Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

30 Απρ 2013

1η ΜΑΗ 2013

`
Δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Παραμονή Πρωτομαγιάς επέλεξε η τρικομματική συγκυβέρνηση - με επιμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας -  να ψηφίσει  την απαράδεκτη, προκλητική και αντεργατική τροπολογία με την οποία οι άνεργοι θα προσλαμβάνονται σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και θα αμείβονται μέχρι 490 ευρώ μικτά και 427 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και με μεροκάματο 19,6 ευρώ και 17,1 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή με λιγότερα και από το σημερινό εξευτελιστικό κατώτατο μισθό. Δίνουν ένα ακόμη νέο ισχυρό πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία αφού απαλλάσσουν τα αφεντικά τους και από τις εργοδοτικές εισφορές.
Παραμονή Πρωτομαγιάς επέλεξε και η Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ να φανερώσει τις προθέσεις όταν, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή ΣΣΕ στην Cosmote, παρουσίασε σαν ρεαλιστική πρόταση την μείωση του ονομαστικού βασικού μισθού σε υπάρχοντες και νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους κατά 20% με υποτιθέμενη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των  καταβαλλόμενων επιδομάτων.
Συνάδελφοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα.
Δεν τους φτάνουν τα κέρδη τους, που τρέχουν με ρυθμούς Ολυμπιάδας, δεν τους φτάνει η εργασία 5000 νέων συναδέλφων με μισθούς πείνας και άσχημες συνθήκες στις δουλεμπορικές θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ, θέλουν να διαλύσουν τα πάντα για να εκτοξεύσουν τη κερδοφορία τους σε δυσθεώρητα ύψη. Θέλουν να υπογράψουμε σύμβαση κουρελόχαρτο που θα αποτελεί τη βάση για τη σύναψη μιας νέας "σύγχρονης" Ομιλικής σύμβασης το 2015. Μιας σύμβασης που θα κάνει  το βασικό μισθό χαρτζιλίκι και το υπόλοιπο μέρος του μισθού θα είναι επιδόματα με βάση την "απόδοση" και την "αξιολόγηση".

Πρέπει να τελειώνουμε συνάδελφοι και με τις αυταπάτες που σπέρνουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που παρουσιάζονται σοκαρισμένες από τη στάση της εταιρίας. Αλλά συνεχίζουν να καλλιεργούν στους εργαζόμενους, τον εφησυχασμό και την αναποτελεσματικότητα . Έφτασαν στο σημείο ορισμένοι να προπαγανδίζουν αυτά που μαθαίνουν στα σεμινάρια την ξεπουλημένης UNI. Ότι δηλαδή πρέπει να εμπιστευόμαστε την εταιρία και να μην μπαίνουμε σε «επικίνδυνες» κινητοποιήσεις. ενώ κρύβονται και δεν κάνουν μια προσπάθεια έστω και για τα μάτια του κόσμου να βοηθήσουν για την επιτυχία της αυριανής απεργίας.
Να είναι η 1η ΜΑΗ απάντηση στα σχέδια του Ομίλου ΟΤΕ, που καμώνεται τον ευεργέτη στη παραμεθόριο της πατρίδας μας ανακαινίζοντας σχολεία και βιβλιοθήκες αλλά εδώ στους χώρους δουλειάς, εδώ που παράγεται ο πλούτος, εδώ που αυγατίζουν τα κέρδη του, δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας. Είναι μέρα όπου οι εργάτες στο Σικάγο του 1886 έδωσαν τη ζωή τους και κατέκτησαν το 8ωρο στην εργασία, στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα μεγαλειώδης ήταν οι κινητοποιήσεις των εργατών: Το 1936 το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά, που υμνούν οι φασίστες τη Χρυσής Αυγής δολοφόνησε εργάτες που αγωνίζονταν για την ίδια τους τη ζωή. Από αυτές τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργατών ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο». Το 1944 στάλθηκαν για εκτέλεση από τους Ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους 200 πρωτοπόροι εργάτες και κομμουνιστές.
Η 1η Μάη είναι μέρα της εργατικής τάξης. Είναι η μέρα όπου τιμάμε τους νεκρούς, παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Σήμερα το 2013 οι εργοδότες και τα κόμματά τους μας έχουν γυρίσει δεκαετίες πίσω. Ζητούν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, θέλουν εργαζόμενους δούλους, που θα δουλεύουν απλήρωτοι ή για ένα κομμάτι ψωμί υποταγμένους στην μοίρα τους ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους. Προσπαθούν να  χτυπήσουν κάθε πρωτοπόρα φωνή μέσα στους χώρους δουλειάς, κάθε αντίδραση στην επίθεση τους. Γι αυτό και χρησιμοποιούν κάθε μέσο, ΜΑΤ, επιστρατεύσεις, δικαστήρια.
Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η 1 Μάη δεν είναι κινητή εορτή, δεν είναι μέρα των λουλουδιών. Είναι μέρα απεργίας, αγώνα και πάλης ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, στους εργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές, από κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή. Να μην τους χαρίσουμε τα εκατομμύρια των εργατών που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για να ζει η εργατική τάξη στο σύνολό της με αξιοπρεπή μεροκάματα, συνθήκες εργασίας, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δε θα κάνουμε βήμα πίσω. Την Τετάρτη 1η Μάη,
Όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ,
Στην Αθήνα: Στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.,

ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ .Μην τους φοβάσαι
στον φόβο σου
ποντάρουν.
Γ.Ρίτσος   
                                                                                                                                                                                          

Επισκέπτες