Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

15 Νοε 2013

Νέα προγράμματα « οικειοθελούς αποχώρησης» - απόλυσης από τον ΟΤΕ


Νέα προγράμματα « οικειοθελούς αποχώρησης» - απόλυσης από τον ΟΤΕ
Νέα εκβιαστικά διλήμματα για τους εργαζόμενους

 Την Πέμπτη 14-11 έγινε συνάντηση της Διοίκησης του ΟΤΕ με την ΟΜΕ –ΟΤΕ.  Στην συνάντηση αυτή η Διοίκηση ενημέρωσε για την απόφασή της να προχωρήσει μονομερώς και άμεσα σε νέα προγράμματα « οικειοθελούς αποχώρησης» πλέον των 1000 εργαζομένων από τον ΟΤΕ, με νέα εκβιαστικά διλήμματα, ασφυκτικές προθεσμίες και «σειρά προτεραιότητας για απόλυση».
   Ενώ η ίδια η Διοίκηση είχε αναβάλει στις 23/10 την ανακοίνωση των προγραμμάτων, με αφορμή τις εξαγγελίες από την κυβέρνηση για επικείμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό και τα όρια συνταξιοδότησης, σήμερα επανέρχεται χωρίς να έχει υπάρξει καμία υποτιθέμενη νομοθετική ρύθμιση - «διασφάλιση» όσων ενταχθούν, με ασφυκτικές ημερομηνίες υλοποίησης και μόνο με υποσχέσεις, όταν νόμοι και κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων ανατρέπονται με νυκτερινές τροπολογίες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.
Όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό και η εντατικοποίηση της εργασίας έχει κτυπήσει κόκκινο, για να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία, προχωρά σε νέα μείωση 1100 θέσεων εργασίας.
Αρνείται συστηματικά να δεσμευτεί για νέες προσλήψεις, το σταμάτημα της δανεικής εργασίας μέσω θυγατρικών και τρίτων εταιρειών με συνθήκες γαλέρας και εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ΣΣΕ και δικαιώματα.  
Οι κινήσεις της εργοδοσίας είναι ενταγμένες στη στρατηγική της για συνεχή μείωση του «λειτουργικού κόστους» με τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων.  Έτσι εξασφαλίζει την κερδοφορία της και ενισχύει τη θέση της στον «ανταγωνισμό».  
Το γεγονός ότι ‘’παίζει’’ με τα ποσοστά αναπλήρωσης του καθαρού μισθού και «τιμωρεί» με το 70% όσους αντιστάθηκαν στα εκβιαστικά διλήμματα και δεν εντάχθηκαν στα προγράμματα  του 2012 - τα οποία και πέρσι θα ήταν τα τελευταία - και αυξάνει το ποσοστό μέχρι και 95% σε όσους θέλουν πολλά χρόνια για να τους σαγηνεύσει να αναλάβουν το ρίσκο δείχνει και το μέγεθος του εκβιασμού.
Τα προγράμματα « οικειοθελούς αποχώρησης» - απόλυσης από τον ΟΤΕ


Όσον αφορά τα προγράμματα πρόκειται για δύο κατηγορίες, Α και Β.
Η κατηγορία Α αφορά συναδέλφους που, με τα σημερινά δεδομένα, βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και έχει 3 υποκατηγορίες Α1, Α2, Α3.
Η Α1 αναφέρεται σε συναδέλφους οι οποίοι συμπληρώνουν μέχρι 31-12-13 δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης. Σ’ αυτούς δίνεται κίνητρο ύψους 25.000 €. Αν για τη συμπλήρωση απαιτείται εξαγορά του στρατού και έχουν ήδη συμπληρώσει το 58ο έτος ηλικίας, τότε δίνεται και το ανάλογο ποσό για την εξαγορά.
Η Α2 αφορά συναδέλφους που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας, δεν έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας αλλά το συμπληρώνουν έως 31/12/2020 και έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με αναστολή σύνταξης. Στους συναδέλφους αυτούς δίνεται κίνητρο το ποσό για την εξαγορά του στρατού, αν απαιτείται και το 90% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών που δικαιούνται έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Εξαιρούνται όσοι συμπληρώνουν 35ετια μέχρι 31/12/2015
Η Α3 περίπτωση είναι παρόμοια με το περυσινό πρόγραμμα και αφορά συναδέλφους που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μέχρι 31/12/1992, έχουν συμπληρώσει  10 έτη υπηρεσίας στον ΟΤΕ μέχρι 31/12/2013 και αποκτούν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης πλήρη ή μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Στους συναδέλφους αυτούς δίνεται κίνητρο το τυχόν απαιτούμενο ποσό για την εξαγορά του στρατού, ποσοστό 70-85% του καθαρού μισθού για πλήρη και 80-95% για μειωμένη ανάλογα με το πότε ο κάθε συνάδελφος δικαιούται σύνταξη.
Το απαιτούμενο ποσό για τις εισφορές αυτασφάλισης δεν διευκρινίζεται από τώρα το πώς θα δοθεί. Εξαρτάται από το αν ψηφισθεί ή όχι νομοθετική ρύθμιση.
Η κατηγορία Β δεν έχει σχέση με τη συνταξιοδότηση και έχει 4 υποκατηγορίες Β1,Β2,Β3,Β4.
Η Β1 αφορά συναδέλφους που έως το τέλος του 2013 έχουν τουλάχιστον 25 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ. Στους συναδέλφους αυτούς θα δοθούν καθαροί μισθοί τριών ετών (3*14=42)
Η Β2 είναι ίδια με την προηγούμενη και αφορά δικηγόρους με υπηρεσία τουλάχιστον 20 χρόνια.
Η Β3 αφορά τις καθαρίστριες συνεχούς απασχόλησης με πλήρες ή μειωμένο ωράριο χωρίς περιορισμό προϋπηρεσίας, στις οποίες για να δεχθούν την απόλυσή τους δίνονται 3 χρόνια μισθοί σε όσες είναι πλήρους απασχόλησης και όχι λιγότερο από 55000 και 4 χρόνια μισθοί σε όσες είναι μειωμένης απασχόλησης ( όχι λιγότερο από 40000 ευρώ). Ο εκβιασμός στο μεγαλείο του.
Το Β4 πρόγραμμα αφορά συναδέλφους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ειδικής άδειας με μειωμένες αποδοχές (από το κλείσιμο καταστημάτων) η απουσιάζουν για ειδικούς λόγους       ( άδεια χωρίς αποδοχές, κ.α.) από τον ΟΤΕ.
Σε όλες τις περιπτώσεις προστίθεται η κατά περίπτωση δικαιούμενη αποζημίωση απόλυσης   ( εφ’ άπαξ ΟΤΕ).
Σε όσους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, αφορούν τα προγράμματα θα σταλούν προσωπικές επιστολές.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η Διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλεύεται κάθε φορά για δικό της όφελος, το νομοθετικό οπλοστάσιο και εντείνει με τα παπαγαλάκια της την ανασφάλεια που δημιουργεί στους εργαζόμενους η κυβερνητική πολιτική. Πράγματι, Αυτοί είναι ένα. Εταίροι. Ο ένας δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και ό άλλος «πουλάει την αυταπάτη» της δήθεν διασφάλισης.
Με τα προγράμματα αυτά ο ΟΤΕ εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία γιατί μειώνει συνεχώς τις θέσεις εργασίας χωρίς να «χρεώνεται» απολύσεις. Εντατικοποιεί την εργασία των υπολοίπων. Καταργεί στην ουσία τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα μας αφού οι όποιες προσλήψεις νέων γίνεται χωρίς αυτά.
Οι εργαζόμενοι καλούνται να « φύγουν», να ζήσουν με λιγότερα και να πιστέψουν την «αλήθεια»  της κυβέρνησης – Διοίκησης ότι διασφαλίζονται από μελλοντικές αλλαγές.
Όσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική καμία διασφάλιση δεν υπάρχει. Η μόνη διασφάλιση για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας για την ανατροπή της. Κανείς δεν θα γλυτώσει με την ατομική λύση της φυγής.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον την εμπειρία να μην αναλάβουν το ρίσκο να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τους κόπους, τους αγώνες μιας ζωής και το μέλλον των παιδιών τους υποκύπτοντας στα εκβιαστικά διλήμματα.  

Επισκέπτες