25 Σεπ 2010

Ανακοίνωση ΕΣΚ 29/09/2010 Για Την Απεργία Στον ΟΤΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 29/9 ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ

Είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ αλλά στην ουσία και της Ν.Δ. ( παρά τις δήθεν φραστικές διαφωνίες για το μνημόνιο).
Μετά τις βίαιες και μόνιμες ανατροπές που επέβαλε η ψήφιση των Νόμων για το μνημόνιο, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας ( φόροι, ΦΠΑ), την κατάργηση στην ουσία των ΣΣΕ, νέα μέτρα ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα για να γίνει ακόμη πιο φτηνή η αξία της εργατικής δύναμης, με στόχο να προστατευθεί και να αυξηθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
 Οι συνέπειες της υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων και όσων θα ακολουθήσουν με νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης , στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια, είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα οδηγήσουν μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.
Η επιτάχυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας                      (πρώην ΔΕΚΟ) και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ, πέρα από την παράδοση στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, θα επιφέρει και νέες αλλαγές, νέες ανατροπές των Γ.Κ.Π., κατάργηση μισθολογίων και Σ.Σ.Ε, απολύσεις, που άμεσα θα επεκταθούν σε όλους, και στον ΟΤΕ, όπως άλλωστε συνέβαινε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., μέχρι σήμερα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι ανατροπές που ζητά η Διοίκηση του ΟΤΕ, με την επιστολή του κ. Βουρλούμη (με την υπογραφή μάλιστα Σ.Σ.Ε. ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις), δεν είναι τυχαίες. Είναι ευθυγραμμισμένες και υλοποιούν αυτή ακριβώς την πολιτική. Όπως τυχαίος δεν είναι και ο ίδιος. Είναι, 6 χρόνια τώρα, ο εντεταλμένος Διευθύνων Σύμβουλος  που τοποθέτησε το Δημόσιο  (οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σήμερα μαζί με το συνεταίρο τους, τη D.T.) σε μια σημαντική εταιρία, τον ΟΤΕ, στον στρατηγικό τομέα της οικονομίας των τηλ/νιων, για να εφαρμόσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα, με ότι ανατροπές συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Άλλωστε ότι ανατροπές δεν μπόρεσε να περάσει με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ ( άρση μονιμότητας νέων, εθελουσία), τις υλοποίησε η εντολοδόχος κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για όλες τις ΔΕΚΟ ( ΓΚΠ, μισθολόγια νέων). Το ίδιο επιδιώκει και τώρα. Προετοιμάζει το έδαφος.
Για να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της επικαλείται την οικονομική κρίση, τον ανταγωνισμό, τις ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, την οικονομία της αγοράς, δηλαδή τις συνέπειες της πολιτικής της οποίας είναι υπέρμαχοι εκφραστές, στηρίζουν και υλοποιούν σαν εντολοδόχοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Για να υπάρχει ανταγωνισμός θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι πάροχοι που θα πάρουν μερίδιο της αγοράς, άρα θα μειωθούν τα έσοδα. Για να υπάρχουν πάροχοι θα πρέπει να έχουν κέρδη, άρα να στηρίζονται από τη νομοθεσία και την ΕΕΤΤ. Στην οικονομία της αγοράς, μοχλός της όποιας λειτουργίας και ανάπτυξης είναι η αειφόρος κερδοφορία. Γι αυτό και οι οικονομικές κρίσεις είναι σύμφυτες του συστήματος και επαναλαμβανόμενες . Αυτός είναι ο καπιταλισμός που πρεσβεύετε και η δήθεν διαμαρτυρία σας είναι υποκριτική.. 
Ø      Μόνο στα πλαίσια ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών με κεντρικό σχεδιασμό, όπως προτείνει η ΕΣΚ – ΟΤΕ, το ΣΕΤΗΠ, δεν θα υπάρχει σπατάλη υποδομών, θα είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας άρα θα είναι εφικτή η δυνατότητα για καθολικές, φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες. Για εργασιακές σχέσεις και αμοιβές που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
Γι αυτό όμως, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή εξουσίας και όχι απλά μιας Διοίκησης.


Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ ( ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ κ.λ.π.), που από τη μία υπερασπίζονται τις πολιτικές της οικονομίας της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, βοηθούν με τη συναίνεση τους την εδραίωση της και από την άλλη διαμαρτύρονται για τις συνέπειες τους. Ζητούν κάθε φορά ν’ αλλάξει η Διοίκηση, αλλά όχι η πολιτική, για να βγάλουν λάδι και τις πολιτικές και τις ευθύνες τους που τις στηρίζουν.
·        Χαρακτηρίζει η Διοίκηση του ΟΤΕ βαρύτατη κληρονομιά το εργασιακό καθεστώς και τις Σ.Σ.Ε για τα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές στον ΟΤΕ. Και πράγματι είναι, γιατί κατακτήθηκαν με σκληρούς, μακροχρόνιους αγώνες και προσφορά των εργαζομένων. Γι αυτό και δεν δικαιούται καμιά πλειοψηφία να δεχθεί να μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ή σε οποιοδήποτε παζάρι με πρόσκαιρα οφέλη .Έχουμε χρέος να παλέψουμε για να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές εργαζομένων. 
·        Ισχυρίζεται η Διοίκηση ότι το ποσοστό μισθοδοσίας έφθασε πάλι στο 33% των εσόδων και αυτό μειώνει την κερδοφορία που επιδιώκει και θέλει να έχει. Το 2005 το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ήταν 849 εκ. και τα έσοδα 2,7 δις €, χωρίς να έχει αναπτυχθεί η ευρυζωνικότητα. Σήμερα, μετά την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την μείωση των θέσεων εργασίας κατά 5.000 (εθελούσια), τα έσοδα είναι 2,4 δις € και το κόστος μισθοδοσίας (2009) 712 εκ. € (μέσα στο κόστος μισθοδοσίας συμπεριλαμβάνονται έξοδα Διοίκησης, μπόνους, πριμ κ.λ.π. που τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν) .
Δεν ευθύνονται λοιπόν οι εργαζόμενοι για τη μείωση των εσόδων και την αύξηση του ποσοστού σε σχέση με τα έσοδα, αλλά οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και του ανταγωνισμού που εφαρμόζονται από κυβέρνηση και Διοίκηση του ΟΤΕ.
·        Ζητά η Διοίκηση την αλλαγή των όρων απόλυσης για να μπορεί να απολύει ελεύθερα όποιο θέλει (με μειωμένη αποζημίωση όπως θέσπισε με Νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και στη θέση τους να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ψίχουλα των 590 ή 700 . Θέλει δηλαδή να αντικαταστήσει την πλήρη σταθερή εργασία με δικαιώματα και ΣΣΕ, με τη μερική και φθηνή εργασία και όχι ότι περισσεύουν οι εργαζόμενοι. Αν περίσσευαν γιατί χρησιμοποιεί 2.500 νοικιασμένους εργαζόμενους και πληρώνει τόσα εκατ. Ευρώ για υπερωρίες;
·        Ζητά η Διοίκηση την εφαρμογή της υπερεργασίας μέχρι 9 ώρες ημερησίως και την κατάργηση της ακριβής υπερωρίας. Να τη διευκολύνουμε λοιπόν. Να μην δουλέψει κανείς πέραν του 5μερου και του συμβατικού ωραρίου και ας προσλάβει νέους εργαζόμενους, που θα είναι και πιο φθηνοί, για να βγαίνει η δουλειά. Δεν ζήτησαν οι εργαζόμενοι υπερωρίες. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους ζητάμε.
ΚΑΜΙΑ  ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ,  ΚΑΝΕΝΑ  ΔΙΑΛΟΓΟ  ΓΙΑ ΤΑ  ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στις σημερινές συνθήκες, με το νομοθετικό πλέγμα εργασιακού μεσαίωνα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή ΣΣΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε μπορεί, με  ψευτοδίλημματα,   να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των εργοδοτών όπως έγινε με την ΕΣΣΕ της ΓΣΕΕ. « Κινδυνεύει ο θεσμός των ΣΣΕ» άρα να υπογράψουμε πάση θυσία ΣΣΕ έστω και με μηδενικά αιτήματα, νομιμοποιώντας στην ουσία το μνημόνιο και τα άλλα μέτρα που φορτώνουν τα βάρη για το ξεπέρασμα της  κρίσης στους εργαζόμενους για μία ακόμη φορά.
Η ΣΣΕ πρέπει να λύνει προβλήματα που ικανοποιούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Τη ΣΣΕ την επιβάλλουν στους εργοδότες τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι με την διαρκή πάλη τους και τον συντονισμένο αγώνα τους.
Με αυτές τις θέσεις η ΕΣΚ-ΟΤΕ θα προσέλθει στις 22 Σεπτέμβρη στη διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ στον ΟΤΕ και θα απαιτήσει:
v     Μία, ενιαία ΣΣΕ, με 1ο μισθολογικό κλιμάκιο 1400 Ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς με βάσει τον χρόνο πρόσληψης ή τη σχέση εργασίας.
v     Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, πλήρους και σταθερής εργασίας. Κατάργηση της «δανεικής εργασίας» και της μερικής απασχόλησης.
v     Έναν νέο, ενιαίο ΓΚΠ, που να κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και να τον προστατεύει από την εργοδοτική αυθαιρεσία του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος.

Με αυτά τα αιτήματα σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά
στις 29/9 στην 24ωρη Απεργία
και να απαιτήσουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
αν η Διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίσει την άρνησή της.

Επισκέπτες