15 Μαΐ 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΚ -ΟΤΕ Στο 36ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ


Εμείς οι αντιπρόσωποι στο 36ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ που έγινε στην Τέμενη ΑΙΓΙΟΥ στις 13-14 Μάη 2011, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις, τοποθετήσεις και συζητήσαμε για τα γενικά και κλαδικά προβλήματα που μας απασχολούν, καταλήξαμε στα παρακάτω :
Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με βάσει το μνημόνιο που ψήφισε μαζί με το ΛΑΟΣ, έχοντας επί της ουσίας και τη συγκατάθεση της ΝΔ, όπως στην πράξη αποδεικνύεται με τις πρόσφατες προτάσεις της στο ΖΑΠΕΙΟ (ΙΙ)  καθώς και οι νέες αποφάσεις κατά των λαών της ΕΕ, που πήρε η Σύνοδος Κορυφής των 16 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προδιαγράφουν ένα μαύρο μέλλον διαρκείας για τον εργαζόμενο λαό, αν δεν υψωθεί απέναντί τους ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης.
Εκφράζουμε την καθολική αντίρρηση μας με την πολιτική αυτή που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.
Είναι ψέμα ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία και προσωρινά, λόγω της κρίσης, αφού σε επίπεδο ΕΕ ήταν προαποφασισμένα από τη στρατηγική της Λισσαβόνας και την ατζέντα 2010 που έβαζε σαν στόχο να μειώσουν το «κόστος» εργασίας, δηλαδή να γίνει πιο φθηνή η εργατική δύναμη μέσα από:
 • Την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αντικατάσταση της σταθερής και πλήρους εργασίας με την εφαρμογή κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης 
 • Την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την μετατροπή της σε ιδιωτική ώστε να απαλλαχθούν εργοδότες και κράτος από την εξασφάλιση της χορήγησης συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων. 
 • Το χτύπημα και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις και συνεχείς «συναινετικές διαβουλεύσεις».
ώστε να αυξηθούν κι’ άλλο τα κέρδη της πλουτοκρατίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων.
Τα ελλείμματα και το χρέος είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.
 •  Προήλθαν από την τεράστια συσσώρευση πλούτου στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, από την εξαγωγή κεφαλαίων, τις φοροαπαλλαγές και τα πάσης φύσεως προνόμια που του παρέχουν με νόμους οι κυβερνητικές πλειοψηφίες στη Βουλή, από την προσαρμογή στις επιλογές της ΕΕ. 
 •  Προέρχονται από τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν σκοπούς του ΝΑΤΟ και όχι καθαρά αμυντικούς. Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους που το υπηρετεί. 
 • από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την διεύρυνση της φτώχειας, που τους καθιστά ανίκανους να καταναλώσουν τα παραγόμενα προϊόντα.
Δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι και δεν έχουν καμία ευθύνη.
 • Τα προβλήματα στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα προήλθαν από την αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ των επιχειρήσεων, από τις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών, την μαύρη εργασία και όχι από τους μισθούς και τις συντάξεις
Είναι ψέμα ότι οι θυσίες που μας ζητάνε θα διαρκέσουν 3 χρόνια ή ότι έχουν ημερομηνία λήξης.
·        Είναι βέβαιο ότι θα απαιτούν συνεχώς νέες θυσίες όπως αποδεικνύουν οι 4 επικαιροποιήσεις ή το νέο μνημόνιο συνεργασίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ. Η εφαρμογή της «στρατηγικής 2020», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που αποφασίστηκε στη πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ το επιβεβαιώνει. Ο φαύλος κύκλος, που σημαίνει μακρόχρονη λιτότητα, περισσότερη ανεργία, νέο χτύπημα όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους λαούς, νέα αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, θα συνεχίζεται.
Για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων τεράστιες ευθύνες έχει η πλειοψηφία των ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ ( ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-Α.Π) που, αποδεχόμενη τις αποφάσεις της Ε.Ε. τα επιχειρήματα των Κυβερνήσεων και της εργοδοσίας για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, την απασχόληση, εγκατέλειψε την ταξική πάλη και μετατράπηκε μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» σε ιμάντα περάσματος αυτών των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
Η νέα συντονισμένη επίθεση, για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι σε όφελος των μονοπωλίων, αναδείχνει ακόμα περισσότερο την ύπαρξη δύο αντίθετων δρόμων ανάπτυξης. Κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη να μπει στο επίκεντρο του αγώνα η εφαρμογή ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης.
Απέναντι στην συντονισμένη αυτή επίθεση η εργατική τάξη έχει μόνο ένα δρόμο να χαράξει και να ακολουθήσει. Αυτόν της αντίστασης και αντεπίθεσης. Να αναπτύξει ταξικούς, αποφασιστικούς αγώνες με στόχο :
Ανάπτυξη για το λαό και τις ανάγκες του  και όχι για τα κέρδη μιας μειοψηφίας που ζει από τον ιδρώτα του λαού.
Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου αποτελούν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν. Είναι ανάγκη να συνεχιστούν και να ενταθούν, σε πείσμα και εναντίον της ιδεολογικής και φυσικής τρομοκρατίας, της προβοκάτσιας και των εκβιασμών.
Εμείς οι αντιπρόσωποι στο 36ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ δηλώνουμε ότι:
Σήμερα με την ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι παραγωγικές δυνατότητες για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να λυθεί το πρόβλημα της στέγης, των διακοπών, της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας, του αθλητισμού.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από αυτήν της κοινωνικοποίησης των τομέων στρατηγικής σημασίας. Να περάσουν στα χέρια αυτών, που πραγματικά παράγουν, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, εργατικό έλεγχο και λαϊκή συμμετοχή, γεγονός που προϋποθέτει πάλη για μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία.

C Στρατηγικός στόχος πάλης, αναγκαίος και επιτακτικός, είναι: όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, και εν προκειμένου, του κλάδου των τηλεπ/νιών (ΟΤΕ, WIND, VODAFON, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, κ.λ.π.) να γίνουν 100% κρατική λαϊκή περιουσία με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών με υψηλής ποιότητας και φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες και διασφάλιση του απορρήτου.
C Αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης αλλά και νομιμοποίησης στη συνείδηση των εργαζομένων της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και της δημόσιας περιουσίας.
Άμεσα παλεύουμε για :
 • Την υπογραφή ΣΣΕ για το 2010 ( δικαστικές αποφάσεις, εκπτωτικού πακέτου)
Δεν αναγνωρίζουμε και δεν δεχόμαστε την εφαρμογή του Διευθυντικού δικαιώματος με την οποία επιχειρεί η Διοίκηση του ΟΤΕ να επιβάλει την αύξηση, την διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας αλλά και την κατάργηση επιμέρους κατακτήσεων
Για το 2011 διεκδικούμε:
 •  Υπογραφή ΣΣΕ για νέο Γ.Κ.Π που θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, θα κατοχυρώνει την πλήρη και σταθερή εργασία και θα προστατεύει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία και το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα. 
 • Υπογραφή Ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους, με κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο τα 1400 ευρώ ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. 
 • Κατάργηση της νοικιασμένης και δανεικής εργασίας. Κλείσιμο τώρα της ΟΤΕplus και Hellascom. Άμεση μετατροπή των συμβάσεων όλων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πρόσληψη όλων των εργαζομένων από τον ΟΤΕ. 
 • Δεν δεχόμαστε καμία μορφή ελαστικής εργασίας, καμία διευθέτηση του ωραρίου των εργαζομένων, το διαχωρισμό του σε ανενεργό και ενεργό.
 •   Παλεύουμε για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο 5ημερο 35ωρο. 
Διεκδικούμε :
 • Την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) των εργαζομένων στον ΟΤΕ που δουλεύουν σε ανάλογο έργο. 
 •  Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων σε 45% και κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Λέμε όχι στη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα. 
 •  Άμεση επιστροφή στον κλάδο Υγείας των δανείων που έχουν δοθεί στον κλάδο σύνταξης. Αύξηση των αποζημιώσεων για ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών εξόδων. Κατάργηση της εισφοράς 25% στα φάρμακα. 
 •   Παλεύουμε για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία την παιδεία και την πρόνοια. 
 •   Καταδικάζουμε την επέμβαση στη Λιβύη. Απαιτούμε την άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων μας από όπου συμμετέχουν και ενισχύουν της κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Διεκδικούμε την παύση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος που εξυπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και το νέο δόγμα προληπτικών πολέμων.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις που αγωνίζονται και συντονίζουμε τον αγώνα μας ανεξάρτητα αν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
           

Επισκέπτες