Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Απρ 2013

1η ΜΑΗ 2013Δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
 Στις 15/4/2013, η Διοίκηση του ΟΤΕ υπέγραψε με την ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) - μετά από 16 μήνες «διαβουλεύσεων και διαλόγου» - Επιχειρησιακή ΣΣΕ για τη «ρύθμιση» του ωραρίου εργασίας στα Εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ.
Με την ΕΣΣΕ αυτή, θεσμοθετείται και εφαρμόζεται πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το σπαστό ωράριο. Υλοποιείται μία ακόμη χρόνια βασική επιδίωξη της εργοδοσίας. Ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους των Εμπορικών Καταστημάτων αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΤΕ.
Ø  Την 1η Μάη του 2011 η Διοίκηση του ΟΤΕ, με εφαρμογή του Διευθυντικού Δικαιώματος, αυξάνει μονομερώς το ωράριο εργασίας από 7.40 σε 8 ώρες ημερησίως. Ανατρέπει μία κατάκτηση 30 χρόνων. Οι πλειοψηφίες σε ΟΜΕ –ΟΤΕ και Σωματεία καμία αντίδραση.
Ø  Την 1η Μάη του 2013 ξεκινά η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του σπαστού ωραρίου και ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας, αυτή τη φορά με συμφωνία και  υπογραφή ΣΣΕ.

ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ  ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΤΗΣ  ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Κυβερνήσεις και εργοδοσία προσπαθούν, χρόνια τώρα, να εκφυλίσουν την εργατική Πρωτομαγιά. Να αλλοιώσουν το χαρακτήρα, τη σημασίας της. Από μέρα μνήμης, τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, να μετατρέψουν την 1η Μάη σε μεταφερόμενη γιορτή. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, δεν θα τους το επιτρέψει. Τα σχέδια τους δε θα περάσουν.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Αυτή τη μέρα, την 1η Μάη, το εργατικό κίνημα κάνει τον απολογισμό του, προβάλλει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Τιμά τους αγώνες και τις μάχες που δόθηκαν - πολλές από αυτές βάφτηκαν με το αίμα των εργαζομένων - για την κατάκτηση του 8ωρου, του σταθερού χρόνου εργασίας, για ΣΣΕ με κατακτήσεις και δικαιώματα.
Οι   συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε ΟΜΕ – ΟΤΕ, ΠΑΣΕ και τα άλλα Σωματεία
ας κάνουν το δικό τους απολογισμό.
Ποιος ωφελείτε, πλην της εργοδοσίας, με την υπογραφή τέτοιων ΣΣΕ, μετά από πολύμηνες «διαβουλεύσεις και διαλόγους» στα πλαίσια του «κοινωνικού εταιρισμού», της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας. Χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, χωρίς διάθεση και πρόγραμμα αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων. Εκτός αν θεωρούν τέτοιο ‘’τις 3ώρες απογευματινές στάσεις εργασίας’’ που φρόντισαν οι ίδιοι σύντομα να απαξιώσουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Ποτέ δε θέλησαν και δε μπορούσαν να προβάλλουν αντίσταση ή ρήξη με τις απαιτήσεις της Διοίκησης. Η επικαιροποίηση της έκθεσης Σέρκας στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιαν.2013 για ‘’τη διευθέτηση χρόνου εργασίας’’-που ψήφισαν οι πολιτικές τους ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ - η λατρεία τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους το απαγορεύει.  
Γιατί δεν ήθελαν, να υποστηρίξουν στην ουσία, την εργασία στα καταστήματα ( ΤΕΚ) με συνεχές ωράριο για τους εργαζόμενους. Συκοφάντησαν αυτή την πρόταση της ΕΣΚ, ως ανέφικτη και μη ρεαλιστική, κατακρίνοντας τη ως λογική του όλα ή τίποτα. Τελικά, οδηγούν τους εργαζόμενους να γίνουν δούλοι του 9ωρου σήμερα και του 12ωρου αύριο, για να εξυπηρετούν τις « έκτακτες» επιχειρησιακές ανάγκες και να κρατούν τεφτέρια για να συμψηφίζουν τις απλήρωτες ώρες εργασίας τους εντός του τριμήνου. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν διευκολύνεται η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή, αλλά  καταστρέφεται!
Και αυτή η ΣΣΕ δείχνει, για άλλη μια φορά, την πλήρη χρεοκοπία της γραμμής «κοινωνικού διαλόγου» που ακολουθούν πιστά τα τελευταία χρόνια οι πλειοψηφίες σε ΠΑΣΕ και ΟΜΕ.
Οι συνολικές αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζομένους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις της ΕΣΚ ότι είναι αναγκαιότητα πλέον η αλλαγή συσχετισμών στα πρωτοβάθμια σωματεία, με αποφάσεις Γεν. συνελεύσεων που θα παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με κείμενα και υπογραφές που θα επικυρώνουν τις αποφάσεις τους.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ  ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ , ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ,
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ να βγάλουν τα συνδικαλιστικά και πολιτικά συμπεράσματά τους από τις εξελίξεις και τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεση μας στον «εταιρισμό» και να σηκώσουμε μέτωπο στην εργοδοσία. Πρέπει να ξεφοβηθούμε.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Κανένα δικαίωμα και καμία κατάκτηση δεν μας χαρίστηκε από κανένα. Όλα κατακτήθηκαν με το σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Με σκληρό, ταξικό, ενωτικό αγώνα, μπορούμε και να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους. Το χρωστάμε στους τόσους νεκρούς της τάξης μας και σε αυτούς που αγωνίστηκαν για μας. Το χρωστάμε στις οικογένειές μας και στις μελλοντικές γενιές. 
Είναι ανάγκη να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια!
Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη μιας φούχτας μονοπωλίων.
Να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιοδοτικών, νόμων, κατάργηση των μνημονίων και των επιταγών του ευρωμονόδρομου,  αξιοπρεπή ζωή για μας και τις οικογένειές μας. Δεν χρωστάμε σε κανένα και τίποτα. Μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την Ε.Ε. Έχουμε το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη να το κατακτήσουμε.
Συντονίζουμε τον ταξικό βηματισμό μας, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους
Την Τετάρτη 1η Μάη,
Όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ,
Στην Αθήνα: Στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.,

ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ .                                                                                                                                                                       Μην τους φοβάσαι                 στον φόβο σου
                                                                                                                                                                                  ποντάρουν.
                                                                                                                                                                                                Γ.Ρίτσος   

Επισκέπτες