24 Σεπ 2013

Τοποθέτηση του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ 23 Σεπτέμβρη 2013

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΓΣΕΕ μετά από επιμονή της Αυτόνομης Παρέμβασης  για να αποφασίσει απεργία για αύριο 24 Σεπτέμβρη χωρίς να έχει προκύψει ένα έκτακτο γεγονός. Μια απεργία μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να είναι επιτυχημένη, μαζική, να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τη μεγαλοεργοδοσία. Δε θέλετε όμως όλοι την επιτυχία της. Αλλιώς πως να εξηγηθεί ότι θέλετε να αποφασίσουμε απεργία για αύριο. Χωρίς καμιά ενημέρωση, οργάνωση, σχεδιασμό, θα είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Κοροϊδεύεται τους εργαζόμενους ότι έτσι μπορούν να αντισταθούν, να παρεμποδίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, εσείς που λέτε να ανατραπεί. Πρόκειται για μια απεργία στα χαρτιά.
Πότε θα συνεδριάσουν τα ΔΣ για να μπορέσουν να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας στο κλάδο τους, να πάρουν μέτρα, να ενημερώσουν έστω τους εργαζόμενους;
Πρόκειται για εκφυλισμό των κινητοποιήσεων, για σχέδιο διάλυσης κάθε οργανωμένης αντίστασης της εργατικής τάξης, χτυπήματος των συνδικάτων. Αλλιώς πως να εξηγηθεί η ανακοίνωση από την εφημερίδα Αυγή ότι έχει αποφασίσει απεργία η ΓΣΕΕ χωρίς καν να έχει συνεδριάσει; Κατά τα άλλα κατηγορείτε το ΠΑΜΕ ότι καπελώνει τους αγώνες. Οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αλλά και της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι εγκληματικές.
Η απεργία είναι σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κράτος των μονοπωλίων. Μια απεργία σε φέρνει αντικειμενικά απέναντι στη λειτουργία και την καρδιά του καπιταλισμού, δηλαδή στη διακοπή της καπιταλιστικής παράγωγης. Με βάση αυτό είναι κατανοητός ο λόγος, που η κάθε απεργία συναντά τη λυσσαλέα επίθεση από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
Μια απεργία δεν πραγματοποιείται με στημένο σαματά, με αποφάσεις δια περιφοράς, με φημολογία και παιχνίδια πάνω στις πλάτες των εργατών.
Τέτοιες επιλογές κάνουν αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Αυτοί που
δεν πιστεύουν στη δύναμη της εργατικής τάξης, αυτοί που τα έχουν βρει με την εργοδοσία.
Η απεργία θέλει απεργούς με διακοπή της παράγωγης, όχι ρεπό και άδειες ασθενείας. Θέλει εργάτες στους δρόμους και όχι αντιπροσωπείες σε συγκεντρώσεις.
Προϋποθέτει πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, συζήτηση, γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις από τους ιδίους τους εργαζομένους.
Απαιτούνται μέτρα προστασίας της απεργίας, περιφρούρηση από τους ιδίους τους εργαζομένους, άμυνα απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Απαιτείται καλή οργάνωση, συντονισμός στους κλάδους, στις βιομηχανικές ζώνες, στις περιοχές. Χρειάζεται πλατιά διαφώτιση με ανακοινώσεις, περιοδείες, επαφή με τους εργαζόμενους.
Απεργία δεν είναι μόνο μια απόφαση αλλά η συμμετοχή.
Η δυναμική και η αποτελεσματικότητα μιας απεργίας κρίνεται στη μαζικότητα άρα και στην καλή προετοιμασία της.
Εσείς που σήμερα παίζετε με την απεργία με σκοπό να την εκφυλίσετε, δεν έχετε γραμμή ρήξης με την πολιτική που συμφέρει τα μονοπώλια.
Δεν έχετε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία. Είστε στην ίδια όχθη με τα αφεντικά, υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και των μειωμένων απαιτήσεων, των αγώνων εκτόνωσης.
Έχετε δώσει σαφή δείγματα ως τώρα. Οδηγείτε τους εργαζόμενους στην απεργοσπασία και τα στελέχη σας είναι απεργοσπάστες.
Δεν παίρνετε μέτρα οργάνωσης των απεργιών, δεν μπαίνετε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων. Δεν θέλετε Γενικές Συνελεύσεις, δε συμβάλλετε στη συζήτηση, στην οργάνωση και στον ξεσηκωμό των εργαζομένων.
Δεν ενδιαφέρεστε για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Τις όποιες κινητοποιήσεις, τις θέλετε ως το κατάλληλο σκηνικό, στο δρόμο για να ξελασπώνει το κεφάλαιο από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και για τους κυβερνητικούς θώκους. Προκηρύσσετε «κινητοποιήσεις» στα χαρτιά, χωρίς να κουνάτε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι μέσα στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο κάνετε κάθε φορά. Προκηρύσσετε απεργίες χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τους ίδιους τους εργάτες, χωρίς στοιχειώδη έστω προετοιμασία, στα μουλωχτά, «συσκέπτεστε» χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από τα συνδικαλιστικά όργανα, και ανακοινώνετε επικοινωνιακές και μόνο ντουφεκιές.
Δε θέλετε την απεργία. Την αντιμετωπίζετε ή ως υποχρέωση και αναγκαίο κακό ή σε ένα γενικότερο πλαίσιο αγώνων της βιτρίνας. Κάπως έτσι θέλετε να μετασχηματίσετε και τα σωματεία. Να πεταχτεί από πάνω τους καθετί ταξικό είτε ως αναφορά είτε ως περιεχόμενο.
Νομιμοποιείτε την απεργοσπασία.
Το ΠΑΜΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Ξέρουμε ότι μια απεργία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, φόβος, δυσκολίες. Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά εμείς προτείνουμε
Λέτε ότι «το ΠΑΜΕ δε θέλει αγώνες και κινητοποιήσεις»
Αλήθεια, γνωρίζετε πολλές εργατικές, ή, άλλες κινητοποιήσεις μεγάλης έντασης, που έλειπαν το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις και δεν πρωτοστάτησε στην οργάνωσή τους; Αλλά που να το ξέρετε εσείς. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι γιατί οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά και μαζί με τους εργάτες σε κάθε πρόβλημα, οργανώνουν την πάλη μαζί τους.
Έχετε να επιδείξετε αγώνες μεγαλύτερης έντασης και έκτασης από τους αγώνες των ναυτεργατών, της «Χαλυβουργίας», των αγροτών, της ΜΕΒΓΑΛ, της «Ανακύκλωσης», της ΦΑΓΕ, της PHONEMARKETING κ.α. όπου πρωτοστάτησαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που είναι στη δύναμη του;
Εννοείτε μήπως «"μεγάλης έντασης» κινητοποιήσεις τις απεργίες διάρκειας που προτείνετε και στις οποίες η συμμετοχή των εργαζόμενων με ευθύνη σας είναι ελάχιστη και που τα περισσότερα στελέχη σας τα «μαζεύουν» πρώτοι - πρώτοι στην επιστράτευση και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απεργοσπάστες, όπως τα στελέχη σας στο Εμπόριο, το Φάρμακο, τα Πετρέλαια κλπ;
Έχετε κλάδους με συμμετοχή και μαζικότητα σε απεργίες και απεργιακές εκδηλώσεις πιο μαζικές απ' αυτές του ΠΑΜΕ; Ένα παράδειγμα θα μας αρκούσε. Το αντίθετο κάνατε. Και για να μπει τώρα ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του, για να δούμε τι κάνατε στην 4ωρη στάση εργασίας στις 18 Σεπτέμβρη. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:
ΠΟΕΦΣΕΚ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ) - ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Δεν έβγαλαν ούτε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Ούτε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας, μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπάθησαν.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΦΕΤ: Ούτε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν στη Λορεαλ για να γίνει Γενική Συνέλευση και στάση εργασίας. Το κλαδικό συνδικάτο της Βέροιας έκανε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση στους συναιτερισμούς. Περιοδείες στη ΣΥΝΦΑ, στη Λαβιφαρμ, στην ΠΥΦΑΣΙΝ. Σε εργοστάσια Φαρμάκου στα Μεσόγεια.
Τράπεζες: Τα σωματεία ούτε ανακοινώσεις έβγαλαν, ούτε σε κάποιους χώρους πήγαν. Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκαν απεργοσπάστες. Στην Κύπρου που είναι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τοι σωματείο ούτε καν ανακοίνωση δεν έβγαλε. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πήγαν στην Εθνική, στην ΑΛΦΑ, στην Πειραιώς στον όμιλο(μαρφιν κλπ.). Στην Εμπορική. Στις εισπρακτικές Μέλλον, φερστ ντατα.
Στη ΔΕΗ απεργία ανύπαρκτη. Καμιά δουλειά για να συμμετέχει ο κόσμος. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάναμε συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους της ΔΕΗ, στα Πετρέλαια, στον ΟΤΕ.
ΕΥΔΑΠ. Δεν κουνήθηκε φύλλο. Παρομοίως στη Θεσσαλονίκη.
ΤΥΠΟΣ-ΧΑΡΤΙ:
Στη ΣΟΦΤΕΞ σταση εργασίας και ΓΣ. Το κλαδικό σωματείο Χαρτεργατών έκανε στάση εργασίας σε δύο χώρους. Στα Πρακτορεία Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση. Ακόμα στάση εργασίας και ΓΣ στη Βιβλιοχαρτική. Στην εταιρεία Κουκιάς βιβλιοδετείο στάση και ΓΣ
Στην ΟΙΥΕ: Σκλαβενίτης Απεργοσπάστες τα μέλη της Διοίκησης. Όυτε ανακοίνωση, ούτε παρουσία στελεχών σας σε κανένα χώρο. Βασιλόπουλος: Απεργοσπάστες τα μέλη της Διοίκησης. Καμιά ενημέρωση στους εργαζόμενους. Βερόπουλος –EXTRA-Αττικα-Ικεα το ίδιο.
Ναυτιλιακοί: Ούτε ανακοίνωση έβγαλαν για ενημέρωση. Άλλωστε δυο μήνες έχει να συνεδριάσει το ΔΣ.
Επισιτισμός: Δεν κάνατε τίποτα απολύτως. Στελέχη της ομοσπονδίας ήταν απεργοσπάστες. 
Ενδιαφέρεται το ΠΑΜΕ να φύγει αυτή η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα; Το ΠΑΜΕ δίνει καθημερινά μάχες στους τόπους δουλειάς, όχι μόνο να πειστούν οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά και να δράσουν οργανωμένα ενάντια στα μέτρα που παίρνει. Όχι μόνο να φύγει η κυβέρνηση αλλά και η τάξη που είναι στην εξουσία.
Το ερώτημα είναι τι πρέπει να αντικαταστήσει αυτήν την κυβέρνηση. Και δεν είναι προς όφελος των εργαζόμενων να την αντικαταστήσει μια άλλη κυβέρνηση από κάποιο άλλο κόμμα ή από κάποια άλλη συμμαχία κομμάτων, με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης αλλά με την ίδια στρατηγική.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, μεν, άλλο μείγμα διαχείρισης από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά, η στρατηγική του είναι υπέρ μιας ανταγωνιστικής καπιταλιστικής οικονομίας σε μια ανταγωνιστική καπιταλιστικά Ενωμένη Ευρώπη. Την ίδια ακριβώς στρατηγική με τη σημερινή κυβέρνηση.
Συνεπώς, με ποια γραμμή πρέπει να διεξάγεται η πολιτική πάλη των συνδικάτων; Πού θα στοχεύουν οι ανεβασμένες μορφές πάλης, η πολιτική απεργία; (η οποία πρέπει να γίνει με απεργούς, όχι χωρίς απεργούς, όπως στις απεργίες διάρκειας που εξαγγέλλουν).
Η απάντηση που δίνετε είναι: «Ενάντια στον Σαμαρά και το Μνημόνιο, στην αλλαγή κυβέρνησης». Όχι ενάντια στα μονοπώλια, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, όχι ενάντια συνολικά στα κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση το ΝΑΤΟ κλπ. Και τι αντιπαραθέτετε γι’ αυτό για να το πετύχετε; Άμαζες κινητοποιήσεις, ντουφεκιές στον αέρα, ενταγμένες στις πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ για το μάζεμα ψήφων για την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας. Είστε επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η πρόταση μας. Την έχουμε καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Πανελλαδική, Πανεργατική Απεργία στα μέσα Οκτώβρη, καλά προετοιμασμένη, οργανωμένη. Τέτοια απεργία που να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Να μην λειτουργήσει καμιά επιχείρηση. Κανένας εργαζόμενος να μην πάει στη δουλειά. Να πλημμυρήσουν οι δρόμοι. Τα μαγαζιά να κλείσουν, οι αγρότες να βγουν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες.
Να απαιτήσουμε:
-Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητα τους και να υπογράφει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ.
-Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να δοθεί σε όλους τους άνεργους και όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα.
-Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα και να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην παιδεία την υγεία την πρόνοια. Καμιά απόλυση στον ιδιωτικό τομέα.
Να καταργηθούν άμεσα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις συντάξεις, να επανέλθουν η 13η και 14 επικουρική σύνταξη, να επιστραφούν στα ταμεία τα κλεμμένα και παρακρατημένα από το κράτος και τους εργοδότες.
Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια των εργαζόμενων.

Επισκέπτες