Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

23 Ιαν 2009

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ» ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Σε εφαρμογή του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος που του έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Διοίκηση του ΟΤΕ προχωρά αυτές τις ημέρες για 2η χρονιά στην εφαρμογή του απαράδεκτου κατασκευάσματος που ακούει στο όνομα "Σύστημα Αξιολόγησης Προσωπικού το οποίο δεν κατέχει θέση ευθύνης" (Βασική Εγκύκλιος 439/46/15-11-2007).

Το νέο αυτό «αξιολόγιο» δεν άλλαξε χαρακτήρα από πέρυσι. Ισχύουν στο ακέραιο όσα έχουμε θέσει αναλυτικά υπόψη σας με παλιότερες ανακοινώσεις μας και με πρόσφατα άρθρα στελεχών μας στο περιοδικό της ΠΕΤ-ΟΤΕ και στο ενημερωτικό δελτίο της ΕΣΚ.

Η πραγματική επιδίωξη αυτού του συστήματος δεν είναι, όπως ισχυρίζονται στο σχετικό εγχειρίδιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΤΕ, ούτε «η συνεχής βελτίωση της απόδοσης των αξιολογούμενων και η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους» ούτε η «ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιολόγηση και του αισθήματος αξιοκρατίας που απορρέει από αυτήν» ούτε η δημοκρατία ή αλλιώς «η εδραίωση της έννοιας της ενεργούς συμμετοχής του αξιολογούμενου στη διαδικασία αξιολόγησής του» ούτε «η δίκαιη κατανομή της επιβράβευσης του Ανθρώπινου δυναμικού». Αυτά είναι όλα υποκριτικά και ψεύτικα.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκεται με την εφαρμογή του είναι να αυξηθεί και άλλο η ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ έναντι των ανταγωνιστών του και η υπερκερδοφορία του σε όφελος των κεφαλαιοκρατών ιδιοκτητών και μεγαλομετόχων του, πρώτα απ’ όλα των νέων ιδιοκτητών της Ντόϊτσε Τέλεκομ. Ακόμα θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια ώστε να φορτώσουν στους εργαζόμενους την επερχόμενη και στη χώρα μας οικονομική κρίση, με απολύσεις , περικοπές δικαιωμάτων , μείωση μισθών κι άλλα παρόμοια, όπως ήδη συμβαίνει σε ορισμένες εταιρείες του κλάδου μας.

Το νέο «αξιολόγιο» είναι ένα αντεργατικό εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης του ΟΤΕ. Είναι το «τσεκούρι του Προκρούστη» που θα πέσει αμείλικτο πάνω στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι πρέπει να το δούνε οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και πρέπει συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις του χώρου, με την ΕΣΚ, το ΣΕΤΗΠ, το ΠΑΜΕ να το αντιπαλέψουν, να το πάρουν από τα χέρια της εργοδοσίας, να το σπάσουν, να το καταστρέψουν, να το αχρηστεύσουν.

Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα σε αυτή την αναγκαία ταξική γραμμή πάλης από την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων στον ΟΤΕ. Εξ΄ άλλου πέρυσι και στο ζήτημα αυτό άφησαν πάλι μόνους τους εργαζόμενους. Δεν πήραν αγωνιστικές πρωτοβουλίες να ακυρώσουν στην πράξη το «αξιολόγιο», να επιβάλλουν την οριστική απόσυρσή του. Την ίδια απαράδεκτη στάση κρατάνε και σήμερα. Η ΟΜΕ –ΟΤΕ αντί να οργανώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να μπει επικεφαλής, καλεί τη Διοίκηση σε διάλογο για ένα δήθεν καλύτερο και κοινά αποδεκτό «αξιολόγιο» και αφήνει το ζήτημα της αντίδρασης στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η ΕΣΚ όμως δεν έκατσε «με σταυρωμένα τα χέρια». Βλέποντας αυτή την συνειδητή αδράνεια της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των σωματείων, πήρε έγκαιρα την πρωτοβουλία και μάζεψε πέρυσι εκατοντάδες υπογραφές συναδέλφων που ζήταγαν την άμεση και οριστική απόσυρση του «αξιολόγιου». Ταυτόχρονα ήταν η μοναδική παράταξη που κάλεσε με ανακοινώσεις τους εργαζόμενους να μην συμμετάσχουν στην σχετική διαδικασία. Αρκετοί συνάδελφοι, παρά τις πιέσεις και το κλίμα τρομοκρατίας προς τιμήν τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Και η συντριπτική πλειοψηφία από τους υπόλοιπους που πήραν μέρος κάτω από το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στο «αξιολόγιο».

Οι περισσότεροι συνάδελφοι κατανοούν ότι τα κριτήρια του « νέου αξιολόγιου» όπως : η προσήλωση των εργαζομένων στις εταιρικές αξίες , η «προσαρμοστικότητα» κι η δεκτικότητα «στις αλλαγές», δεν έχουν καμία σχέση με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Ήταν και είναι εργοδοτικές επιδιώξεις για εργαζόμενους «λάστιχο» - υποταγμένους , πειθήνιους στο κυνήγι των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των κεφαλαιοκρατών. Κατανοούν ότι το «αξιολόγιο» θα αξιοποιηθεί εκτός των άλλων και σαν εργαλείο για χιλιάδες απολύσεις στον ΟΤΕ, όπως εξ άλλου προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο κ. Βουρλούμης. Το ζήτημα είναι όμως να κατανοήσουν ότι μόνο η οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη αντίσταση των εργαζομένων που προβάλλει η ΕΣΚ, το ΠΑΜΕ, μπορεί να βάλει φρένο και σε τέτοια «αξιολόγια» και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε βάρος μας από την ΕΕ του κεφαλαίου και τα κόμματά τους στην Ελλάδα , τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους τους.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Η ΕΣΚ πιστεύει στη δύναμη των εργαζόμενων, για αυτό σας καλεί να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, πιο αποφασιστικά από πέρυσι. Να παλέψουμε για την άμεση και οριστική απόσυρση του «νέου αξιολόγιου» και μέχρι αυτό να γίνει δυνατό να βάλουμε πρακτικά εμπόδια στην εφαρμογή του.

Η ΕΣΚ έχει καθαρή θέση όπως και πέρυσι. Σας καλεί όλους να δώσετε ισχυρό μήνυμα αντίστασης και υπερηφάνειας στους νέους πολυεθνικούς εργοδότες και στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες και να απειθαρχήσετε στο «αξιολόγιο». Να μην συμμετάσχετε, δηλαδή να μην προσέλθετε, στην προβλεπόμενη από αυτό το αντεργατικό έκτρωμα διαδικασία της αξιολόγησής σας από τους αρμόδιους προϊσταμένους. Δεν πρέπει να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.

Η ΕΣΚ καλεί όμως και όσους συναδέλφους προσέλθουν στη διαδικασία, όλους όσους δηλαδή δεν αντέξουν στις ισχυρές πιέσεις, στους εκβιασμούς και στο κλίμα τρομοκρατίας, να δηλώσουν από την αρχή και εγγράφως στο σχετικό έντυπο αξιολόγησης την διαφωνία τους με το «αξιολόγιο» και να αποχωρήσουν. Σας προτείνουμε να εκφράστε τη διαφωνία σας με την παρακάτω διατύπωση : «Έλαβα γνώση της πρόσκλησής σας. Σας δηλώνω ότι διαφωνώ πλήρως με το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και γι αυτό δεν συμμετέχω και αποχωρώ από την παραπέρα διαδικασία. Ζητώ την άμεση και οριστική του απόσυρση».

Με αυτή τη στάση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Μην σας πτοούν τα μισόλογα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα ήξεις-αφίξεις των άλλων παρατάξεων, η αδράνεια τους. Αυτή είναι η γραμμή τους. Γυρίστε τους την πλάτη. Εσείς έχετε τη δύναμη στα χέρια σας. Τιμωρείστε τους για αυτή τη στάση τους στις επερχόμενες εκλογές στην ΠΕΤ με μαχητικό ταξικό ψήφο στην ΕΣΚ-ΟΤΕ. Απαιτείστε από την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία να κάνουν το ελάχιστο και αυτονόητο χρέος τους : να προασπίσουν όλους τους εργαζομένους που θα επιλέξουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο «αξιολόγιο», από οποιαδήποτε ενέργεια της εργοδοσίας σε βάρος τους. Η ΕΣΚ-ΟΤΕ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να καταργηθεί οριστικά το αντεργατικό έκτρωμα που λέγεται «νέο αξιολόγιο».

ΟΧΙ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΑΞΙΟΛΟΓΙΟΥ»
ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Επισκέπτες