Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Ιαν 2013

Ένα, Ενιαίο Σωματείο στον Όμιλο ΟΤΕ, ταξικά προσανατολισμένο.
Καμιά ανοχή στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε»

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Για την ΕΣΚ, στα χρόνια που πέρασαν, βασική επιδίωξη ήταν να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στην ενότητα δράσης με ταξικό προσανατολισμό, στην ενίσχυση του ταξικού και αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Βασική επιδίωξη ήταν η διαμόρφωση συσπειρώσεων και μετώπου πάλης, η αντιπαράθεση με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συμφιλιώνονται, συμβιβάζονται και τελικά υποτάσσονται στα εργοδοτικά και κυβερνητικά συμφέροντα. Πήρε αλλά και συνέβαλε στην προώθηση πρωτοβουλιών για συσπείρωση και συντονισμό των εργαζομένων από τα κάτω, στους χώρους δουλειάς, στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΚ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν περιορίστηκαν μόνο στον Όμιλο ΟΤΕ αλλά επεκτάθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής. Είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των κλαδικών συνδικάτων ΣΕΤΗΠ σε Αττική και Θεσσαλονίκη και προσπάθεια - που συνεχώς διευρύνεται - για οργάνωση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εταιρεία, ειδικότητα, σχέση εργασίας ή στάθμη εκπαίδευσης.

Η ΕΣΚ- ΟΤΕ, από το 2002, εκτιμώντας τις εξελίξεις τόσο στον ΟΤΕ όσο και στον κλάδο συνολικά, τις ταυτόσημες προσπάθειες των εργοδοτών, στα πλαίσια του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας με ανατροπή εργασιακών σχέσεων, με μείωση θέσεων εργασίας και μισθών, κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων με τη χρήση του Διευθυντικού Δικαιώματος, έβαζε συνεχώς στα Δ.Σ, στις Γ. Συνελεύσεις των σωματείων, στα συνέδρια της ΟΜΕ-ΟΤΕ, την ανάγκη αλλαγής  του τρόπου οργάνωσης των εργαζομένων με:
Ø         Τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου στον Όμιλο ΟΤΕ με τη συνένωση όλων των υπαρχόντων σωματείων. Την οργάνωση σε αυτό όλων των εργαζομένων στον Όμιλο, ανεξάρτητα από εταιρεία, σχέση εργασίας, ειδικότητα και στάθμη εκπαίδευσης. Την υπογραφή μίας, ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
Ø         Μία ομοσπονδία στον κλάδο όπου θα συμμετέχουν τα επιχειρησιακά  σωματεία των εργαζομένων στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής και τα κλαδικά συνδικάτα κάθε νομού. Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
Πολλές φορές πάρθηκαν αποφάσεις όμως πάντα έμεναν στα χαρτιά. Η καθυστέρηση σ’ αυτό το καθήκον οφείλεται στο ότι αυτός ο προσανατολισμός δεν έγινε ποτέ υπόθεση όλων των παρατάξεων των πρωτοβάθμιων σωματείων όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.  Δεν ήθελαν (και δεν θέλουν) αυτή τη μορφή οργάνωσης των εργαζομένων γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς τον εργοδοτικό – κυβερνητικό χαρακτήρα τους αλλά και τις μικροπαραταξιακές τους και άλλες ιδιοτελείς επιδιώξεις. Επίσης είναι πλήρης η αντίθεσή τους στον ταξικό προσανατολισμό του σ.κ.
 Σήμερα, όπου η εργοδοτική επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους ξεπέρασε κάθε όριο, θωρακισμένη από τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις κυβερνητικές επιδιώξεις για κατάργηση των ΣΣΕ και κάθε εργατικού δικαιώματος "βάρυνε" πλέον η ανάγκη για δημιουργία ενός ενωμένου και δυνατού πόλου των εργαζομένων ενάντια στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών -κυβέρνησης.
Στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 11 Γενάρη, η ΕΣΚ  πρότεινε και συνέβαλε αποφασιστικά στο να παρθεί απόφαση για σύγκληση εκτάκτου ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ με αποκλειστικό θέμα την ενοποίηση των σωματείων του ομίλου σε ένα ενιαίο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα που απαιτεί εδώ και πολλά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία όλων των εργαζομένων στον όμιλο.
Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ και της ΑΣΕ όπου ενώ εδώ και χρόνια ισχυρίζονταν ότι θέλουν ένα συνδικάτο στο χώρο, τώρα που ήρθε η ώρα, για την αναγκαία για τα συμφέροντα των εργαζομένων εξέλιξη, προσπάθησαν να μην παρθεί καν απόφαση για τη σύγκληση του εκτάκτου ΔΣ για την τοποθέτηση των παρατάξεων όλων των σωματείων στο θέμα. Χρησιμοποίησαν επιχειρήματα που προσβάλουν την νοημοσύνη όλων των εργαζομένων όπως «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα», «δεν μπορεί ένα σωματείο να διοικήσει (!!!) τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων», «θα υπάρξει σύγκρουση για τα οικονομικά», «θα χάσουν τη φωνή τους τα μικρότερα σωματεία», «είναι δύσκολο να γίνει το νέο καταστατικό». Η τοποθέτησή τους είναι αποκαλυπτική για τη σύμπλευσή τους και προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συνδικαλιστικών και πολιτικών συμπερασμάτων.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Θα αντιδράσουν στη συνένωση όλων σε ένα συνδικάτο, όσοι δε θέλουν την ένωση της δύναμής μας που, χωρίς να είναι πανάκεια, θα βοηθήσει στην αλλαγή προσανατολισμού και στην ανάπτυξη της δράσης. Θα αντιδράσουν, όσοι στενόκαρδα και καιροσκοπικά βάζουν τα προσωπικά και μικροπαραταξιακά οφέλη πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων στο όμιλο ΟΤΕ.
 Η ΕΣΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ να στηρίξουν τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου συνδικάτου και να απομονώσουν όποιον θελήσει να βάλει εμπόδια στην ενιαία δράση μας, ώστε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της λαίλαπας που έχει ξεσπάσει και απειλεί τη δουλειά και όσα εργασιακά μας δικαιώματα έχουν απομείνει.
Με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους έχουν ισοπεδωθεί οι συλλογικές συμβάσεις και ο ‘’πιλότος’’ ΟΤΕ, πρωτοπόρος στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης, προσλαμβάνει, μόνο μέσω Oteplus-Hellascom-Ε-value,  νέους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και κάθε ειδικότητας με τον ίδιο για όλους εξευτελιστικό - μπροστά στα κέρδη της επιχείρησης – μισθό ( 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για τους κάτω των 25 ετών). Είναι ακριβώς η στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες χάνουν το κύριο όπλο  με το οποίο κρατούσαν για χρόνια διαιρεμένους και αδύναμους τους εργαζόμενους. Εγκλωβισμένους στα στενά συμφέροντα της συντεχνίας τους και εύκολη λεία μπροστά στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Ακόμα λοιπόν και τώρα που έχει συντριβεί το πρόσχημα της συντεχνίας, έχουν πέσει με τα μούτρα όλα τα σωματεία ποιό θα πρωτογράψει σαν μέλη τους νεοπροσληφθέντες, προκειμένου να  γεμίσει τον «κουβά» που θα διασφαλίσει τα προνόμια που απορρέουν από αυτό.
 Η απάντηση πρέπει να δοθεί αποφασιστικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Οι Διοικήσεις των σωματείων υποχρεούνται να εκπροσωπούν την θέληση των εργαζομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβάλουν τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ στα τέλη Μάη,  προηγούνται οι Γενικές Συνελεύσεις όλων των σωματείων (ΠΕΤ- ΠΑΣΕ-ΕΕΤΕ-ΕΜΗΕΤ) σε κάθε πόλη.
Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι το ανώτερο όργανο αποφάσεων των εργαζομένων. Κάθε απόφαση τους πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό είναι που τρέμουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες-παρατάξεις και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν να μην καταλήξουν οι ΓΣ σε αποφάσεις για ενοποίηση των σωματείων. Καλούμε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν το μεγάλο τους όπλο για να εκφραστεί στην πράξη  η απαίτηση τους.
Έως τις Γ.Σ. οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήσουν τις ηγεσίες των σωματείων τους (ΠΕΤ- ΠΑΣΕ-ΕΕΤΕ-ΕΜΗΕΤ) σε χλωρό κλαρί. Να βομβαρδίσουν τις Διοικήσεις με επιστολές ανά χώρο, ανά όροφο, ανά κτίριο, ανά τμήμα. Να μαζευτούν υπογραφές με κείμενο που να καλεί τις διοικήσεις να πράξουν το αυτονόητο.
Η ΕΣΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ να :
Ø         Απομονώσουν όσους επιμένουν στην πολυδιάσπαση  και στη διαίρεση των εργαζομένων. Κανένα συγχωροχάρτι, καμιά ανοχή σε όσους βάζουν τρικλοποδιές σε πιο αποτελεσματική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ, τον κλάδο και την επιτακτικά αναγκαία ενότητα της εργατικής τάξης,  για να περνάνε πιο εύκολα τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσής της.   
Ø         Παλέψουν ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ, στις ατομικές συμβάσεις με μισθό ψίχουλα, στις απολύσεις και την ανεργία, στις συνεχόμενες ανατιμήσεις και την ακρίβεια που καθημερινά κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη ζωή της εργατικής οικογένειας.
Όλοι για έναν και Ένας για όλους
Ένα, Ενιαίο Σωματείο στον Όμιλο ΟΤΕ, ταξικά προσανατολισμένο
με ανοιχτό και σταθερό μέτωπο στην εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Επισκέπτες