Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

10 Φεβ 2014

Οι θέσεις-προτάσεις μας , στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ στις 7-2-2014


Οι θέσεις-προτάσεις μας , στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του  ΠΑΣΕ στις 7-2-2014

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ, στον όμιλο ΟΤΕ επισημαίνει, κάθε χρόνος που περνά μας κάνει σοφότερους, αν δούμε τα γεγονότα με ταξικά κριτήρια δηλ. από  την μεριά των συμφερόντων των  εργαζομένων. Δεν είμαστε στην ίδια όχθη με την εργοδοσία, έχουμε αντίθετα συμφέροντα. Η στρατηγική του ομίλου καμία σχέση δεν έχει με τους δικούς μας στόχους, με τις δικές μας επιδιώξεις. Από τη σκοπιά αυτή βλέποντας τα πράγματα, βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Η «απελευθέρωση» της αγοράς των Τηλεπικοινωνιών με πηγή και αφετηρία την περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ εκφράζει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα προσδιόρισε τη συνέχεια με την υιοθέτηση της «ανταγωνιστικότητας» και της λογικής για «αμοιβαία οφέλη» εργαζομένων – εταιρίας. Σε αυτό το έδαφος συντελέστηκαν το «θέριεμα»  του ομίλου από τη μια, η χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων από την άλλη.

Η διοίκηση ομίλου ΟΤΕ με τα δικά της κριτήρια (ανταγωνισμός αγοράς –κοστολογικός ανταγωνισμός), κλείνει οριστικά 13 καταστήματα – από τα 22- που είχε ως στόχευση. Ουσιαστικά πετυχαίνει το στόχο της, για ενιαίο δίκτυο πωλήσεων σε ΟΤΕ-COSMOTE-Γερμανός, με το χαμηλότερο δυνατό «λειτουργικό - μισθολογικό κόστος», που αποτελεί συστατικό στοιχείο της επιχειρησιακής στρατηγικής της. Σε έξι (6) χρόνια έκλεισε 280 Εμπορικά Καταστήματα , σήμερα ο ΟΤΕ έχει μόνο 122 καταστήματα πανελλαδικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα κλείσουν και άλλα.

Στα περί «κόστους» που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους, η ΕΣΚ προτάσσει την αμετακίνητη θέση τη. Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν «κόστος», γιατί οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο,
που καρπώνεται η εργοδοσία με κέρδη που έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μόνο τα τελευταία χρόνια. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να έχει την ίδια οπτική με την εργοδοσία.

Για την ΕΣΚ ΟΤΕ στην πρώτη γραμμή είναι η διασφάλιση των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας και των μισθολογικών κι άλλων δικαιωμάτων τους. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη τακτική της διοίκησης που, αντί να προκηρύξει τις απαραίτητες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η «εθελούσια», κλείνει καταστήματα και προχωρά στη μεταφορά εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα για τη κάλυψη των κενών, παράλληλα με την ξέφρενη εντατικοποίηση της εργασίας (καταστρατήγηση του χρόνου και ωραρίου εργασίας, απλήρωτη εργασία (υπερωρίες), ψυχική - σωματική καταπόνησή τους), που κυριαρχεί στα ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, τα ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ κλπ. . Οι ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με το κυνήγι των «στόχων» συνθλίβουν, εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.

Επιβεβαιώνεται η ΕΣΚ ΟΤΕ – που έγκαιρα προειδοποίησε για τις επερχόμενες αρνητικές εξελίξεις και την ανάγκη ξεσηκωμού των εργαζομένων. Χρεώνονται στο ακέραιο την ευθύνη οι δυνάμεις (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) που έσυραν το κίνημα στις ράγιες του συμβιβασμού με την εργοδοσία. Συστηματικά απέρριπταν τις προτάσεις της ΕΣΚ ΟΤΕ για αγωνιστική αντιμετώπιση των επιδιώξεων της εργοδοσίας.

Με το παραπάνω σκεπτικό και την πείρα που έχει συσσωρευτεί από τις – αρνητικές για τους εργαζόμενους – εξελίξεις, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ, προτείναμε :  

 • Από 10 έως 14/2 λειτουργία των καταστημάτων μόνο πρωί. Συνδικαλιστική  Ενημέρωση όλων των εργαζομένων στα εμπορικά Καταστήματα της Αττικής, στην ώρα κλεισίματος από όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του Συλλόγου στην Αθήνα, παράλληλα και με ενημέρωση από τις Τοπικές Διοικούσες πανελλαδικά.
 • Την Παρασκευή 14/2 συγκέντρωση όλων των εργαζομένων σε κατάλληλο χώρο για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε – ανάλογα με τις διαθέσεις των εργαζομένων - σε κλιμάκωση του αγώνα, προκηρύσσοντας απεργία ή όποια μορφή  κινητοποίησης αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. 
  Η στάση των άλλων παρατάξεων απέναντι στις προτάσεις μας δεν έγινε συνολικά αποδεκτή, γεγονός που όχι μόνο δεν υπηρετεί τα συμφέροντα μας, αλλά ενισχύει τη θέση της εργοδοσίας.
  Μπροστά στην επίθεση της εργοδοσίας, τις  ταχύτατες εξελίξεις δεν χωρούν ταλαντεύσεις, αναμονή για λύσεις στα τραπέζια του «διαλόγου». Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι: κίνημα με τους εργαζόμενους στη γωνία, ανοργάνωτους και ξεμοναχιασμένους στους χώρους δουλειάς απέναντι στον εργοδότη ή με τους εργαζόμενους να αποφασίζουν οι ίδιοι  συμμετέχοντας οργανωμένοι για την επόμενη μέρα, για τη ζωή τους!!!
   
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ .

Επισκέπτες