Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

9 Απρ 2013

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνάδελφοι , συναδέλφισσες
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες , η ΟΜΕ ΟΤΕ απευθύνεται στους ιθύνοντες ΟΤΕ και OTE plus με τη λέξη ΝΤΡΟΠΗ για τον τρόπο που επιχειρούνται νέες προσλήψεις εργαζομένων. Να το επαναλάβουμε , λέξεις – αξίες όπως ντροπή , φιλότιμο κλπ. έχουν αξία και περιεχόμενο για τους ανθρώπους της δουλειάς για όλους όσους παράγουν καθημερινά τον πλούτο με τη δουλειά τους. Στον αντίποδα είναι η εργοδοσία με όλους τους μηχανισμούς της που έχουν ένα στόχο το ξεζούμισμα των εργαζομένων για το συνεχές αυγάτισμα των κερδών της εταιρίας.
Η ΕΣΚ ΟΤΕ σταθερά και από θέση αρχής αντίθετη προς τον «εταιρισμό» , τους «κοινωνικούς διαλόγους» , την «κοινωνική ειρήνη» δεν ξαφνιάζεται με τις πράξεις της εργοδοσίας. Να το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά , άβυσσος χωρίζει τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοσίας. Το καλό του ενός (εργοδότη) αντιτίθεται στο καλό των πολλών (εργαζομένων). 

Μέσα από αυτό το πρίσμα που επαληθεύεται καθημερινά στο καμίνι της ζωής των εργαζομένων , αντικρίζουμε τις εξελίξεις στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ : προσλήψεις με μισθούς πείνας χωρίς δικαιώματα , «αξιολόγιο» , κλείσιμο ΓΚΑΡΑΖ , αποδυνάμωση των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ σε πορεία παραπέρα συρρίκνωσης , ξέφρενη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς και στις εξωτερικές εργασίες. Μας «τρέχουν» γιατί έτσι τα κέρδη των 476 ευρώ του 2012 θα γίνουν ακόμα περισσότερα το 2013 και πάει λέγοντας. Σε αυτή την προοπτική εντάσσεται η αμφισβήτηση – από μεριάς ΟΤΕ – των όρων προηγούμενων ΣΣΕ . Το αν τα σχέδιά τους γίνουν πράξη , θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε εμείς σαν εργαζομένοι.
Από τις εξελίξεις αυτές , την «υπεύθυνη στάση» της ΟΜΕ ΟΤΕ και των σωματείων – μελών της , ένα είναι το συμπέρασμα , όσο ανεχόμαστε τη λογική του «εταιρισμού», τόσο τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το αν η ΟΤΕ TV θα είναι ‘’χωματερή’’ ή μια νέα υπηρεσία του ομίλου που οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαιώματα, εξαρτάται από το πώς θα την αντιμετωπίσουμε εμείς σαν εργαζόμενοι χωρίς αναμονή και ανάθεση διαφύλαξης των δικαιωμάτων μας στους «επάνω» (σωματεία και ΟΜΕ).
Με την ανακοίνωσή μας – 19 Μάρτη – επισημάναμε έντονα Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν και κάνουν όλο πιο χειροπιαστή την ανάγκη οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων από τα κάτω , αφού οι «επάνω» (ΟΜΕ και σωματεία) είναι σαν αγκιστρωμένο ψάρι στο ‘’διάλογο’’ και στο ρόλο του «εταίρου» της εργοδοσίας. Δράση και «οργάνωση από τα κάτω» συγκεντρώσεις των εργαζομένων – συνελεύσεις (ναι συνελεύσεις) σε κάθε τόπο δουλειάς. Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται να συζητάνε να αποφασίζουν.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με το τρίο των ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – ΔΝΤ μας σκάβουν πιο βαθύ το λάκκο με νέα πιο βαριά αντεργατικά μέτρα σε όλους τους τομείς. Ο προσδιορισμός των κατώτερων μισθών με κυβερνητική απόφαση είναι καίριο πλήγμα στο όλο πλέγμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας . Τις χτυπάνε για να μας πάνε – αν τα καταφέρουν σε «ατομικές συμβάσεις εργασίας».
Κανένας εφησυχασμός , καμία ταλάντευση
Ότι κατακτήθηκε με αγώνες δεν διατηρείται με «συμφωνίες κυρίων» , χωρίς αγώνες !

Επισκέπτες