16 Αυγ 2013

Καλοκαίρι -«φωτιά» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να απαντήσουμε τώρα !

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Μέρες καλοκαιριού και η αντιλαϊκή επίθεση, η χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων, συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Στο κατακαλόκαιρο ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και καταργήθηκε με νόμο η κυριακάτικη αργία, ένα ακόμη δώρο στα μονοπώλια.
Τα σούρτα – φέρτα των ιμπεριαλιστών, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΗΠΑ δεν προσφέρονται για … λαϊκά πανηγύρια. Ο πρωθυπουργός διαλάλησε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, την αντιλαϊκή πραμάτειά του και κάλεσε τα αμερικάνικα μονοπώλια στο ‘’τραπέζι’’ που έχει στρώσει η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Καμία εμπιστοσύνη στα περί «ειρήνης», «σταθερότητας» κλπ. Οι εργαζόμενοι καλούμαστε σε επαγρύπνηση. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς γύρω από τους ενεργειακούς πόρους και τη μεταφορά τους, είναι επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Όπως τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της – χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι.
Το «Διακοπές για όλους» με 110.000 εισιτήρια για τη διετία 2013-2014 (έναντι 500.000 το 2011) είναι σκέτη πρόκληση σε συνδυασμό με την ανεργία στο 27,6%, και σχεδόν 1,4 εκατομμύρια επίσημα άνεργους με το ποσοστό στους νέους (15-24) άνεργους  στο  64,9% ! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ οι 73 στους 100 Έλληνες δε θα κάνουν καθόλου διακοπές, ενώ από το υπόλοιπο 27%, το 80% θα κάνει διακοπές το πολύ 5 ημερών. Τι κι αν η χώρα μας έχει αμέτρητα χιλιόμετρα ακτών, πολλά νησιά και μεγάλη σε έκταση ξενοδοχειακή υποδομή, χωρίς οικονομικές δυνατότητες δεν γίνεται τίποτα για το όνειρο της ολιγοήμερης έστω καλοκαιρινής απόδρασης. Τι να πούμε για τα 901.194 νοικοκυριά με 2,34 εκατομμύρια μέλη που ζουν σε συνθήκες φτώχειας…

Στους τομείς ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ σημειώνεται σημαντική χειροτέρευση. Με τις ρυθμίσεις σε Γυμνάσιο - Λύκειο ΕΠΑΛ, δεκάδες χιλιάδες μαθητές οδηγούνται εκτός εκπαίδευσης. Επιπλέον κάθε μαθητής των ΕΠΑΛ για να πάρει το απολυτήριο ουσιαστικά είναι υποχρεωμένος να προσφέρει πάνω από 700 ώρες τζάμπα εργασία! Από τα κυοφορούμενα σχέδια για το Λύκειο, προκύπτει το σχολείο-«εξεταστικό κέντρο».  Στην υγεία με την κατάργηση 8 νοσοκομείων, την «κινητικότητα» 1.618 εργαζόμενων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι ακόμη χειρότερες, σε όφελος του καραδοκούντος ιδιωτικού τομέα που τάζει «λαγούς με πετραχήλια».
Στα οικονομικά βάρη των εργαζομένων έρχονται να προστεθούν το νέο χαράτσι, οι πρόσφατες αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια οικιακής χρήσης της ΔΕΗ και στα τέλη  ανανεώσιμων πηγών. Οι βιομήχανοι απαιτούν ακόμα πιο φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, παρά τις μειώσεις στα τιμολόγια μέσης – υψηλής τάσης που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Για το νερό έπεται συνέχεια με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ – ΕΥΔΑΘ κλπ. Η συγκυβέρνηση μας περιμένει στη γωνία με πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες και νέα χαράτσια το 2014.
Στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη συνεργασία μεγάλων εταιριών με μυστικές υπηρεσίες και πλήρη παράδοση στοιχείων και δεδομένων των επικοινωνιών σε όλους τους τομείς.
Ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε σημαντικά κέρδη ύψους 223 εκ. ευρώ - παρά την κρίση -  στο 1ο εξάμηνο του 2013 και  μείωση της μισθοδοσίας κατά 18% στη σταθερή τηλεφωνία λόγω των «προγραμμάτων». Σε όλες τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμο είδος για την επιτυχία των επιχειρηματικών σχεδίων. Τα πράγματα θα είναι χειρότερα στη συνέχεια, αν δεν παραμεριστούν οι συμβιβασμένοι από την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν υπάρξει σημαντική συσπείρωση εργαζομένων στις ταξικές δυνάμεις, στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ και στο ΠΑΜΕ.
Παρά την ασύστολη κυβερνητική – και όχι μόνο – προπαγάνδα για τις απολύσεις χιλιάδων στο δημόσιο , η αλήθεια είναι ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα θυσιαστούν στο βωμό της ΕΕ και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκβιασμοί κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, αν εμείς οι εργαζόμενοι δεν δώσουμε ΤΩΡΑ την πρέπουσα λαϊκή απάντηση. Θέλουν φτηνούς εργάτες χωρίς δικαιώματα, συνταξιούχους με συντάξεις πείνας. Να περάσουμε από την αναμονή στη δράση, που σημαίνει αγωνιστική οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ με επιτροπές αγώνα που θα προκύψουν από Γενικές Συνελεύσεις. Να βγούμε μπροστά, πριν να είναι αργά, αποτρέποντας τα χειρότερα που έρχονται, διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν. Πίσω από τους «καυγάδες» για το μείγμα διαχείρισης κρύβουν την αλήθεια ότι μας περιμένουν νέα δεινά είτε με το ένα είτε με το άλλο μείγμα διαχείρισης.
Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε και να ανοίξουμε το δρόμο ανατροπής αυτής της πολιτικής και νέα οργάνωση της οικονομίας, με κεντρικό σχεδιασμό – εργατικό λαϊκό έλεγχο, τη Λαϊκή Συμμαχία στην εξουσία και τα μέσα παραγωγής λαϊκή ιδιοκτησία.

Επισκέπτες