Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

14 Φεβ 2013

Στις 20 Φλεβάρη Απεργούμε Πανελλαδικά
Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ),
τα συνδικάτα και το δικαίωμα της ΑπεργίαςΣυνάδελφοι , συναδέλφισσες
Με την Απεργία στις 20 Φλεβάρη απαντάμε αγωνιστικά, δυναμικά, αποφασιστικά στην προσπάθεια κυβέρνησης – κεφαλαίου (και εργοδοσίας) να καταργήσουν τις ΣΣΕ και να ξηλώσουν ότι εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση έχει απομείνει. Μας θέλουν  να διαπραγματευόμαστε ατομικά και να λυγίζουμε κάτω από την πίεση και την τρομοκρατία τους.
Μας θέλουν μόνους, ανίσχυρους, φοβισμένους να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, με μισθούς πείνας των 300 - 400 ευρώ, που θα ορίζουν με νόμο οι κυβερνήσεις-υπηρέτες του κεφαλαίου και θα τον παίρνουν πίσω με τη φοροληστεία, τα χαράτσια και τις κάθε λογής εισφορές.
Φτάνει πια με το ξεζούμισμά μας. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε
 άλλους φόρους και χαράτσια.
Κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση - κεφάλαιο θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους λαϊκούς αγώνες, με τη δύναμη που δίνει η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των εργαζομένων για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό βάζουν στο στόχαστρο τα συνδικάτα, τις ΣΣΕ, το δικαίωμα στην απεργία , τη λαϊκή πάλη γενικότερα με τα περί «τρομοκρατίας», «ακραίων ιδεολογιών» κλπ.
Κανένας μόνος του, κανένας ανυπεράσπιστος
Η υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής ΣΣΕ δεν αφορά μόνο τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Είναι ζωτικής σημασίας. Μας αφορά όλους. Αποτελεί οδηγό για τις διαπραγματεύσεις των κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ, τις εξειδικεύσεις, τα διάφορα επιδόματα (γάμου, ανθυγιεινά, χρονοεπιδόματα, ανεργίας κ.λπ), επηρεάζει το ύψος των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών. Αν αφήσουμε να καταργηθούν, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των εργαζομένων! 

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες
Στη Διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ δεν είναι αρκετά ούτε:
  • Τα 30 εκ. ευρώ το χρόνο που αφαίρεσε από τους εργαζόμενους το 2011 με τη χρήση του Διευθ. Δικαιώματος και τις μονομερείς αποφάσεις.
  • Τα άλλα 50 εκ. ευρώ το χρόνο από την υπογραφή της ΣΣΕ για τη μείωση μισθών  κατά 12%  το 2012.  Σύνολον 80 (30 +50 )
  • Τα επιπλέον 80 εκ. ευρώ από την μείωση 1500 θέσεων εργασίας με τα προγράμματα αποχώρησης για το 2013. Σύνολον 160 (30+50+80 )
  • Τα περίπου 500 εκ. ευρώ κέρδη για το 2012
  • Άλλα 400 εκ ευρώ από την πώληση των Τelecom Σερβίας και Hellas Sat

Η Διοίκηση του ΟΤΕ- στη τελευταία συνάντηση με την ΟΜΕ- δήλωσε καθαρά ότι ερμηνεύει τη δυνατότητα που της δίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) σαν υποχρεωτική- νομική δέσμευση εφαρμογής και αποφάσισε:
1.    Να «παγώσει» τη χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων σε ΟΤΕ- Cosmote από δω και πέρα
2.    Να αμφισβητήσει (καταργήσει ουσιαστικά) το σύνολο των όρων και προϋποθέσεων που θεσπίστηκαν και ισχύουν από παλαιότερες ΣΣΕ.
3.    Να προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους μέσα από θυγατρικές, δανεικούς, με ατομικές συμβάσεις και με τον εξευτελιστικό – ισοπεδωτικό μισθό των 580-680 ευρώ, σαν να είναι όλοι ανειδίκευτοι (ανεξάρτητα αν είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ η Λυκείου, εργασιακής εμπειρίας και προϋπηρεσίας, προσόντα και πτυχία που απαιτεί για την πρόσληψη).
Θέλει κι άλλα. Τα θέλει όλα. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη!
Το 2011, για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων ισχυρίζονταν ότι, με την υπογραφή της ΣΣΕ για μείωση των μισθών κατά μέσο όρο 11 %  για την τριετία 2012-2014, διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας, την απρόσκοπτη συνέχιση της μισθολογικής εξέλιξης (κλιμάκια, χρονοεπίδομα, δώρα, λοιπές παροχές). Εξασφάλιζαν «εργασιακή ειρήνη» και με τα 300 εκ. ευρώ που θα εξοικονομούσαν συνολικά, ενίσχυαν σημαντικά την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία του ΟΤΕ.
Τελικά οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν διασφαλίστηκαν αλλά μειώθηκαν κατά 1500 με τα προγράμματα «αποχώρησης - απόλυσης». Η εργασία των υπολοίπων εντατικοποιήθηκε ακόμα περισσότερο.  Τα 300 εκ. ευρώ, από τη μείωση της μισθοδοσίας, έγιναν ήδη 430 για την τριετία και θέλουν κι άλλα!
Οι νέες προσλήψεις από 500 έγιναν 300. Αντικατέστησαν μόνο τις αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις για το 2012, και αυτές μέσω OTEPLUS, για να παρακαμφθεί και αυτή ακόμα η ΣΣΕ ώστε να γίνει ακόμα ευκολότερη η προσπάθεια για την κατάργηση της.
Τέρμα πια με τις αυταπάτες και τη λογική του συμβιβασμού.
 Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες και ταξικό προσανατολισμό.
Η ΕΣΚ –ΟΤΕ, σωστά εκτιμώντας τις εξελίξεις, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις επιδιώξεις της Διοίκησης του ΟΤΕ. Αρνήθηκε και καταδίκασε την υπογραφή της ΣΣΕ για τη μείωση των μισθών, γιατί άνοιγε το δρόμο για τις σημερινές εξελίξεις. Το ίδιο και με τα προγράμματα «αποχώρησης - απόλυσης».
Πρότεινε στο Δ.Σ. της ΟΜΕ, η Απεργία στις 20 Φλεβάρη να είναι προειδοποιητική με προοπτική κλιμάκωσης. Δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση, καμία συζήτηση και απαιτούμε:
  • Τη συνέχιση της ισχύος και της εφαρμογής όρων προηγούμενων ΣΣΕ. Αν η Διοίκηση επιμένει να επικαλείται νομικά τερτίπια, την υπογραφή ΣΣΕ που να επιβεβαιώνει την εφαρμογή τους ( Δικαίωμα που μας δίνει ακόμα και αυτός ο αντεργατικός νόμος που επικαλείται)
  • Τη χορήγηση των μισθολογικών προαγωγών ( κλιμάκια).
  • Την υπογραφή ΣΣΕ που να εξασφαλίζει ότι, κανείς εργαζόμενος, και των νέων συμπεριλαμβανομένων, στον όμιλο ΟΤΕ ( OTE και θυγατρικές ) δεν μπορεί να αμείβεται λιγότερο από τις αντίστοιχες μισθολογικές κατηγορίες (κλιμάκια) που εξασφαλίζουν οι υπάρχουσες ΣΣΕ σε ΟΤΕ – Cosmote.
  • Άμεσες προσλήψεις από τον ΟΤΕ για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες που απογυμνώθηκαν μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις.
Δεν διαπραγματευόμαστε το δίκιο μας, τον ιδρώτα μας. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρεπείς μισθούς. Μπορούμε να το επιβάλουμε με τη δύναμη της ταξικής πάλης. Να οργανωθούμε σε κάθε τόπο δουλειάς, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε να παραμερίσουμε τα εμπόδια του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού να μην πιάσει τόπο η υπονόμευση του αγώνα από «τα μέσα».  Να αποκρούσουμε αποφασιστικά τα εκβιαστικά διλήμματα, τα κυβερνητικά ψέματα, τη διαιρετική προπαγάνδα. Να το πούμε καθαρά, ακόμα μια φορά. Η πολιτική του μαύρου μετώπου  κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – κεφαλαίου δεν είναι «λάθος», είναι στρατηγικού χαρακτήρα και υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων. Όσο για την περιβόητη «ανάπτυξη» που τάζει η συγκυβέρνηση για να υπομένουμε τις θυσίες, ότι κι αν γίνει (επενδύσεις κλπ.) θα είναι πάνω στα συντρίμμια των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων. 
Στις 20 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ δίνουν δυναμικά, αγωνιστικά
την απάντηση τους στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο γενικότερα
Κανείς εργαζόμενος στη δουλειά. Να παραλύσει ο όμιλος ΟΤΕ
Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,
τα συνδικάτα και το δικαίωμα της Απεργίας
Όλοι και όλες στην Απεργιακή Συγκέντρωση
στην ΟΜΟΝΟΙΑ στις 10.30 π.μ

Επισκέπτες