Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Νοε 2013

Να σημάνει Σ Υ Ν Α Γ Ε Ρ Μ Ο Σ


Να σημάνει  Σ Υ Ν Α Γ Ε Ρ Μ Ο Σ για όλους τους εργαζόμενους
(που θα μείνουν) στον Όμιλο ΟΤΕ
Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Το «πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης» έρχεται σε μια περίοδο συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη. Ο όμιλος εταιριών ΟΤΕ «πρωτοπόρος» - πιλότος σε αντεργατικές επιλογές … ‘’χτυπάει’’ ξανά.
Όσα «κοινωνικά» στολίδια κι αν βάλουν για να καμουφλάρουν το πρόγραμμα μείωσης προσωπικού, το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις του, ένα είναι σίγουρο. Είναι η ουσία, η ραχοκοκαλιά της στρατηγικής του ομίλου κι έχει σκοπό να ενισχύσει την κερδοφορία του και τη θέση του συνολικά στον «ανταγωνισμό» με τα άλλα μονοπώλια του κλάδου.
Η εκτίμησή μας αυτή έχει επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας στο πεδίο της πράξης με τη διαρκή χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και τη διαρκή ενίσχυση του ομίλου με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η χειροτέρευση έχει τη βάση της και τα πιο άγρια χαρακτηριστικά της στις ανατροπές που επεβλήθησαν το 2005 με την κατάπτυστη συμφωνία («1η εθελούσια») του ΟΤΕ με την ΟΜΕ ΟΤΕ. Ειδικά για τους νέους που προσλήφθηκαν μετά , είναι απαράδεκτη η απόσταση που χωρίζει μισθούς και δικαιώματα με αυτά που υπήρχαν πριν την ανατροπή. Τα προγράμματα που ακολούθησαν, «ουρά της εθελούσιας», πρόγραμμα του 2012. μείωσαν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εργαζομένων, μεγάλωσαν τον αριθμό των χαμηλόμισθων με τα ελάχιστα δικαιώματα, τους νοικιασμένους στο ίδιο έργο με τους παλιότερους.
Ο «εκσυγχρονισμός» του ομίλου, η αναδιοργάνωση έρχονται σαν οδοστρωτήρας πάνω σε αμοιβές και δικαιώματα. Οι αλλαγές που προωθεί η εργοδοσία ‘’γεννάνε’’ την εντατικοποίηση, τη συνεχή πίεση για να πιάνονται οι στόχοι. Θέλουν τον εργαζόμενο σε συνεχή κίνηση, να μη παίρνει ανάσα, να μη χάνεται ούτε λεπτό από τον εργάσιμο χρόνο. Αυτό μεγαλώνει τα κέρδη τους, εντείνει την εκμετάλλευση.
Το νέο πρόγραμμα δεν αφορά μόνο όσους δικαιούνται ένταξη σε αυτό. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ. Πολύ περισσότερο τους νέους που πληρώνουν καθημερινά το
«μάρμαρο» των αντεργατικών επιλογών και στόχων του ομίλου. Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στη δουλειά, ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους μισθούς αφού – όπως δείχνει η πείρα – η εργοδοσία αξιοποιεί με όλους τους δυνατούς τρόπους το αντεργατικό νομοθετικό καθεστώς των τελευταίων χρόνων. «Νερό στο μύλο τους» ρίχνουν η ΟΜΕ και τα σωματεία της, με την ενδοτικότητά τους και την προσήλωση στην «εργασιακή ειρήνη».
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η ΕΣΚ ΟΤΕ δεν έχει συνηγορήσει, δεν έχει συμφωνήσει και δεν έχει προσυπογράψει κανένα από τα άθλια μέτρα που τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα. Έχουμε διαχωρίσει τη θέση μας, από τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της «εργασιακής ειρήνης» και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας.
Σήμερα που τα πράγματα γίνονται καθημερινά όλο και πιο δύσκολα, δεν κρυβόμαστε πίσω από γενικόλογες θέσεις κι ανέξοδες περιγραφές. Αποκαλύπτουμε τα σχέδια, τους στόχους της εργοδοσίας και σας απευθύνουμε έντιμο κάλεσμα εναντίωσης σε όσα μας κάνουν τη ζωή όλο και χειρότερη. Δεν τάζουμε, δεν υποσχόμαστε  εύκολες λύσεις, σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί, γιατί τίποτε δεν χαρίζεται.Δεν πάει άλλο με το υποταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα στον όμιλο . Είναι επιτακτική ανάγκη η  άμεση ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ σε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Να αλλάξουμε χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις τα πράγματα με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στον όμιλο, χωρίς περιορισμούς και τεχνητούς διαχωρισμούς στην οργάνωση της πάλης.  Είναι μεγάλη η δύναμη που έχουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΑΞΙΚΑ  απέναντι στον εργοδότη. Τα ‘’μαγαζάκια’’, η συντεχνιακή ΔΙΑΙΡΕΣΗ κι όλα τα σχετικά είναι «βούτυρο» στο ψωμί του.
Ορθώνουμε μέτωπο αγωνιστικό 
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  
·         Άμεσες προσλήψεις για όσους τελικά αποχωρήσουν. Καμία νέα μείωση των θέσεων εργασίας.
·         Υπογραφή Ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ χωρίς διαχωρισμούς σε Μητρική εταιρία και Θυγατρικές, με εισαγωγικά μισθολογικά  κλιμάκια αυτά της υπάρχουσας ΣΣΕ του ΟΤΕ.
·          Άμεση μετατροπή των συμβάσεων όλων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της δανεικής εργασίας, απορρόφηση όλων των εργαζομένων στις θυγατρικές (ΟΤΕpluse-Value,Mellon κ.λ.π) με σύμβαση εργασίας απ’ ευθείας από τον ΟΤΕ.
·         Παλεύουμε για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, διευθέτησης του ωραρίου των εργαζομένων, το διαχωρισμό του ( με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων) σε ενεργό και ανενεργό χρόνο.
·         Έναν νέο ενιαίο ΕΚΠ που να κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και να προστατεύει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος.
·         Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και ασφάλειας σε όλη την έκταση των εργασιών του ομίλου ΟΤΕ.
Αυτό το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο – πρόταση της ΕΣΚ ΟΤΕ, να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Να συζητηθεί σε κάθε χώρο δουλειάς. Να εμπλουτιστεί με όσα στοιχεία θα το κάνουν ακόμα πιο δυναμικό.
Να μην περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, τη λήξη της ΣΣΕ. Να προετοιμαστούμε από τώρα για την απόκρουση της σχεδιαζόμενης επίθεσης της εργοδοσίας. Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δικών μας αιτημάτων. ΜΠΟΡΟΥΜΕ !
 ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ !
ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ
ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ - ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Επισκέπτες