Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

13 Νοε 2012

Τα «προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης» είναι προγράμματα απόλυσης.

Βάζουν τα «κίνητρα» μπροστά για να πιαστούμε στη φάκα.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ο ΟΤΕ πιλότος στις  αντεργατικές αλλαγές, ανοίγει αυτή τη φορά το ‘’χορό’’  των απολύσεων μέσα από τα προγράμματα «οικειοθελούς αποχώρησης. Εφαρμόζει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει στη διάθεσή του, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ. Εκμεταλλεύεται και ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας, φοβίας, εκβιασμών και τρομοκράτησης των εργαζομένων που συντηρούν, η συγκυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τα κάθε λογής παπαγαλάκια, για να «ξαλαφρώσει από το βάρος» ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων χωρίς συγκρούσεις και διατάραξη του κλίματος «εργασιακής ειρήνης» που έχει εξασφαλίσει με τους συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚΝΔΣΥΡΙΖΑ κλπ. στο συνδικαλιστικό κίνημα. 

Ο ΟΤΕ στοχεύει :  • Να ενισχύσει την κερδοφορία του, τη θέση του στον κλάδο μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων με τις απολύσεις 1600 εργαζομένων και την αντίστοιχη μείωση θέσεων εργασίας. Αυτό οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μισθολογική και όχι μόνο υποβάθμιση των εργαζομένων του ομίλου. Σημαίνει νέο κύκλο αντεργατικών αλλαγών στην προσπάθεια των «ανταγωνιστών», να απαντήσουν με αντίστοιχα αντεργατικά μέτρα. Η κούρσα του ανταγωνισμού δεν έχει τέλος, όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι.   
  • Να παρέχει «ευκαιρίες απασχόλησης» και όχι εργασία. Να προσλαμβάνει πλέον νέους εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ μικτά όπως κάνει ήδη με τους εργαζόμενους των θυγατρικών του ( Οteplus, e-Value κ.λ.π). να εντείνει δηλαδή το βαθμό εκμετάλλευσης συνολικά των εργαζομένων του μέσα από τους χαμηλούς μισθούς και τη ξέφρενη εντατικοποίηση της δουλειάς.
  • Να ολοκληρώσει την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, τη λειτουργική του ανασυγκρότηση και να προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έδαφος για τη συγχώνευσή του με την Cosmote.


Καμουφλάρει τους στόχους και τις επιδιώξεις του με τα προγράμματα «οικειοθελούς αποχώρησης» 1600 εργαζομένων, που βρίσκονται 1 έως 3 χρόνια πριν τη σύνταξη, με «σημαντικά» κίνητρα όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται.Ο σημαντικά ωφελημένος είναι ο ΟΤΕ γιατί απαλλάσσεται από εργαζόμενους με μεγάλο για αυτόν «οικονομικό βάρος» και αυξάνει την κερδοφορία του, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση και αντιπαράθεση για τις απολύσεις που μεθοδεύει με τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Στον αντίποδα, είναι οι εργαζόμενοι που χειροτερεύει η θέση τους και παγιώνεται η εργοδοτική επιδίωξη για λιγότερους εργαζόμενους, χαμηλότερους μισθούςλιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. 

Να τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα: Συνεχές κυνηγητό του κέρδους, ισοπέδωση δικαιωμάτων, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, συσσώρευση κερδών χωρίς κανένα όφελος για τους εργαζόμενους και το λαό.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Να αξιοποιήσουμε την πείρα από την «εθελούσια» του 2005, όπου και τότε με το ίδιο σκεπτικό -μείωση μισθολογικού κόστους, εκσυγχρονισμό, βελτίωση ανταγωνιστικότητας κλπ. - υπογράφηκε η κατάπτυστη συμφωνία (ΣΣΕ) μεταξύ ΟΜΕ και ΟΤΕ. Έφυγαν τότε 6000 εργαζόμενοι με καλύτερους όρους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν σε όφελος τίνος λειτούργησε η συμφωνία ΟΤΕΟΜΕ :

  • Μειώθηκαν κατά 5000 οι θέσεις εργασίας. Εντατικοποιήθηκε σημαντικά αντί να βελτιωθεί η δουλειά και οι συνθήκες εργασίας των υπολοίπων.

  • Καταργήθηκε η μονιμότητα και αρκετά δικαιώματα για τους νέους. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Σήμερα είμαστε όλοι αορίστου χρόνου όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ. Όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσα από θυγατρικές με ατομικές συμβάσεις και μισθούς φιλοδωρήματα.

  • Ισχύει το απόλυτο Διευθυντικό Δικαίωμα του εργοδότη με τη χρήση του οποίου αφαιρέθηκαν η καταργήθηκαν δικαιώματα των εργαζομένων (λογαριασμός νεότητας, επίδομα οδήγησης, κ.λ.π.).

  • Υπογράφηκε από την ΟΜΕ νέα ΣΣΕ με μείωση μισθών 12% (!!!) για να ενισχυθεί - και πάλι- η ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ, ο οποίος βάζει στα ταμεία του 80 εκ. ευρώ κάθε χρόνο από αυτές τις περικοπές ( 50 από τη ΣΣΕ και 30 από τις μονομερής περικοπές). Κι όμως το κεφάλαιο δεν χόρτασε, σήμερα θέλει κι άλλα. Τα θέλει όλα αλλά με «κοινωνική ευαισθησία» όπως λένε !!! 

Σε όλα αυτά η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ  και των Σωματείων ( ΠΑΣΚΕΔΑΚΕ και οι συνακολουθούντες Ευρωπαϊστές, Αγων. Συνεργασία και λοιποί) πήραν θέση. Άλλα τα υπόγραψαν, άλλα τα στήριξαν και σε άλλα δεν αντέδρασαν. Σήμερα επιλέγουν την «ουδέτερη» στάση!! το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι. Θα προβάλουν τα υπέρ και τα κατά και θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για την απόφαση στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Όταν είναι εκδηλωμένη η πιο βάρβαρη επίθεση, σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων, ουδετερότητα σημαίνει στήριξη στην πράξη των στόχων της εργοδοσίας.

Την απορρίπτουμε, την καταδικάζουμε και την καταγγέλλουμε σαν υποκριτική και απαράδεκτη. 

Τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έχουν χρέος να προασπίζουν τα συμφέροντα τους και όταν αυτά θίγονται, να οργανώνουν την συλλογική αντίδραση με βάση το ταξικό συμφέρον.  Στην αντίθεση εργοδότεςεργαζόμενοι δεν υπάρχουν ουδέτεροι. Ή με τον ένα είσαι ή με τον άλλο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η ΕΣΚΟΤΕ λέει καθαρά τη γνώμη της, όπως έκανε και σε όλα τα προηγούμενα που τα αποτελέσματά τους φάνηκαν αργότερα, όμως σήμερα αποτελούν σημαντική εμπειρία και κριτήριο για όλους. Και για όσους έφυγαν και για όσους έμειναν και ιδιαίτερα για τους νέους. 
  • Πρόκειται  στην ουσία για απολύσεις, με ένα ενδιάμεσο - ιδιότυπο καθεστώς εφεδρείας, χειρότερο και από αυτό του Δημοσίου, αφού ο εργαζόμενος «αποδέχεται» την απόλυσή του με το 80% των καθαρών χρημάτων που παίρνει σήμερα ( το εφάπαξ οι περισσότεροι το έχουν ήδη πάρει και τις εισφορές πρέπει να τις καταβάλλουν στα ταμεία)
  • Όποιος φύγει αναλαμβάνει μόνος του τους κινδύνους να μείνει και χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη αν γίνει λάθος στην εκτιμώμενη ημερομηνία ή αλλάξουν εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πράγμα ανοιχτό με τις συνεχείς ανατροπές που επιδιώκουν κυβερνήσειςκεφάλαιοΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.


Σας καλούμε να το αντιμετωπίσουμε θαρρετά σαν αυτό που είναι χωρίς τα στολίδια που το καμουφλάρουν. Η αποδοχή αυτού του προγράμματος θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική  χειροτέρευση της κατάστασης και της ζωής όλων των εργαζομένων.

Μέσα στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων, των συνεχών ανατροπών, είτε φύγει είτε μείνει κανείς, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα διασωθεί μόνος τους χωρίς την ασπίδα της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα. Στην ενιαία ταξική επίθεση του κεφαλαίου, όλων των εργοδοτών σε όλους τους κλάδους, απαιτείται ενιαία ταξική απάντηση των εργαζομένων.Να αποκρούσουμε την «προσφορά» του ΟΤΕ.

Να γίνει ένα μεγάλο βήμα οργάνωσης της πάλης μας με βάση τα δικά μας

ταξικά συμφέροντα.
Δεν συμμετέχουμε. Δεν διευκολύνουμε τις επιδιώξεις του εργοδότη.
 

Επισκέπτες