Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

19 Μαΐ 2013

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΚ-ΟΤΕ ΣΤΟ 38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ


Τα απογοητευτικά για τους καπιταλιστές στοιχεία έρχεται να επιβεβαιώσει με έκθεσή της και η Moody's, διαπιστώνοντας ότι «τους τελευταίους τρεις μήνες η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει την ορμή της μετά την επιβράδυνση του περασμένου έτους», ενώ για αρκετές χώρες εκτιμά πως είναι «απίθανο οι οικονομίες τους να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ιδιαίτερα για την οικονομία της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι θα γνωρίσει βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια συρρίκνωση απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ και για τις ΗΠΑ εκτιμά ότι δε θα αργήσουν να φανούν οι επιπτώσεις απ' τις αυτόματες περικοπές δαπανών.
Εμείς οι εργαζόμενοι – σύνεδροι στο 38ο τακτικό συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ καταγγέλλουμε ότι στη Βόρειο Αφρική και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι τα σύνορα με το Ιράν προετοιμάζονται γεωπολιτικής τάξεως μεταβολές, την ώρα που ο πόλεμος στη Συρία είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Σε κάθε περίπτωση καθημερινά επιβεβαιώνεται πως προετοιμάζεται το έδαφος για συνολικότερη επίθεση κατά της Συρίας, στην οποία εμπλέκονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από κοινού με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Η ΕΣΚ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει κι αυτήν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους σχεδιασμούς.

Επιβεβαιώνονται καθημερινά η εκτίμηση και οι επεξεργασίες των ταξικών δυνάμεων, για τη φύση και την αιτία της κρίσης, που δεν είναι άλλη από την υπερσυσσώρευση όλου του παραγόμενου πλούτου σε όλο και λιγότερα καπιταλιστικά χέρια. Υπερσυσσώρευση όμως που δεν μπορεί πλέον να επανεπενδυθεί και να προσφέρει τα προσδοκώμενα για  αυτούς κέρδη. Έτσι διεξάγουν βίαια επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να τα εξασφαλίσουν. Στις ΣΣΕ και συνολικά τις εργασιακές σχέσεις, στο δημόσιο πλούτο, στα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Στη χώρα μας αρωγοί στις επιδιώξεις τους χωρίς προσχήματα πλέον τάσσονται η κυβέρνηση με νόμους και ανοιχτή καταστολή, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός,  αντιμνημονιακές δυνάμεις που εφαρμόζουν τους όρους του  μνημονίου με κάθε ευκαιρία και αποτρέπουν το βλέμμα του λαού από το πραγματικό αίτιο, φασιστικές δυνάμεις που τάσσονται ανοιχτά με τα συμφέροντα των εφοπλιστών που τους χρηματοδοτούν για να δυναμώσουν την καταστολή ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.  Ο πόλεμος που λύνει σε τελευταία ανάλυση την αμφισβήτηση του ενός μονοπωλίου απέναντι στην κυριαρχία του άλλου, σε μια τόσο βαθιά οικονομική κρίση, είναι και αυτός προ των πυλών. Οι λαοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν και αυτή την επιλογή των μονοπωλίων χωρίς το παραμικρό κέρδος για αυτούς.
Πιο συγκεκριμένα η επίθεση ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ διεξάγεται στα εξής μέτωπα:
ΜΕ ΤΗ ΕΓΣΣΕ
Η υπογραφή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων -πλην ΣΕΒ- της λεγόμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013 αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Η «νέα σύμβαση» αφήνει απέξω όλα τα μισθολογικά ζητήματα και απλά επαναβεβαιώνει το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων συμβάσεων, ενώ διατηρεί προσωρινά το επίδομα γάμου, αλλά και αυτό μειωμένο, αφού υπολογίζεται σε μικρότερους μισθούς. Ετσι, στην πράξη, η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της αποδέχτηκε τη μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, όπως και το πάγωμα των τριετιών, που επέβαλε η κυβέρνηση πριν από 15 μήνες. Αποδέχτηκε και υπέγραψε την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που μονομερώς είχε επιβάλει η κυβέρνηση, αφού δέχτηκε ατόφια όλα τα αποτελέσματα που προκάλεσαν η γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και οι σχετικοί αντεργατικοί νόμοι. Δεν υπερασπίστηκε τον κατώτερο μισθό και συνολικά την Εθνική Σύμβαση και οικειοθελώς παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, έδωσε πολιτική νομιμοποίηση στις αντεργατικές ανατροπές και αναγόρευσε την κυβέρνηση ως τον απόλυτο ρυθμιστή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προβάλλοντας  τον ισχυρισμό ότι με την υπογραφή της «κράτησε ζωντανό το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων», τη στιγμή που αυτό το οποίο συμφώνησε με τις εργοδοτικές οργανώσεις είναι ότι είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Εκεί οδηγεί η ταύτισή της με το στρατηγικό στόχο των μονοπωλίων για την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας», που αποτελεί και κυρίαρχη πολιτική όλων των πολιτικών κομμάτων που υποκλίνονται στον καπιταλισμό και τον ευρωμονόδρομο.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ανακόψουν την επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους, με όπλο τους την αλληλεγγύη, να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας. Να μετατρέψουν την πρόταση του ΠΑΜΕ για υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε καθολικό αίτημα όλων των εργαζομένων και στη βάση αυτή να οργανώσουν την πάλη τους.
Να δυναμώσει η γραμμή της ταξικής πάλης και όχι της κοινωνικής συναίνεσης. Να απαλλαγούν οι εργάτες από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να αποδεχθούν ως τετελεσμένους τους νόμους, τα σχέδια του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας. Ολοι για έναν και ένας για όλους για να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν.
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την επιστράτευση. Οι ταξικές δυνάμεις αποδείξαμε για μια ακόμα φορά ότι η επιστράτευση σπάει με απεργία και ότι μόνο η μαζική λαϊκή πάλη, η αλληλεγγύη μπορεί να βάλει στο περιθώριο τα φύλλα επίταξης. Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή ενέργεια της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ που έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει απεργία και από κοινού με τον κρατικό μηχανισμό να οργανώνει την απεργοσπασία σε όλα τα σχολεία. Καταγγέλλουμε την δίωξη της συνδικαλιστικής δίωξης με τις ταξικές αντεργατικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου και απέναντι στο ήδη διαλυμένο λαϊκό εισόδημα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης προετοιμάζουν τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία για το 2014, να τα επεκτείνουν σε κάθε σπιθαμή γης, όπως σε αγροτικές καλλιέργειες, αγροτεμάχια, μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις. Στήνουν νέες φοροθηλιές στο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων.
ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, όλες τις ηλικίες. Αφορά τις συντάξεις, την Υγεία, την Πρόνοια. Όλα έχουν μπει σε κίνδυνο. Κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με βασικά χαρακτηριστικά:
  • Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
  • Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, φύλο, ηλικία, ειδικά για τα ΑμΕΑ.
  • Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου.
  • Να αυξηθούν οι συντάξεις, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προωθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, στην κατεδάφιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς με γνώμονα το κέρδος, στη λεηλασία των λιγνιτικών αποθεμάτων και του υδάτινου δυναμικού της χώρας από τα μονοπώλια, ενώ εντείνεται η διαπάλη ΗΠΑ - Γερμανίας για τον έλεγχο του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Καλούμε σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στην «απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση» του τομέα Ενέργειας, για έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση από την ΕΕ
ΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ τους ΝΑΖΙ
Νερό στο μύλο της κυβέρνησης ρίχνει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή σε κάθε κατασταλτική ενέργεια της κυβέρνησης αποδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και όπλο των αστών ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων. Χύνουν το ίδιο Γκαιμπελικό δηλητήριο σε κάθε αγώνα εργαζομένων οποιουδήποτε κλάδου, καθηγητών, ναυτεργατών, αγροτών, χαλυβουργών με «προειδοποιήσεις» τους να δεχτούν ό,τι ψίχουλα τους πετούσε ο βιομήχανος και να μην απεργήσουν, με τις επιθέσεις τους με βρισιές, λοστάρια και μαχαίρια κατά νεολαίων που προπαγανδίζουν προκηρυγμένες απεργίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, τρόικας, ΕΕ...
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό Έλληνες και αλλοδαπούς να γίνουν μια γροθιά, ταξική και να μην επιτρέψουν πουθενά βήμα στους απογόνους των δοσίλογων και των ταγμάτων ασφαλείας να δηλητηριάσουν τη συνείδηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων με το φασιστικό τους δηλητήριο.
ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
 -   Στις 15/4/2013, η Διοίκηση του ΟΤΕ υπέγραψε με την ΟΜΕ-ΟΤΕ - μετά από 16 μήνες «διαβουλεύσεων και διαλόγου» - Επιχειρησιακή ΣΣΕ για τη «ρύθμιση» του ωραρίου εργασίας στα Εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ.
Με την ΕΣΣΕ αυτή, θεσμοθετείται και εφαρμόζεται πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το σπαστό ωράριο. Υλοποιείται μία ακόμη χρόνια βασική επιδίωξη της εργοδοσίας. Ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους των Εμπορικών Καταστημάτων αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ  ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΤΗΣ  ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-   Και η ΣΣΕ στα ΤΕΚ δείχνει, για άλλη μια φορά, την πλήρη χρεοκοπία της γραμμής «κοινωνικού διαλόγου» που ακολουθούν πιστά τα τελευταία χρόνια οι πλειοψηφίες σε ΠΑΣΕ και ΟΜΕ.
Οι συνολικές αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζομένους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις της ΕΣΚ ότι είναι αναγκαιότητα πλέον η αλλαγή συσχετισμών στα πρωτοβάθμια σωματεία, με αποφάσεις Γεν. συνελεύσεων που θα παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με κείμενα και υπογραφές που θα επικυρώνουν τις αποφάσεις τους.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ  ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ , ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ,
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟ
Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ να βγάλουν τα συνδικαλιστικά και πολιτικά συμπεράσματά τους από τις εξελίξεις και τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεση μας στον «εταιρισμό» και να σηκώσουμε μέτωπο στην εργοδοσία. Πρέπει να ξεφοβηθούμε.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Κανένα δικαίωμα και καμία κατάκτηση δεν μας χαρίστηκε από κανένα. Όλα κατακτήθηκαν με το σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Με σκληρό, ταξικό, ενωτικό αγώνα, μπορούμε και να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους. Το χρωστάμε στους τόσους νεκρούς της τάξης μας και σε αυτούς που αγωνίστηκαν για μας. Το χρωστάμε στις οικογένειές μας και στις μελλοντικές γενιές. 
Να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιοδοτικών, νόμων, κατάργηση των μνημονίων και των επιταγών του ευρωμονόδρομου,  αξιοπρεπή ζωή για μας και τις οικογένειές μας. Δεν χρωστάμε σε κανένα και τίποτα. Μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την Ε.Ε. Έχουμε το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη να το κατακτήσουμε.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1.      Υπογραφή  ενιαίας ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ που να κατοχυρώνει ότι :
  • Κανείς εργαζόμενος στον όμιλο ΟΤΕ δεν θα αμείβεται λιγότερο από τις υπάρχουσες ΣΣΕ σε ΟΤΕ -  COSMOTE ανά κατηγορία και στάθμη εκπαίδευσης.
  • Κατοχύρωση και συνέχιση όλων των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν σήμερα.
  • Απρόσκοπτη χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Κανείς διαχωρισμός μεταξύ νέων και παλιών εργαζόμενων.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση εξαρτημένη σχέση εργασίας με τον ΟΤΕ – COSMOTE, σταμάτημα της δανεικής εργασίας, κλείσιμο των θυγατρικών.

2.      Υπογραφή ενός Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.
3.      Δημιουργία ενός ενιαίου σωματείου στον Όμιλο ΟΤΕ  με την συνένωση όλων των υπαρχόντων σωματείων, στο οποίο θα οργανώνονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και ειδικότητας και με ταξικό προσανατολισμό.
4.      Μια Ομοσπονδία στο κλάδο τηλεπικοινωνιών και διεκδίκηση υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ.
Ειδικά για την COSMOTE
Παραχώρηση – εκχώρηση του δικαιώματος υπογραφής ΣΣΕ στην ΟΜΕ, στην κατεύθυνση διεκδίκησης ενιαίας ΣΣΕ στον όμιλο, όπως ήδη έχουν κάνει τα άλλα Σωματεία ( ΠΕΤ, ΠΑΣΕ, ΕΕΤΕ ).
Σε κάθε περίπτωση υπογραφή ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει
α)   το σημερινό επίπεδο αμοιβών για όλους
β)  θα διασφαλίζει την συνέχιση της εφαρμογής όρων και προϋποθέσεων   παλαιότερων ΣΣΕ που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
γ)  θα καταργεί το διαχωρισμό σε παλιούς και νέους
δ)  θα καταργεί την δανεική εργασία
ΚΑΜΙΑ   ΥΠΟΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Επισκέπτες