Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

1 Σεπ 2009

Απολύσεις στην WIND

ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Οι καπνοί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών , δεν μπορούν να καλύψουν άλλες ‘’φωτιές’’ που καίνε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ , τις συναντήσεις κυβέρνησης – «κοινωνικών εταίρων» , είναι φανερό η ταξική συναίνεση (ΓΣΕΕ – ΣΕΒ άλλων εργοδοτικών φορέων) αξιοποιείται για την απρόσκοπτη προώθηση των πολιτικών στήριξης του κεφαλαίου.  Είναι χαρακτηριστικό πως μεγαλέμποροι – μεγαλοβιομήχανοι ζητούν συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για να υλοποιηθεί το αντιδραστικό σχέδιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.  Αυτοί …ξέρουν !
Στους κλάδους , στους τόπους δουλειάς , τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο . Οι εργοδότες αποθρασυμμένοι από την κυβερνητική πολιτική – επιστρατεύουν την τρομοκρατία και τις απολύσεις  για να φουσκώνουν τα κέρδη τους και να κερδίζουν πόντους στο λυσσαλέο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας της εργασίας είναι ανύπαρκτα κι οι εργαζόμενοι πληρώνουν με το ίδιο τους το αίμα την δίψα του κεφαλαίου για τα κέρδη : αλλεπάλληλα τα «ατυχήματα» . Εξήντα εργάτες δεν ξαναγύρισαν ποτέ στο σπίτι τους , από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα . Οι  μεταρρυθμίσεις έχουν βαρύ κόστος για την εργατική τάξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να δούμε και τις εξελίξεις στον κλάδο τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής . Στον ΟΤΕ , εργασιακές σχέσεις – «λάστιχο» , συνεχής εντατικοποίηση της δουλειάς , ταυτόχρονα με τα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου. Αντεργατικές επίσης οι πρακτικές στις  HOL, Vodafone, Forthnet κ.ο.κ. Στην πολυδιαφημισμένη WIND  - με κέρδη 433,8 εκατομμύρια ευρώ , το 2008 – δύο δραστήριες συνδικαλιστικά – με το ΣΕΤΗΠ και το ΠΑΜΕ – εργαζόμενες , απολύθηκαν . Πρόκειται για τις  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΙΜΑ – μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ – και την ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΟΥΣΗ μέλος του Δ.Σ του επιχειρησιακού σωματείου της WIND. Η επιχείρηση δεν μπόρεσε να «ανεχτεί» την πρωτοπόρα συνδικαλιστική τους δράση. Μάλιστα η δεύτερη απόλυση , ήρθε σαν απάντηση στην κινητοποίηση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων για την ανάκληση της πρώτης απόλυσης. Η ίδια επιχείρηση – παρά τα μεγάλα κέρδη της – έχει στο ενεργητικό της κι άλλα αντεργατικά μέτρα (μείωση μισθού σε όλους – απολύσεις μόλις συμπληρωθεί 18μηνο – μηδενικές αυξήσεις – διαίρεση των εργαζομένων κλπ.)
Το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου , κινείται στο ευνοϊκό έδαφος της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και της ενίσχυσης του περιβόητου ανταγωνισμού .  Οι κυβερνήσεις  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις ράγιες των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,  καλλιέργησαν το έδαφος για την κυριαρχία του κεφαλαίου και τη μεγιστοποίηση των κερδών του. Από κοντά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) με τον «κοινωνικό εταιρισμό» αφόπλισαν τους εργαζόμενους , στο έλεος του μεγάλου κεφαλαίου.
Σας καλούμε σε συσπείρωση στο αγωνιστικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα . Το ΠΑΜΕ σήμανε την αντεπίθεση  της εργατικής τάξης . Να καταδικάσουμε τις τρομοκρατικές απολύσεις της WIND και κάθε άλλη απόλυση εργαζόμενων στις τηλεπ. επιχειρήσεις . Να απαιτήσουμε την άμεση ανάκληση των δύο τρομοκρατικών απολύσεων , πλήρη και σταθερή εργασία για όλους . Να ορθώσουμε αγωνιστικό μέτωπο στην εργοδοτική τρομοκρατία. Καμία βελτίωση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της συναίνεσης και της «εργασιακής ειρήνης» . 
Να στηρίξουμε την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη WIND, της Πέμπτης 3 Σεπτέμβρη και την περιφρούρηση της απεργίας.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

Επισκέπτες