24 Νοε 2013

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


KANENA «ΣΚΟΝΤΟ» ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !

Η πρόσφατη επιστολή της ΤΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες (ΟΤΕ και συνδικαλιστικές οργανώσεις) - σχετικά  με «το πρόσφατο ατύχημα (ηλεκτροπληξία) σε προσωπικό εργολάβου που δούλευε σε ιστό του ΟΤΕ στην Καρδίτσα», βάζει τον καθένα μπροστά στη δική του ευθύνη
Σε συνδυασμό με εργατικά ατυχήματα συναδέλφων εργαζόμενων στον ΟΤΕ (μέρος μόνο των όσων συμβαίνουν και δεν πνίγονται στο ‘’φιλικό’’) το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζουν τα εξής: 
  1. Η τήρηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας όλων όσων εργάζονται σε εγκαταστάσεις του ομίλου εταιριών ΟΤΕ, αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη.
  2. Κανένας δεν μπορεί να «κουκουλώνει» οτιδήποτε έχει το χαρακτήρα εργατικού ατυχήματος (συμβάντα σε εγκαταστάσεις ΟΤΕ ή στο χρόνο από κα προς τον τόπο εργασίας). Είναι  παράνομος από τη μια  και αντισυναδελφικός από την άλλη, αφού από το «μικρό» ξεκινάνε τα πράγματα και φτάνουν στο μεγάλο, τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του εργαζόμενου.
  3. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις – αποδέκτες της επιστολής της ΤΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – έχουν υποχρέωση να πάρουν άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση πλήρους διασφάλισης των εργαζομένων στον τομέα ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 
  4. Η εργοδοσία, αποθρασυμμένη - και από την ανοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων – υποτάσσει τα πάντα στη στρατηγική επιδίωξη της «μείωσης του λειτουργικού κόστους» . Που χώρος και χρόνος για ουσιαστική συντήρηση των εγκαταστάσεων μέσα από τη συνεχή μείωση των εργαζομένων; 
Για την ΕΣΚ ΟΤΕ, τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ δεν αποτελούν έκπληξη. Επιβεβαιώνουν και σε αυτόν τον τομέα τις εκτιμήσεις για την πορεία που παίρνουν τα πράγματα. Με κινητοποίηση όλων των εργαζόμενων σε κάθε τόπο δουλειάς του ομίλου να απαιτήσουμε ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων. Καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία  με τους μηχανισμούς της (ΕΣΥΠΠ κλπ.), στους ‘’φύλακες’’ της ΥΑΕ σε ΟΜΕ – ΠΕΤ κλπ. 
Να ξεδιπλώσουμε το σύνολο των αναγκών μας σε ότι αφορά την ΥΓΕΙΑ και τη ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ χωρίς κανένα σκόντο. Ναι κοστίζουν στον εργοδότη τα αναγκαία μέτρα, ναι συμφέρει τον εργοδότη να τρέχουμε συνεχώς και περισσότερο, όμως αυτό υποσκάπτει και υπονομεύει την ΥΓΕΙΑ μας στρέφεται ενάντιά μας.  Άρα προχωράμε με διεκδικήσεις όλων των μέτρων που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους. Η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας σε όλους τους τομείς από το φρεάτιο μέχρι τα τηλεφωνικά κέντρα είναι ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΛΗΣ των ίδιων των εργαζομένων. Μαζί με την ΕΣΚ ΟΤΕ, έχουμε τη δύναμη να οργανωθούμε και  να τα καταφέρουμε.

 

Επισκέπτες