Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Απρ 2010

Εργατική Πρωτομαγιά 2010 (Ενώ Ο Κόσμος Χάνεται Στην Cosmote η Δημοκρατία Οργιάζει)

Ενώ Ο Κόσμος Χάνεται
Στην Cosmote η …Δημοκρατία… Οργιάζει

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι στην Cosmote,

Εδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός γενικότερα, γίναμε στόχος μιας εξαιρετικά συντονισμένης επιχείρησης χειραγώγησης από Κυβέρνηση, ΝΔ, ΣΕΒ, Τραπεζίτες και ΕΕ να δεχθούμε την άποψη ότι για την οικονομική κρίση φταίμε όλοι. Φταίνε λίγο αυτοί που συσσωρεύουν με κάθε τρόπο τον πλούτο που παράγεται, φταίμε όμως και εμείς οι εργαζόμενοι γιατί δεν μας φτάνουν τα ψίχουλα που θέλουν να μας δώσουν και γιατί συνεχίζουμε και έχουμε αξιώσεις για μισθούς, ασφάλιση, σύνταξη.
Συντονισμένοι λοιπόν και με σχεδόν σαδιστική διάθεση ζητάνε από εμάς να θυσιάσουμε οικιοθελώς το δικαίωμα στη δουλειά και στην ασφάλιση που θα μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια. Μας ζητάνε να θυσιάσουμε την κατάκτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την προστασία της δουλειάς από αυθαιρεσίες, το δικαίωμα στην ανάπαυση, το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία και υγεία για εμάς , για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Και όλα αυτά για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να σωθεί, δηλαδή να σωθεί ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών και εμείς να είμαστε υπερήφανοι που τους κάναμε πλουσιότερους από πριν.
Δεν διστάζουν, χρησιμοποιώντας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να προσπαθούν να μας πείσουν, ότι όποιοι αντιστέκονται, όποιοι δεν θέλουν να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι, είναι σχεδόν εχθροί τις πατρίδας.
Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου μας και συγκεκριμένα η ΑΚΕ και η Προοδευτική αποφάσισαν ότι το πιο σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η αλλαγή του Καταστατικού του Συλλόγου μας. Αθώα σκέψη θα πουν οι περισσότεροι και μάλιστα όταν οι συγκεκριμένοι διατείνονται ότι οι αλλαγές που προτείνουν, θα κάνουν πιο ουσιαστική και πιο δημοκρατική την λειτουργία του.
Είναι τέτοια η αγωνία τους για δημοκρατία ώστε μία από τις βασικότερες αλλαγές που αποφάσισαν να γίνει και την πήραν πίσω μετά από προειδοποίηση για προσφυγή στην δικαιοσύνη, ήταν να μην επιτρέπεται σε μικρές δυνάμεις ή σε ανεξάρτητους υποψηφίους να ζητήσουν την ψήφο των συναδέλφων γιατί δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε ψηφοδέλτιο δεκαπέντε (15) υποψηφίων . Μας επιτρέπουν δηλαδή να διατηρήσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα το είχαν μόνο πολυπληθείς συνδυασμοί διότι  προφανώς πιστεύουν ότι τα πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από το ένα.
Γιατί να κουράζονται οι συνάδελφοι να ακούν πολλές γνώμες και απόψεις, γιατί να ζορίζονται να αποφασίζουν τι είναι καλό για αυτούς, άμεσα και μετά από συζήτηση; Έχουμε άλλωστε προβλήματα να αντιμετωπίσουμε; Αν απολυθούν συνάδελφοι θα εκφράσουμε την θλίψη μας – όπως έκανε ήδη η ΑΚΕ. Αν η εταιρεία αποφασίσει ότι πρέπει να χαθούν δικά μας δικαιώματα για να διατηρήσει αυξανόμενη την κερδοφορία της έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη της Προοδευτικής. Άρα ποιος ο λόγος να έχουμε οι απλοί εργαζόμενοι λόγο, άποψη και προτάσεις αφού Προοδευτική και ΑΚΕ έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις εξ ονόματος μας.
Έτσι στην Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, ένα κλιμάκιο τους καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και συνδικαλιστικής δεοντολογίας, γυρνούσε στους τόπους δουλειάς χωρίς καμία σοβαρή ενημέρωση, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, χωρίς σύγκληση της γενικής συνέλευσης, με κατάφορη καταπάτηση της μυστικότητας της ψήφου, καλούσε τους συναδέλφους να ψηφίσουν το καινούργιο καταστατικό χωρίς καν να ερωτηθούν αν έχουν οι ίδιοι κάποια πρόταση. Μάλιστα έφτασαν σε τέτοιο σημείο ασυδοσίας και επαίσχυντης συμπεριφοράς ώστε στον εκπρόσωπο της ΕΣΚ-ΟΤΕ που ακολουθούσε το εν λόγω κλιμάκιο και καλούσε τον κόσμο να απέχει από την παράτυπη και σχεδόν παράνομη διαδικασία τον παραπλάνησαν αποκρύπτοντας σκόπιμα την ώρα επίσκεψής τους σε δύο τόπους εργασίας της πόλης (Porto Center και κατάστημα Βενιζέλου). Γιατί η παρουσία της ΕΣΚ-ΟΤΕ αποτελούσε κίνδυνο για την επιτυχία των σχεδίων τους.
Με φοβερή λοιπόν σύμπνοια σε επιχειρήματα και ταύτιση σε μεθόδους και πρακτικές καταφέρνουν να συνεργαστούν από τη μια ‘’οι εκπρόσωποι των σκοτεινών δυνάμεων’’ – όπως η Προοδευτική έλεγε για την ΑΚΕ – και ‘’οι ομιλώντες την ξύλινη γλώσσα’’ – όπως έλεγε η ΑΚΕ για την Προοδευτική. Σκοπός τους να αποξενωθούν ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι από την συνδικαλιστική δράση, να οδηγηθούν οι συνάδελφοι στην απάθεια και την αδράνεια, όπως συμβαίνει στον ΟΤΕ, ώστε να περάσει ο οδοστρωτήρας των νέων μέτρων με την μικρότερη δυνατή αντίσταση. ΑΚΕ και Προοδευτική, εναρμονισμένοι πλήρως με την πολιτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με κινητοποιήσεις μόνο για να κρατηθούν τα προσχήματα της συνδικαλιστικής δράσης,  προσπαθούν να απαξιώσουν τα συνδικαλιστικά όργανα, να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων και να τους οδηγήσουν σε δρόμους ακίνδυνους για τις επιλογές των κομματικών τους εντολέων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Απόδειξη αυτού ότι και τις απεργίες που αναγκάζονται να κηρύξουν όχι μόνο τις υπονομεύουν συνειδητά αλλά τολμούν και λειτουργούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός με διάφορες προφάσεις (εκτός έδρας υπηρεσία, άδειες κλπ).
Ας μην έχουν όμως οι επίδοξοι ηγεμονίσκοι την αυταπάτη ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν θα αντιδράσουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιου είδους προσπάθειες, έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να αντιδράσουμε.
Γι’ αυτό η ΕΣΚ-ΟΤΕ σαν πρώτο βήμα καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των ΑΚΕ και Προοδευτικής στους συναδέλφους της Cosmote και τους καλεί να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τη φαρσοκωμωδία που διαδραματίζεται στους τόπους εργασίας ανά την Ελλάδα. Επιφυλάσσεται να διενεργήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ακύρωσή της.
Η ΕΣΚ-ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Cosmote να γυρίσουν την πλάτη τους στις παρατάξεις που θέλουν τον εργαζόμενο υπεύθυνο για την κρίση και τον μοναδικό που θα πληρώσει γι’ αυτήν. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσουν
·         Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να υπογραφούν άμεσα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις (1.400 ευρώ βασικός μισθός).
·         Να απαγορευτούν άμεσα οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας 1.150 ευρώ σε όλους, χωρίς όρους και πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κ.ά.).
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι στην Cosmote,
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει πείρα. Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν αγώνες που διαμόρφωσαν μια σθεναρή πρωτοπορία έτοιμη για σκληρές ταξικές αναμετρήσεις.
Για αυτό η ΕΣΚ-ΟΤΕ σας καλεί να συμμετάσχετε στις φετινές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τιμής και δόξας στους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων για την απόκρουση της αντεργατικής καταιγίδας και για την ανασύνταξη του κινήματος της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση συθέμελων ανατροπών προς όφελός της.

ΜΑΖΙΚΑ – ΤΑΞΙΚΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Σε όλη την Ελλάδα
ΕΣΚ-ΟΤΕ

Επισκέπτες