Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

15 Μαΐ 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΣΤΗΝ COSMOTE


Τη στιγμή που συμβιβάζεσαι για λιγότερα από όσο αξίζεις, παίρνεις λιγότερα από όσα συμβιβάζεσαι.
   
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Εδώ και περίπου τρείς μήνες το σωματείο μας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ για την υπογραφή ΣΣΕ. Από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε τη θέση μας ότι το σωματείο πρέπει να υπογράψει ΣΣΕ που θα:
  • κατοχυρώνει  το σημερινό επίπεδο αμοιβών για όλους
  • διασφαλίζει την συνέχιση της εφαρμογής όρων και προϋποθέσεων  παλαιότερων ΣΣΕ που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
  • καταργεί το διαχωρισμό σε παλιούς και νέους.
  • καταργεί την δανεική εργασία.
    Από αυτή την αφετηρία συμμετείχαμε στην από κοινού διαμόρφωση με τις υπόλοιπες παρατάξεις του σωματείου μας ενός διαπραγματευτικού πλαισίου το οποίο μπορεί να μην καλύπτει στο σύνολο τις ανάγκες των συναδέλφων μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, αλλά μπορεί να αποτελεί μια αξιοπρεπή βάση για αγώνες και διεκδικήσεις που να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
     Το διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο καταλήξαμε συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες που αποτελούν κόκκινες γραμμές για το σωματείο και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ:
1.      Διασφάλιση των κεκτημένων (οικονομικών & θεσμικών) των προηγούμενων ΣΣΕ.
2.      Άρση της μονομερούς απόφασης της Διοίκησης για πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
3.      Σε περίπτωση νέας πρόσληψης COSMOTE, ο εισαγωγικός μισθός να μην είναι κατώτερος του κατώτατου μισθολογικού κλιμακίου της COSMOTE.
4.      Διασφάλιση θέσεων εργασίας.

 
    Με βάση τα παραπάνω με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των συναδέλφων μας, των αποκλειστικών παραγωγών των κερδών της Cosmote, και χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας αλλά και για τη στάση των παρατάξεων ΑΚΕ και Προοδευτικής κινηθήκαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
     Στις 9/5 όμως, την ήμερα ανακοίνωσης καθαρών κερδών 162 εκ. ευρώ από την διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, στην συνάντηση που είχαμε με την διευθύντρια προσωπικού η εταιρεία επέμεινε στην πρόταση της για μείωση του ονομαστικού βασικού μισθού σε υπάρχοντες και νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους κατά 20% με υποτιθέμενη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των  καταβαλλόμενων επιδομάτων.
Δεν τους φτάνουν τα κέρδη τους, που τρέχουν με ρυθμούς Ολυμπιάδας, δεν τους φτάνει η εργασία 5000 νέων συναδέλφων με μισθούς πείνας και άσχημες συνθήκες στις δουλεμπορικές θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ, θέλουν να διαλύσουν τα πάντα για να εκτοξεύσουν τη κερδοφορία τους σε δυσθεώρητα ύψη. Θέλουν να υπογράψουμε σύμβαση κουρελόχαρτο που θα αποτελεί τη βάση για τη σύναψη μιας νέας "σύγχρονης" Ομιλικής σύμβασης το 2015. Μιας σύμβασης που θα κάνει  το βασικό μισθό χαρτζιλίκι και το υπόλοιπο μέρος του μισθού θα είναι επιδόματα με βάση την "απόδοση" και την "αξιολόγηση".
       Η άτεγκτη τοποθέτηση της εταιρείας πάτησε πάνω στην στάση που κράτησαν οι παρατάξεις ΑΚΕ και Προοδευτική οι οποίες παρά την απόφαση του Δ.Σ και χωρίς να ενημερώσουν τα μέλη του αντιπρότειναν 10% μείωση στο συμβατικό μισθό με επαναφορά του στις 1/1/2015 στα πρότυπα της σύμβασης που υπέγραψε το 2011 η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Σήμερα λοιπόν 15/5 έρχεται η εταιρία παίρνοντας πάσα από τη πλειοψηφία του Σωματείου μας ΑΚΕ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και αντιπροτείνει 7% μείωση στο συμβατικό μισθό για το υπάρχον προσωπικό με επαναφορά του στις 1/1/2015  και 13% για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
  Υπό αυτές τις συνθήκες η παράταξη μας η ΕΣΚ-ΟΤΕ δεν μπορεί να προσέλθει σε στημένες συναντήσεις με σημαδεμένα χαρτιά. Αποχωρούμε από την διαπραγματευτική ομάδα και στο έκτακτο Δ.Σ της 16/5, στο οποίο καλούμε όλους τους συναδέλφους να το παρακολουθήσουν, θα επιμείνουμε στη θέση μας που σε γενικές γραμμές ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ρεαλισμός δεν είναι η υποχωρητικότητα και η παραδοχή της αυθαιρεσίας των αφεντικών. Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο - και πιο μεγαλειώδες - από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή χειρότερα, για να αποφύγει «φασαρίες».
ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΤΑ ΟΧΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΝΑΙ.
Πρέπει να τελειώνουμε συνάδελφοι και με τις αυταπάτες που σπέρνουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες παρατάξεων (ΑΚΕ, Προοδευτική) που τάχα παρουσιάζονται σοκαρισμένες από τη στάση της εταιρίας. Συνεχίζουν όμως να καλλιεργούν στους εργαζόμενους, τον εφησυχασμό και την αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα ορισμένοι να προπαγανδίζουν τις «γνώσεις» που παίρνουν από τα σεμινάρια την ξεπουλημένης UNI. Ότι δηλαδή πρέπει να εμπιστευόμαστε την εταιρία και να μην μπαίνουμε σε «επικίνδυνες» κινητοποιήσεις. Με βάση αυτά είναι φυσικό να μην κάνουν τίποτε, ούτε για την ενημέρωση των εργαζομένων, ούτε για την συσπείρωσή τους στο σωματείο, ούτε βέβαια και καμιά προετοιμασία για μια αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της εταιρείας.
Η ΕΣΚ-ΟΤΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στα επικοινωνιακά παιχνίδια του Ομίλου ΟΤΕ, που καμώνεται τον ευεργέτη στην παραμεθόριο της πατρίδας μας και στις «έκπληκτες» συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους, ώστε να μην υλοποιηθούν οι προτάσεις της εταιρίας.
Η ΕΣΚ-ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού. Η διοίκηση του ΟΤΕ εκφράζει τις επιδιώξεις της, τα θέλω της. Θέλει να καταργήσει ΣΣΕ, κατακτήσεις και δικαιώματα. Όμως ΔΕΝ καταργήθηκαν και θα ισχύουν όσο εμείς τα υπερασπιζόμαστε.

Είναι χρέος των εργαζομένων να τους δώσουμε την απάντηση

ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ «τους έκπληκτους»

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!

                                                                                                                                                                       Μην τους φοβάσαι
                                                                                                                                                                                   στον φόβο σου
                                                                                                                                                                                                ποντάρουν.
Γ.Ρίτσος
 Επισκέπτες