με την επίκληση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 που προσεγγίζει τα 3 δις ευρώ.

Απομονωμένος είναι ο ελληνικός λαός μέσα στα δεσμά της ΕΕ. Έχουμε αλυσίδες, έχουμε δεσμά, είμαστε δεσμευμένοι από την ΕΕ. Η ανεργία στην Ελλάδα - δεν είναι μόνο στην Ελλάδα  λόγω της οικονομικής κρίσης - υπάρχει και σε μια σειρά άλλες χώρες της ΕΕ. Τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν ψηφιστεί και που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έχουν όνομα.

Λέγονται Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγονται συνθήκη του Μάαστριχ.

       Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών. Οι διατάξεις του ενσωματώνουν την πολιτική της ΕΕ, που θα συνεχιστεί με ή χωρίς μνημόνια. Προωθείται - δήθεν «πιλοτικά» η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης, μειώνει παραπέρα τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες, προχωρά σε κατασχέσεις, καταργεί κοινωνικούς πόρους προς δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία, επεκτείνει το δουλεμπόριο στο Δημόσιο μέσω των «εταιρειών ενοικίασης»

Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, το πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για πλήρη κατάργηση της προϋπηρεσίας («τριετιών») και κάθε επιδόματος στον κατώτερο μισθό που θα νομοθετείται από το 2017, ενώ μέσα στο 2014 μειώνει κατά 50% τις τριετίες στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Βάζοντας ως πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, η συγκυβέρνηση αξιοποιεί με διάφορους τρόπους τις στρατιές των χιλιάδων ανέργων που το εκμεταλλευτικό σύστημα βγάζει εκτός παραγωγής για να χτυπήσει τους μισθούς. Ήδη σχεδιάζουν να νομοθετήσουν να προτείνει ο ΟΑΕΔ δουλειά με εκατό και διακόσια ευρώ και αν ο άνεργος αρνηθεί, να του κόβουν το επίδομα ανεργίας. Ενώ διώχνει από το Δημόσιο υπαλλήλους, εξαπολύοντας πραγματικό πογκρόμ, από την πίσω πόρτα ανοίγει νέα πεδία δράσης για τα δουλεμπορικά, τις λεγόμενες Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης.

Προκειμένου να διευκολυνθούν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και πρώην ΔΕΚΟ, με σχετική διάταξη προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας που έχουν προσωπικό άνω των 5.000 εργαζομένων, θα μπορεί να επιβάλλεται καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς πλέον να απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας. Κεντρικός άξονας της πολιτικής της Ε.Ε. είναι τα λιμάνια με το σύνολο της δραστηριότητας τους να παραδοθούν σε μονοπωλιακούς ομίλους και αποτελούν ειδικές οικονομικές ζώνες χωρίς κανένα εργατικό – ασφαλιστικό – συνδικαλιστικό δικαίωμα, με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις. Η περίπτωση του εργασιακού Νταχάου της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, είναι οδηγός. Κάποιοι κρύβονται πίσω από το σύνθημα «δημόσιος έλεγχος» για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που θίγονται άμεσα από τις εξελίξεις. Η ιδιωτικοποίηση του πιο ζωτικού αγαθού, του νερού, που ξεκίνησε από το 1999, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι δήμοι έχουν γίνει τα οχήματα ιδιωτικοποίησης διότι υπόκεινται στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Το κόψιμο ακόμα και του νερού σε άνεργους και όσους δεν έχουν να πληρώσουν, μέσα στον καπιταλισμό δεν λογαριάζει κρατική, δημοτική, συνεταιριστική ή ιδιωτική ιδιοκτησία. Κλείνουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΕΒΟ, όλες οι μεγάλες βιομηχανίες όπλων, που ήταν η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας για την εθνική άμυνα. Όχι μόνο έδινε ψωμί, είχαν μεροκάματα χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Κλείνουν για  να φέρνουμε πολεμικά ανταλλακτικά, και άλλα που χρειάζεται ο ελληνικός στρατός, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, από τη Γερμανία, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

       Το ίδιο γίνεται σε όλους τους τομείς, στα ναυπηγεία, στην κλωστοϋφαντουργία  Το πρόσφατο παράδειγμα με την Coca Cola που δείχνει καθαρά ότι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων άνοιξε τα χέρια, ή μάλλον τις τσέπες, τα θησαυροφυλάκια των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για να πηγαίνουν αλλού τα κεφάλαιά τους και την παραγωγή τους, για να μπορέσουν φυσικά να έχουν μεγαλύτερα κέρδη και εδώ ο κόσμος να είναι στην ανεργία. Κλείνει η Coca Cola στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Πάτρα, σε άλλες πόλεις, πάει στη Βουλγαρία. Φέρνουμε εδώ τη βουλγαρική Coca Cola πλέον, από τον ίδιο Έλληνα καπιταλιστή, τον μεγάλο μονοπωλιακό όμιλο. Και όλοι αυτοί οι εργάτες, χιλιάδες εργάτες βρίσκονται στους δρόμους. Αυτά είναι τα πραγματικά δεσμά. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διακηρύσσουν.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο του ΟΤΕ χαιρετίζουμε τον θαρραλέο επίμονο και ανθεκτικό αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική τασσόμενοι στο πλευρό τους και στην πράξη για να ενισχυθεί η ταξική πίεση και να την αναγκάσει σε υποχώρηση.

Η ΓΣΕΕ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση βγαίνει και πανηγυρίζει για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ που παγιώνει τους μισθούς εξαθλίωσης, αποσπώντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι κοινωνικοί εταίροι της ΓΣΕΕ που μαζί τους υπέγραψε την επαίσχυντη νέα ΕΓΣΣΕ στους κλάδους των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους κάθε μήνα, απολύουν τους παλιούς για να πάρουν νεότερους μέσω προγραμμάτων και με μικρότερο μισθό, εντατικοποιούν καθημερινά την δουλειά, έχουν χιλιάδες απλήρωτους. Εκβιάζουν, απειλούν και τρομοκρατούν, καταργούν ωράρια εργασίας και κάθε εργατικό δικαίωμα.

O κλάδος μας που βιώνει τα τελευταία χρόνια ιλιγγιώδη κερδοφορία  που αναπτύσσεται στην πλάτη των εργαζομένων και των οικογενειών τους τα τελευταία χρόνια αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο κατά γράμμα.

Οι περισσότερες εταιρείες στο όνομα της κρίσης επέβαλλαν μειώσεις μισθών, το ωράριο σχεδόν πουθενά δεν τηρείται, Οι στόχοι είναι πέρα από κάθε λογική. Θέτουν εξωπραγματικούς στόχους οι οποίοι λειτουργούν ως μόνιμο μέσο πίεσης για ακόμα περισσότερη δουλειά αποσκοπώντας  στην όξυνση της εντατικοποίησης, απαράδεκτη  συμπεριφορά των διευθυντικών στελεχών,  χώροι εργασίας ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι. Πολλές θέσεις εργασίας σε μικρό χώρο, πολύ έντονος θόρυβος., ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται με μπλοκάκι, χωρίς την στοιχειώδη προστασία, εργαζόμενοι «γυρολόγοι» λόγω των «συνεργασιών» και των ενοικιάσεων. Πολλοί συνάδελφοι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με το εργασιακό περιβάλλον (μυοσκελετικά νοσήματα, υπερβολικό άγχος) ενώ το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης εμφανίζει σημάδια επιδημίας.

Σε όλη την έκταση του ομίλου, η κατάσταση χειροτερεύει με τη συνεχή πίεση, την εντατικοποίηση για να τα «βγάλουμε πέρα», να πιάσουμε τους «στόχους»! Είμαστε λιγότεροι (κατά 3.000 μετά την τελευταία «εθελούσια»), βγάζουμε περισσότερη δουλειά, φέρνουμε περισσότερα κέρδη στην εργοδοσία ( κατά 94 εκ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας) κι όμως θέλουν κι’ άλλα. Τα θέλουν όλα .

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών που νομοθετούνται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις κατ΄ απαίτηση της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Πολιτικές, που έχουν γίνει πιο βάρβαρες στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας, μέσω της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμοστικότητας των εργαζόμενων «στις νέες συνθήκες». 

Κανένας εργοδότης δε θα μας χαρίσει καλύτερους μισθούς, συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε μόνο μέσα από την οργανωμένη δράση και πάλη στο σωματείο μας. Να δώσουμε απάντηση τώρα με την οργάνωση της πάλης μας! Δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, να μη μοιραστούμε την κρίση τους. Οι εργοδοσίες πλέον έχουν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα όπλα για να επιβάλουν τα συμφέροντα τους. Δεν υπολογίζουν ούτε καν τις βιολογικές μας αντοχές. Και δεν έχουν κανένα λόγο. Ακόμα και η βιολογική μας εξόντωση για αυτούς είναι κέρδος. Για εμάς είναι αυτοκτονία να δεχτούμε τους όρους τους. Στα παιδιά μας χρωστάμε άλλο μέλλον.

Χρειάζεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με οργάνωση στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, με αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πληροφορική και της Τηλεπικοινωνίες. Κανείς συνάδελφος δεν είναι μόνος του. Κανείς συνάδελφος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης μόνος του. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να αγωνιστούμε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν μέτωπο με διεκδικήσεις που να αφορούν την καθημερινότητα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε επιχείρηση. Που να συσπειρώνουν την πλειοψηφία των εργαζομένων και να γίνεται η κάθε μάχη υπόθεση του κάθε εργαζόμενου.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ με επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση
  • Υπογραφή Ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ χωρίς διαχωρισμούς σε Μητρική εταιρία και Θυγατρικές, με ένταξη στα εισαγωγικά μισθολογικά  κλιμάκια αυτά της 
    υπάρχουσας ΣΣΕ του ΟΤΕ.
  • Άμεση μετατροπή των συμβάσεων όλων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της δανεικής εργασίας, απορρόφηση όλων των εργαζομένων στις θυγατρικές (ΟΤΕplus, e-Value, Mellon, Optimal κ.λ.π) με σύμβαση εργασίας απ’ ευθείας από τον ΟΤΕ.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Λέμε  όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
  • Έναν νέο ενιαίο ΕΚΠ που να κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και να προστατεύει τους εργαζόμενους  στον Όμιλο ΟΤΕ από την εργοδοτική αυθαιρεσία του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος.

  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και ασφάλειας σε όλη την έκταση των εργασιών του ομίλου ΟΤΕ.
  • Να σταματήσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Καμία αντιδραστική παρέμβαση – αλλαγή στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου και να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.

Επισκέπτες