Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

12 Ιουλ 2011

Καμιά συναίνεση. Καμιά συμμετοχή. Ξεσηκωμός τώρα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Διοίκηση του ΟΤΕ, αμέσως μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που αφαιρεί τουλάχιστον ακόμα 2 μισθούς από το εισόδημα των εργαζομένων μέσα στο 2011, πέρασε σε επίθεση εφ’ όλης της ύλης.
Προκειμένου να εξασφαλίσει και να διατηρήσει μια βιώσιμη κερδοφορία στα πλαίσια του ανταγωνισμού απαιτεί από τους εργαζόμενους να υπογραφεί νέα ΣΣΕ που να καταργεί στην ουσία όλες τις προηγούμενες. ώστε να μη χρειασθεί να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης.
Επικαλούμενη τη μείωση των εσόδων του ΟΤΕ και όχι του Ομίλου - που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της ανταγωνιστικότητας, της συνεχούς μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων και της διόγκωσης της ανεργίας – θέλει να συμφωνήσουν να μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 300εκ € δηλ. κατά 40% τα 4 επόμενα χρόνια. Και επειδή το Διευθ. Δικαίωμα που ήδη εφαρμόζει δεν αρκεί να φέρει τέτοιο αποτέλεσμα ζήτησε:
·         Κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων πριν το 2005. Να  υπενθυμίσουμε ότι για τους προσληφθέντες μετά το 2005 έχει ήδη καταργηθεί με άλλη ΣΣΕ στην οποία συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μέσα από ανάλογο «διάλογο» και για τους ίδιους λόγους (μείωση κόστους).
·         Κατάργηση των 9 πρόσθετων μισθών στο εφ’ άπαξ, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει εκβιαστικά προγράμματα φθηνής «εθελουσίας» παραίτησης ή απόλυσης χωρίς βέβαια συνταξιοδότηση.
·         Κατάργηση του χρονοεπιδόματος και της μισθολογικής εξέλιξης (ωρίμανσης), όλων των επιδομάτων και την εφαρμογή νέου μισθολογίου που θα συνδέει την αμοιβή με τη σημαντικότητα της θέσης ( ποιος θα την ορίζει;) και τις αυξήσεις με την απόδοση (αξιολόγιο) δηλ, στην ουσία φθηνή εργασία με ατομικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους.
·         Μείωση του χρόνου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών( αφού πρώτα αύξησε το ωράριο χωρίς ανάλογη αύξηση αποδοχών), καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, μερική απασχόληση και εκ περιτροπής απασχόληση (π,χ 4 μέρες την εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση αποδοχών) δηλ. κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας.
·         Μεταφορά εργαζομένων και έργου σε θυγατρικές (transfer company) για να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή των νέων μορφών απασχόλησης και της φθηνής αμοιβής.
·         Περιορισμό των αδειών (ασθενείας, ειδικών, συνδικαλιστικών) στα πλαίσια της εργατικής νομοθεσίας που είναι το κερασάκι στην τούρτα για επικοινωνιακούς και λόγους συκοφάντησης

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ δήλωσε, και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι το πλαίσιο αιτημάτων της Διοίκησης είναι απαράδεκτο. Η συμμετοχή σε «διαπραγμάτευση» με αυτές τις αξιώσεις της Διοίκησης οδηγεί τους εργαζόμενους στην κλίνη του Προκρούστη και το μόνο που μένει να συμφωνηθεί είναι το πόσο θα μας κόψουν τα πόδια.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο στόχος της Διοίκησης είναι να εντείνει το κλίμα ανασφάλειας, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με ψευδοδιλλήματα του τύπου «αν δεν συμφωνήσουμε τώρα εμείς ίσως αργότερα χάσουμε περισσότερα από μία νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης» ώστε να υποταχθούμε μόνοι μας.
Αν η  Διοίκηση του ΟΤΕ μπορούσε να πάρει τέτοια μέτρα θα το είχε ήδη κάνει. Φοβάται όμως την οργανωμένη και μαζική αντίδρασή μας γι’ αυτό επιδιώκει τη συναίνεση μας για να πάρει τώρα όσα περισσότερα μπορεί με τις λιγότερες αντιδράσεις. Να μας κάνει συνένοχους  στο έγκλημα.
Καμιά συναίνεση. Καμιά συμμετοχή. Ξεσηκωμός τώρα

Επισκέπτες