Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

29 Μαΐ 2013

H NEA ΣΣΕ ΤΗΣ ΟΜΕ … ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΚ ΟΤΕΣτις 24/05/2013 υπογράφτηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά θεσμικά ζητήματα. Η πλειοψηφία ( ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ κλπ.) της ΟΜΕ ΟΤΕ ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε να δει κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη που ακολουθεί χρόνια τώρα: «Υπεύθυνες» διαπραγματεύσεις, «διάλογος - διαβούλευση», «ανταγωνιστικότητα», «εργασιακή ειρήνη» κλπ, μακριά  από κάθε λογική και σκέψη για αγωνιστική διεκδίκηση στόχων βελτίωσης της θέσης όλων των εργαζομένων στον όμιλο εταιρειών ΟΤΕ. Απέφυγε συνειδητά να αξιοποιήσει τη δύναμη των εργαζομένων, τη μόνη που θα μπορούσε να βάλει φρένο στις  απαιτήσεις της εργοδοσίας του ΟΤΕ.
Όταν η τρικομματική κυβέρνηση – την οποία πολιτικά στηρίζουν - έχει εξοπλίσει το κεφάλαιο συνολικά και την εργοδοσία του ομίλου με ένα τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα πείσεις τη Διοίκηση να δείξει «υπευθυνότητα» και να παραιτηθεί από τη χρήση του. Όταν αυτό συμβαίνει είναι γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλλίτερα τα σχέδια της. Είναι «φυσικό» λοιπόν και αυτή η ΣΣΕ να έχει τη σφραγίδα της υποχώρησης και του συμβιβασμού.
H ΕΣΚ ΟΤΕ διαβλέποντας αρκετά νωρίς την πορεία των εξελίξεων, διατύπωσε τη θέση για αγωνιστική διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ, που θα κατοχυρώνει ότι:
  • Κανείς εργαζόμενος στον όμιλο ΟΤΕ δεν θα αμείβεται λιγότερο από τις υπάρχουσες ΣΣΕ σε ΟΤΕ - COSMOTE ανά κατηγορία και στάθμη εκπαίδευσης.
  • Τη συνέχιση όλων των όρων και προϋποθέσεων παλαιότερων ΣΣΕ που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Κανείς διαχωρισμός μεταξύ νέων και παλιών εργαζόμενων.
  • Απρόσκοπτη χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν άμεση εξαρτημένη σχέση εργασίας με τον ΟΤΕ – COSMOTE, σταμάτημα της δανεικής εργασίας, κλείσιμο των θυγατρικών.
  • Τα αιτήματα αυτά - έθετε και διεκδικούσε την ικανοποίηση τους - καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
1)      Η συγκεκριμένη ΣΣΕ, όχι μόνο δεν κατεδαφίζει τις «μνημονιακές πρακτικές και  ρυθμίσεις» αλλά διατηρεί την απαράδεκτη ανισοτιμία ανάμεσα στους εργαζόμενους αφού, αφήνει απέξω ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στον όμιλο, τους εργαζόμενους σε ΟΤEplus, E-value και τις άλλες θυγατρικές
2)        Βάζει στο καλάθι του εργοδότη το ποσό του 1% που ήταν υποχρεωμένη ( βάσει ΣΣΕ) να καταβάλει για την ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής από το 2013 με την έναρξη της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και
3)      Δίνει το περιθώριο στη Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ, να προετοιμάσει την επόμενη σαρωτική επίθεση– μέσα στο 2014 – σε μισθούς και δικαιώματα. Οι «υποχωρήσεις» της στα θεσμικά αυτό το στόχο υπηρετούν.
H ΕΣΚ ΟΤΕ για όλους αυτούς τους λόγους δεν έδωσε εξουσιοδότηση υπογραφής της ΣΣΕ. Απορρίπτουμε τα επιχειρήματα και τις δικαιολογίες όσων έδωσαν θετική ψήφο στη υπογραφή της σύμβασης. Το δικό μας κριτήριο δεν είναι το «μη χείρον βέλτιστον». Στη δική μας ζυγαριά βαραίνει η ανάγκη επίλυσης προβλημάτων για το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο . Όταν μιλάμε για ενότητα, εννοούμε – στην πράξη – ενότητα όλων των εργαζομένων χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις σε μισθούς, δικαιώματα κλπ.

Η επόμενη ημέρα, με δεδομένο το κατηγορηματικό όχι της ΕΣΚ ΟΤΕ στη σύμβαση της πλειοψηφίας, αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένη την ηγεσία της ΑΣΕ που μέρες τώρα σκορπούσε στον αέρα ψέματα και συκοφαντίες. Θα συνεχίσει την κατρακύλα, γιατί ο αντικομμουνισμός και οι επιθέσεις στις ταξικές δυνάμεις … δεν έχουν πάτο.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Είναι βέβαιο πως η εργοδοσία θα αξιοποιήσει όσο μπορεί καλύτερα την «εργασιακή ειρήνη» που της εξασφάλισαν, ακόμα μια φορά, οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Η μόνη διασφάλιση για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος της καθημερινής αγωνιστικής συσπείρωσης όλων των εργαζομένων, σε κάθε χώρο δουλειάς, για τα καθημερινά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα. Η οργανωμένη εναντίωση σε πράξεις και επιδιώξεις της εργοδοσίας που κάνουν καθημερινά τη ζωή μας όλο και πιο δύσκολη.
Απέναντί μας δεν είναι απλά οι «μνημονιακοί νόμοι» - που λένε όσοι θέλουν να πείσουν - για άλλες συνταγές διαχείρισης της πολιτικής του κεφαλαίου. Απέναντί μας είναι το κεφάλαιο, οι φορείς του, μαζί με τη συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Αυτοί είναι  που έχουν βάλει στο στόχαστρο την εργατική τάξη και επιδιώκουν – «δια πυρός και σιδήρου» τη συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης (μισθοί, ασφάλιση, Υγεία, παιδεία επιδόματα ανέργων , συντάξεις κλπ.).
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Η συσπείρωση με την ΕΣΚ, με το κλαδικό συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ, ο ταξικός αγώνας με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, είναι η μόνη ρεαλιστική – αποτελεσματική διέξοδος.
Εμπρός λοιπόν, με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας
Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιρειών ΟΤΕ να αγωνιστούμε ανυποχώρητα και να διεκδικήσουμε  την υπογραφή ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ, Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ νέων και παλιών εργαζόμενων, σταμάτημα της δανεικής εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

ΝΑ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΙ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΟΤΕ.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.

Επισκέπτες