Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

25 Σεπ 2011

ΟΧΙ στη συμφωνία υποταγής - Κανείς συμβιβασμός, Αντίσταση, Ανυπακοή, Ξεσηκωμός τώρα!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ κατέληξε σε συμφωνία με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή ΣΣΕ για 3χρόνια με μείωση μισθών 11% κατά μ.ο με ταυτόχρονη μείωση ωρών εργασίας από τις 40 στις 35. Με κυνικό τρόπο λένε ότι το 2015 θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα μισθοί και ώρες εργασίας ( 40ωρο). Η απλήρωτη δουλειά που προστέθηκε από 1η Μάη, παγιώνεται - προσφέρεται στο βωμό των κερδών του εργοδότη. Με την συμφωνία αυτή, εκτός των άλλων, θα δοθεί καίριο πλήγμα στα εισοδήματα των εργαζόμενων αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό αλλά και τα χαράτσια που κάθε ημέρα ανακοινώνει η κυβέρνηση.
Μοναδική δέσμευση, ότι «διασφαλίζονται»οι θέσεις εργασίας. Πόση αξία μπορεί να έχει σήμερα η δέσμευση αυτή, απέναντι στη λαίλαπα της κυβερνητικής, και όχι μόνο, πολιτικής, που με νόμους ισοπεδώνει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα, ο κάθε εργαζόμενος το γνωρίζει πολύ καλά.

Πριν ακόμα αυτή η συμφωνία της υποταγής εγκριθεί από το Δ.Σ της ΟΜΕ, έτρεξε πρώτη η υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ να τη χαιρετήσει και να τη στηρίξει. Και μόνο η υποστήριξη της από την ΓΣΕΕ δείχνει το χαραχτήρα αυτής της συμφωνίας. Αποκαλύπτει το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και κυβέρνησης στους εργαζόμενους.
Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ΣΣΕ στον ΟΤΕ δεν είναι μία απλή ΣΣΕ. Ας θυμηθούμε τι συνέβη το 2005 με την επαίσχυντη ΣΣΕ για την κατάργηση της μονιμότητας για τους νέους(«εθελούσια έξοδος»). Άνοιξε το δρόμο για τις συνολικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων με πρώτο από όλα την κατάργηση της μονιμότητας παντού.
Έτσι και τώρα θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά πιλότο, για την κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο, για όλες τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, να ισοπεδώσουν ακόμη περισσότερο τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικαλούμενες μείωση εσόδων, που λόγω της κρίσης υπάρχει, και να προσθέσουν εκατοντάδες σίγουρα εκατομμύρια € στα κέρδη τους, κλέβοντας το μισθό των εργαζομένων.

350 εκ. € ακόμα !!! θα προστεθούν στα κέρδη των μετόχων του ΟΤΕ την 3ετια 2012-2014 στα πλαίσια της εργασιακής ειρήνης που προσφέρει η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

180 εκ από τη ΣΣΕ + 30 εκ ( 10χ3) από το λογαριασμό Νεότητας + 90 εκ (30χ3) από τις μονομερείς αποφάσεις της Διοίκησης + 50 εκ από τις 900 (300 ανά χρόνο) κανονικές συνταξιοδοτήσεις.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ο θεσμός των ΣΣΕ, που αποτελεί βασικό συστατικό της ύπαρξης και δράσης των συνδικάτων, θωρακίζεται όταν αποτελεί όπλο στη συλλογική δράση που χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη βελτίωση του μισθού, των συνθηκών εργασίας τους. Διαθέτουν απύθμενο θράσος όσοι κομπορρημονούν και μάλιστα εκλεγμένα μέλη Δ.Σ. των σωματείων, ότι η υπογραφή ΣΣΕ που μειώνει μισθούς και δικαιώματα είναι πολύ καλή γιατί θωρακίζει το θεσμό.

Να γιατί η ΕΣΚ-ΟΤΕ αποχώρησε από την διαπραγματευτική ομάδα και σας ενημέρωσε όταν η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ αποφάσισε να προτείνει συμφωνία με μείωση μισθών 9,5- 10% και όχι για διαδικαστικούς λόγους, μη ενημέρωσης κ.λ.π. όπως έπραξαν άλλοι.
Εμείς ξέραμε. Όλοι ξέρανε. Ζητήσαμε εξ’ αρχής να απορριφτούν οι απαράδεκτες απαιτήσεις της Διοίκησης και να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους με αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας.
Αρνήθηκαν, γιατί - σε συνεργασία με τη διοίκηση - προετοίμαζαν το έδαφος να περάσουν τα μέτρα με τις ελάχιστες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Χρησιμοποίησαν σαν άλλοθι τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζουν στην βουλή τα κόμματα τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ για να φοβίσουν τους εργαζόμενους. Αν η Διοίκηση επιχειρούσε να πάρει τέτοιου είδους μέτρα μονομερώς, ακόμα και αν χρησιμοποιούσε όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα έχανε χρόνο, θα υπήρχαν αντιδράσεις που δεν θα τις εξασφάλιζαν άμεσα κέρδη τέτοιου ύψους σαν αυτά που τους προσφέρει η πλειοψηφία με τη συμφωνία υποταγής και μάλιστα με υπογραφή ΣΣΕ δηλ. εργασιακή ειρήνη για 3 χρόνια. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εξασφάλισαν στη Διοίκηση το χρόνο που είχε ανάγκη για να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση που θέλει και να προχωρήσει στη συγχώνευση με την Cosmote.

Αλήθεια μπορούν να πουν στους εργαζόμενους αν υπάρχει έστω και μία εταιρία, όχι μόνο από τις εταιρείες τηλ/νιών γιατί εδώ τα παραδείγματα είναι καθολικά, που να προχώρησε σε αναδιοργάνωση και συγχώνευση χωρίς απολύσεις και μείωση των θέσεων εργασίας;
Κοροϊδεύουν, προσπαθούν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζονται ότι πέτυχαν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Πως θα τις διασφαλίσουν, Ποιος θα τις διασφαλίσει; Η D.T, η τρόικα, η κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος που εκβιάζει και υπόσχεται το ένα βράδυ ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα και την επομένη δικαιολογεί τα χειρότερα που παίρνει.

Η μόνη ελπίδα που μπορεί να φρενάρει τις εξελίξεις βρίσκεται στην ανάπτυξη αγώνων που να τρομάξουν την κυβέρνηση, την εργοδοσία, που να έχουν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μπορεί να οργανώσει τέτοιους αγώνες η υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που έτρεξε πρώτη να χαιρετήσει και να στηρίξει αυτή τη συμφωνία ή μήπως η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ που προσφέρει 3ετή εργασιακή ειρήνη χάριν της ανταγωνιστικότητας;
Δεν θέλουν και δεν μπορούν γιατί είναι ταυτισμένοι με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Για αυτό οι εργαζόμενοι προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους απαιτείται να τους γυρίσουν την πλάτη, να τους εγκαταλείψουν. Να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, ενάντια σε αυτή την πολιτική

Σήμερα μόνο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ μπορεί να εγγυηθεί την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την ανάπτυξη τέτοιων αγώνων γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν, είναι απαλλαγμένο από δεσμεύσεις υπεράσπισης αυτής της πολιτικής, της προώθησης της ανταγωνιστικότητας, της λογικής της συναίνεσης και του μικρότερου κακού. Γιατί έχει κριτήριο την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που ισοπεδώνονται από αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ όχι μόνο καταψηφίζει την συμφωνία αλλά θα κάνει ότι είναι δυνατό να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να την ακυρώσουν στην πράξη. Θα πάρει πρωτοβουλίες για οργάνωση συνελεύσεων, συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς, με ανοιχτή – μαζική συμμετοχή των εργαζομένων για να φυσήξει αγωνιστικός αέρας, κόντρα στην ηττοπάθεια των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και τα άσφαιρα πυρά των ΑΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΣΕ κλπ.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ να οργανωθούν και στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ. Στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών του κλάδου να δώσουμε ενιαία ταξική απάντηση με γερές ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, επιτροπές αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.
Γυρίστε την πλάτη στους συμβιβασμένους, υποταγμένους, εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και σε όσους σιγοντάρουν και καλύπτουν τη δράση τους.

Ενισχύστε την ΕΣΚ –ΟΤΕ την αταλάντευτη δύναμη της συνέπειας και του Αγώνα

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

Ξεσηκωμός τώρα !


Κατεβάστε το υλικό για εκτύπωση:

Επισκέπτες